Opinie: Maak van gestandaardiseerde toetsen geen centrale testen.

Wouter Duyck maakt in zijn opiniebijdrage een karikatuur van de kritiek die Vincent Ginis en Sylvia Wenmackers samen met andere leden van de Jonge Academie formuleerden op de intentie tot het invoeren van centrale toetsen in het secundair onderwijs. De kern van hun opiniebijdrage was niet dat gestandaardiseerde toetsen geen meerwaarde bieden. Dat is overduidelijk wel het geval. De kern van hun betoog was wel dat de randvoorwaarden opdat dergelijke centrale toetsen zouden kunnen werken overduidelijk niet vervuld zijn.

Read more

En na 4 oktober komt… 15 oktober

Wie op donderdag 4 oktober 1582 ging slapen werd de volgende morgen wakker en zag dat het vrijdag 15 oktober was. De 10 verdwenen dagen dienden om de achterstand in te lopen veroorzaakt door de Juliaanse kalender, die 365,25 dagen telde met een schrikkeldag iedere vier jaar. Socioloog Ignace Glorieux vertelt op radio1 meer over onze relatie met tijd. Herbeluister het gesprek hier.

Read more

Publiek (scherp) in beeld

In 2018 coördineerde het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie in opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd en Media een publieksbevraging in twaalf Vlaamse musea. Er werd ingezoomd op drie elementen: het profiel van museumbezoekers, hun verwachtingen en motieven en hun tevredenheid.

Read more

Cultuur- en vrijetijdsparticipatie in en na coronatijden

Hoe heeft de cultuurliefhebber in tijden van corona zijn culturele honger gestild? Wat vond men van de vele digitale initiatieven uit de cultuursector en is hier blijvende interesse in? En hoe kijkt hij naar een eventuele terugkeer naar het reguliere cultuuraanbod? Meer dan 13.000 cultuurliefhebbers uit Vlaanderen en Brussel deelden hun ervaringen.

Read more

Vacature: Doctoraatsbeurs Sociologie

Onderzoeksgroep TOR werft een doctoraatsbursaal aan binnen het SBO-project “Digital Ageing: een kwaliteitsvol leven voor ouderen in de Digitale Samenleving. Het onderzoek situeert zich op het kruispunt tussen sociologie van de technologie, ouderenonderzoek en digitalisering. Geïnteresseerden kunnen solliciteren t.e.m. 20 juli 2020.

Read more