Centre for Ethics and Humanism
Header
Centrum voor Ethiek en Humanisme
Header

Nieuwe publicatie: ‘Voorwoorden’

August 31st, 2018 | Posted by admin in News | Publications

Volume 13 van de Kierkegaard Werken is verschenen. In 1844 publiceerde Kierkegaard, alias Nicolaus Notabene, samen met Het begrip angst een verzameling van acht voorwoorden tot onbestaande boeken, voorafgegaan door een voorwoord. In die voorwoorden richt de schrijver zijn pijlen hoofdzakelijk op de Deense cultuurpaus Johan Ludvig Heiberg. De Deense denker en cultuurcriticus Georg Brandes, tevens Kierkegaards eerste biograaf, beschouwt het boekje als “één van de leukste en geestigste onder alle kleine plagerige boeken die ooit in het Deens geschreven zijn”. Maar nog meer vormt Voorwoorden in de geschiedenis van de wijsbegeerte een uniek werk dat het postmoderne denken in de tijd vooruit is gebleken.

Naast Voorwoorden bevat dit boek twee kortere teksten met het theater en de acteerkunst als onderwerp. Net als in Voorwoorden vegen Kierkegaards pseudoniemen ook hier de vloer aan met de gangbare kunstkritieken en dagbladrecensies.

Vertaald door Frits Florin en Annelies van Hees
Verklarende noten door Paul Cruysberghs, Frits Florin en Annelies van Hees
Eindredactie door Paul Cruysberghs en Karl Verstrynge
Nawoord door Paul Cruysberghs

Meer informatie: https://www.damon.nl/book/voorwoorden

Zie ook: https://kierkegaard.be/