Centre for Ethics and Humanism
Header
Centrum voor Ethiek en Humanisme
Header

Gastlezing: Johan Moyaert, David Hume: een filosofie van het romaneske. Onmacht van de rede en macht van de verbeelding

November 8th, 2016 | Posted by admin in Events | News

Wanneer: donderdag 8 december 2016 – 16.00-18.00

Waar: Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2, 1050 Brussel, lokaal D.2.15

Spreker: Johan Moyaert, van opleiding natuurkundig ingenieur en filosoof, was assistent van Rudolf Boehm aan de UGent en van 1980 tot 1997 hoofdredacteur van het filosofietijdschrift Kritiek. Hij heeft gepubliceerd over Adam Smith, de Tocqueville, Feuerbach, Marx, Sartre, Merleau-Ponty en Ch. Lasch. Hij is de auteur van Kritiek van de ascetische rede (2004). Hij geeft regelmatig lezingen in de reeks ‘Kopstukken van de filosofie’.

Abstract:

David Hume staat vooral bekend als scepticus en discussies met zijn denken gaan al vlug de epistemologische toer op. Daardoor geraakt een andere kant van zijn filosofie, en misschien wel de interessantste, op de achtergrond verzeild. Hume heeft namelijk ook een heel realistisch, niet moraliserend, sympathiek beeld opgehangen van de ‘menselijke natuur’, waarin de verbeelding de centrale rol krijgt. Zorgvuldig gaat hij na hoe de stroom van voorstellingen (‘ideas’) en de stroom van de hartstochten verlopen en hoe ze op mekaar inhaken en mekaar beïnvloeden. Hume verlegt zo de aandacht van de vraag of een voorstelling objectief waar is naar de vraag hoe de levendigheid van sterke indrukken overgedragen wordt op voorstellingen die ermee geassocieerd worden en hoe dus de overtuigingen tot stand komen die ons gedrag motiveren. De filosofie van Hume is doordrongen van dezelfde geest als die van de roman (die in het 18de-eeuwse Engeland zo’n hoge vlucht nam). Ook daar worden ideeën (zoals verkondigd door een of ander personage) niet gepresenteerd als objectieve waarheid maar worden ze gekoppeld aan het temperament, de eigenzinnigheden, de hartstochten van het personage. En zo worden ze belichaamd en vermenselijkt.

De gastlezing is open voor alle geïnteresseerden.

Voor meer informatie: sonja.lavaert@vub.ac.be