Centre for Ethics and Humanism
Header
Centrum voor Ethiek en Humanisme
Header

New publication: Søren Kierkegaard, ‘Een idee om voor te leven en te sterven’

November 28th, 2012 | Posted by admin in Publications

Een nieuwe uitgave verzorgd door de redactieraad van de Søren Kierkegaard Werken, ter gelegenheid van de 200ste geboortedag van Kierkegaard.

“Het gaat erom een waarheid te vinden die voor mij waarheid is, de idee te vinden waarvoor ik wil leven en sterven.”

Met deze woorden schreef de jonge Søren Kierkegaard (1813-1855) zich de onsterfelijkheid in. Ze zijn ontleend aan zijn dagboekaantekeningen die hij in de zomer van 1835 in Gilleleje schreef, en vormen de kiem van een omvangrijk en invloedrijk oeuvre in de geschiedenis van de wijsbegeerte en de theologie. In Kierkegaards dagboeken wordt het fameuze ‘Gilleleje-fragment’ voorafgegaan door een gefingeerde, in elk geval nooit verzonden brief, aan de natuuronderzoeker Peter Wilhelm Lund. Deze brief is de opmaat tot het veel geciteerde en besproken fragment.

De brief en het fragment is een uitgave bij gelegenheid van de 200ste geboortedag van Kierkegaard. In negen bijdragen reflecteren de leden van de ‘Redactieraad Kierkegaard Werken’ op de kern van Kierkegaards denken.

Met bijdragen van Desiree Berendsen, Paul Cruysberghs, Udo Doedens, Frits Florin, Annelies van Hees, Johan Taels, Karl Verstrynge, Pieter Vos en Onno Zijlstra.

Bestel hier.