Opinie: Corona legt crisis van werkende student bloot

We moeten het werkende studenten eenvoudiger maken om hun werk te doen, anders raakt deze snelgroeiende groep in de problemen. Corona heeft dat heel duidelijk gemaakt.

Read more

Het huishoudduel anno 2020

Vrouwen werken en studeren meer dan ooit, maar thuis stokt de emancipatie. ‘De Morgen’ onderzocht waarom de huishoudelijke kloof anno 2020 zo groot blijft en welke prijs vrouwen én mannen daarvoor betalen. VUB-socioloog Theun Pieter van Tienoven gaf meer duiding bij de verdeling van de huishoudelijke taken en de kinderzorg tussen mannen en vrouwen.

Read more

Eerste resultaten experiment 30-urenwerkweek

In 2019 experimenteerde Femma voor een jaar met een 30-urenwerkweek. Alle fulltime medewerkers gingen 30 uur per week werken en kregen zo wat extra uren vrij. Op 15 oktober maakte Femma bekend wat deze kortere werkweek deed met hun werknemers. Dit onderzoek werd samen met TOR opgezet en uitgevoerd via dagboekonderzoek. TOR analyseerde alle data en voorzag Femma van de resultaten.

Read more

Lancering ‘welwerk.be’

Onderzoekers van TOR lanceren vandaag de website welwerk.be. Op deze website bundelen ze wetenschappelijke inzichten rond minder en anders werken. De basis hiervoor is het onderzoek naar de 30-urenwerkweek bij Femma vzw. Op de website is alle informatie over het project, enkele resultaten en de volledige rapporten (nl/eng) terug te vinden.

Read more

COVID-19 en gendergelijkheid op de werkvloer

Op 8 oktober organiseerde het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen het webinar ‘COVID-19 EN GENDERGELIJKHEID OP DE WERKVLOER: UITDAGINGEN EN AANPAK’. VUB-socioloog Theun Pieter van Tienoven presenteerde de recentste cijfers van het COVID-19 tijdbestedingsonderzoek.

Read more