Vacature: Doctoraatsbeurs Sociologie

Deadline: 20 juli 2020
Voorziene startdatum: 1 Oktober 2020
Contact: werner.schirmer@vub.be
Solliciteer: online via job.vub.be


1 – Werken bij de VUB

De Vrije Universiteit Brussel staat al 50 jaar voor vrijheid, gelijk(waardig)heid en verbondenheid en dat leeft sterk op onze campussen bij zowel studenten als personeel. Bij de VUB vind je een diverse verzameling aan persoonlijkheden: innovators pur sang, maar vooral mensen die 100% hun authentieke zelf zijn. Met zo’n 3500 medewerkers zijn we de grootste Vlaamstalige werkgever in Brussel; een internationale stad waarmee we ons maar al te graag verbinden en waar(rond) onze 4 campussen gelegen zijn.

Ons onderwijs en onderzoek zijn gegrond op het beginsel van vrij onderzoek met het oog op de vooruitgang van de mensheid. We verwerpen elk louter gezagsargument en waarborgen de vrije oordeelsvorming die nodig is voor de maatschappelijke inschakeling van dit basisbeginsel.

De VUB is autonoom en wordt democratisch beheerd. Daarmee waarborgen we het uitoefenen van de fundamentele vrijheden binnen onze universiteit, maar ook het recht van de Universitaire Gemeenschap om deel uit te maken van het beleid van de Universiteit en de controle hierop.

Tot de zending van de Universiteit behoren:

 • het ontwikkelen, het overbrengen en het toepassen van een hoogstaand academisch onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, vrij van elk vooroordeel;
 • de maatschappelijke inschakeling hiervan in een geest van sociale bewogenheid;
 • de kritische vorming van iedereen in het licht van de in de gemeenschap te dragen verantwoordelijkheid.

2 – Functie

Momenteel zijn we voor de Onderzoeksbursalen van de faculteit Faculteit Sociale Wetenschappen en Solvay Business School, vakgroep Sociologie, op zoek naar een doctoraatsbursaal.

Meer concreet zal je takenpakket, ter voorbereiding van een doctoraat, er als volgt uitzien:

Het onderzoekluik van deze beurs situeert zich op het kruispunt tussen sociologie van de technologie, ouderenonderzoek en digitalisering. Je zal deel uitmaken van een onderzoeksteam binnen het SBO-project “Digital Ageing: een kwaliteitsvol leven voor ouderen in de Digitale Samenleving.”

Dit project verenigt expertise van sociologen, gerontologen en media- & communicatiewetenschappers. Het overkoepelende opzet van dit SBO-project is het ontwikkelen van interventiemethoden om ouderen te helpen de huidige barrières bij digitale inclusie te overkomen en hen helpen mee te genieten van de voordelen die de digitale samenleving te bieden heeft – dus een “goed leven” in de digitale samenleving mogelijk maken. We willen ook een kritisch-reflexieve houding bevorderen tegenover de valkuilen en risico’s van digitale technologieën.

Een doelstelling van het SBO-project is het ontwikkelen en testen van innovatieve trainingsmethoden die digitale vaardigheden van ouderen verhogen en technologieangst verlagen. Hier worden o.a. experimenten met Virtual Reality, sociale robots en virtual pets uitgevoerd. Een andere doelstelling is het ontdekken van “best practices” van sociaal internetgebruik (sociale media, chat, fora) om aan sociale noden van ouderen tegemoet te komen en eenzaamheid te verminderen.

Voor deze functie zal onze Brussels Humanities, Sciences & Engineering Campus (Elsene) je thuisbasis worden.


3 – Profiel

Wat verwachten wij van jou?

  • Je hebt een diploma van master in de Sociologie of aanverwante wetenschappen (b.v. Science & Technology Studies, Communicatiewetenschappen, Psychologie, Gerontologie,…) met een duidelijke interesse in de sociologie van technologie, digitalisering en veroudering. Studenten die in hun laatste jaar zitten en afstuderen in juni/september 2020 worden ook aangemoedigd om te solliciteren.
  • Je bent sterk in analytisch en creatief denken.
  • Je hebt uitstekende taalvaardigheden, zowel geschreven als mondeling. Taalvaardigheid in het Engels is een pluspunt; volgen van cursussen Academisch Engels tijdens de doctoraatsopleiding wordt sterk aangemoedigd.
  • Je werkt goed in een team, maar ook zelfstandig.
  • Je hebt goede kennis van kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksmethoden. Kennis van experimentele onderzoeksmethoden is een voordeel.
  • Je bent sterk gemotiveerd om een doctoraatsproject creatief mee in te vullen, uit te werken en tijdig te voltooien.
  • Je hebt geen werkzaamheden verricht in het kader van een mandaat als assistent bezoldigd ten laste van de werkingsmiddelen, gedurende meer dan 12 maanden (gecumuleerd).

4 – Aanbod

Word jij onze nieuwe collega?

Dan bieden we je een voltijdse doctoraatsbeurs aan, voor de duur van 12 maanden (verlengbaar, mits positieve evaluatie van de doctoraatswerkzaamheden), met voorziene startdatum 01-10-2020.

Je ontvangt een beursbedrag gekoppeld aan een van de barema’s die door de overheid worden vastgelegd.

OPGELET: De effectieve uitwerking van de doctoraatsbeurs is onderworpen aan de opschortende voorwaarde van inschrijving van de doctoraatsbursaal als doctoraatsstudent aan de universiteit.

Bij de VUB garanderen we een open, betrokken en diverse werkplek en bieden we je kansen om je carrière (verder) uit te bouwen.

Daarnaast geniet je van voordelen als:

 • Maximale terugbetaling woon-werkverkeer met het openbaar vervoer of een fietsvergoeding;
 • Een kosteloze hospitalisatieverzekering;
 • De ruimte om je job-inhoud mee te vormen en voortdurend bij te leren via VUB LRN;
 • Voordelige sportmogelijkheden;
 • Ecocheques;
 • Heerlijke maaltijden in onze campusrestaurants aan een aantrekkelijk tarief;
 • Een open en familiale werkomgeving met aandacht voor je work-life balance én een uitzonderlijke verlofregeling met 35 verlofdagen (bij voltijdse tewerkstelling).

5 – Geïnteresseerd?

Spreekt deze functie je aan?

Bezorg ons dan ONLINE en ten laatste op 20-07-2020 je motivatiebrief, curriculum vitae en diploma’s (niet van toepassing voor VUB-alumni), alsook een korte tekst met jouw visie uit sociaalwetenschappelijk perspectief op hoe digitale technologie het sociale leven in de laatste decennia veranderd heeft (± 1 pagina).

Heb je vragen over deze functie? Contacteer dan Werner Schirmer via werner.schirmer@vub.be of 02/6148127.

Wil je graag weten hoe het is om te werken bij de VUB? Ga dan naar www.jobs.vub.be en ontdek alles over o.a. onze campussen, voordelen, strategische doelen en collega’s.