logo

Academiejaar 21-22

Joepie! We starten het nieuwe academiejaar in CODE GROEN*. Dit betekent dat we je graag zoveel mogelijk fysiek terug zien óp onze campus voor contactonderwijs. Eindelijk! Daarnaast blijven we volop inzetten op de combinatie van on- en offline onderwijsvormen. Nieuw dit jaar? Voor sommige opleidingsonderdelen kies je zelf of je fysiek of online les volgt. Zo zet je je studies volledig naar jouw hand.  

 

Hoe verloopt academiejaar 2021-2022 aan de VUB?

Het nieuwe academiejaar komt dichter en dichter bij. En daar kijken we enorm hard naar uit want we kunnen je eindelijk opnieuw fysiek ontmoeten en onderwijzen. Op onze campus, in onze aula’s en leslokalen. Hoe we onze onderwijsaanpak organiseren?

 • Contactonderwijs wordt opnieuw de norm. Voor sommige opleidingsonderdelen kies je zelf om de lessen online dan wel on campus te volgen (jouw faculteit en docent laten je bij de start weten of dit een optie is). TIP: Vanaf 13 september kan je je lessenrooster online raadplegen. Je ontdekt er ook waar je lessen doorgaan. 
 • Daarnaast zullen we, naast de fysieke onderwijsvormen, ook gebruik blijven maken van de digitale onderwijsvormen die het afgelopen jaar als positief werden ervaren (blended learning).
 • Veiligheidsmaatregelen - Bij onderwijs op de campus waken we erover dat onze lokalen voldoende geventileerd zijn. In de aula’s en leslokalen is een mondmasker verplicht. We houden de bezettingsgraad van de aula's onder controle door je voor sommige opleidingsonderdelen te laten kiezen tussen digitale of fysieke lesmomenten.

Je leest het: we geven dit academiejaar opnieuw les zoals we dat deden voor de coronapandemie uitbrak*. Hierbij gebruiken we de kennis en vaardigheden die we opgebouwd hebben door de “brutaal digitale” sprong  van het afgelopen jaar. En we houden steeds de nodige veiligheidsmaatregelen in het achterhoofd.

* Na een positief advies van de experten, hakte de overheid samen met de Vlaamse hogeronderwijsinstellingen in Brussel op 9 september 2021 de knoop door om het academiejaar te starten in CODE GROEN. Eerder werd dit al bevestigd voor de hogeronderwijsinstellingen in Vlaanderen, maar voor Brussel wachtte de Vlaamse regering de epidemiologische situatie af. Dankzij dit positieve advies kunnen we de volledige campuscapaciteit benutten. En zo krijgen ook de studenten in Brussel nu de zekerheid dat ze in de meest optimale omstandigheden hun studies kunnen aanvatten. Met contactonderwijs op onze campus en op locaties in de stad. Uiteraard blijven we als Urban Engaged University maximaal rekening houden met de geldende voorzorgsmaatregelen die de experten en onze regering ons opleggen.

Oproep

Laat je vaccineren!

Hoe meer gevaccineerde VUB’ers, hoe veiliger! En hoe groter de kans dat we doorheen het hele academiejaar les kunnen blijven geven in code groen. Laat je dus zeker vaccineren! Als Urban Engaged University ondernemen wij, in overleg met verschillende Brusselse overheden, alvast verschillende initiatieven om de vaccinatiegraad te bevorderen en zo de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Zo strijken er van 16 september tot 15 oktober verschillende vaccinatiepunten neer op onze campussen. Hier zal je je als VUB-er (personeelslid, studiekiezer, student, campusbezoeker, buurtbewoner) kunnen laten vaccineren. Dit initiatief wordt genomen in samenwerking met de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Meer weten? Je ontdekt er hier alles over. 

De Wereld Heeft Je Nodig

Het studentenleven in 21-22...

Studeren aan de VUB, dat is je voorbereiden op de arbeidsmarkt van morgen én je kritische geest ontwikkelen. Maar student zijn is meer dan studeren alleen! Student zijn betekent ook jezelf en de wereld ontdekken. Door op kot te gaan, je aan te sluiten bij een studentenvereniging, nieuwe vrienden te maken, Brussel te ontdekken, noem maar op. 

Aan de VUB krijg je ook de kans om je maatschappelijk te engageren en mee te werken aan een betere wereld. Kies je P (People, Planet, Peace, Partnership, Prosperity, Poincaré) en engageer je voor één van onze 'De Wereld Heeft Je Nodig'-projecten. Zo verrijk je jouw studententijd nog meer. 

Meer weten? Ontdek hoe het VUB-studentenleven in 2021-2022 zal verlopen. 

Heb je hulp nodig? Onze studentendiensten zijn er voor je!

Aan de VUB sta je er nooit alleen voor! Onze collega's staan voor je klaar bij vragen over jouw studiekeuze, studeren, op kot gaan, het bekostigen van je studie, en zo verder.

Ontdek wat onze studiediensten voor jou kunnen betekenen.

Nog vragen over academiejaar 2021-2022 aan de VUB?

Via het menu van deze pagina kan je doorklikken naar onderwijs, studentenleven en studentendiensten. Voor onderwijs en studentenleven hebben we een lijst met veelgestelde vragen opgesteld. Neem deze lijsten door, je vindt er vast de antwoorden die je zoekt.

Heb je nog andere vragen over studeren aan de VUB? Contacteer dan onze collega's van Infopunt Studenten via info@vub.be of bel naar 02 629 20 10. 

Als student sta je er aan de VUB niet alleen voor

Onze studentendiensten

Het coronavirus

Onze voorzorgsmaatregelen
Studiekeuze

Toekomstig student?

Sta je als toekomstig student voor het maken van een studiekeuze? En heb je nog vragen bij die studiekeuze en/of studeren aan de VUB? Dan heb je verschillende opties om je goed te informeren:

 1. Boek een online infosessie. Hoe pakt een bepaalde opleiding het afstandsonderwijs aan? Hoe zien de examens eruit? De opleidingen en studentendiensten organiseren online infosessies op verschillende tijdstippen. Elke infosessie start met wat algemene uitleg. Hierna kan je jouw vragen rechtstreeks stellen aan onze proffen, assistenten en andere medewerkers. Zoek naar een moment*  dat past in jouw agenda en shoot!
 2. Laat je adviseren door Studiebegeleiding. Mogelijks zit je nog met een aantal vragen of bedenkingen rond jouw studiekeuze? Of wil je te weten komen welke uitdagingen je nu echt te wachten staan bij de overgang vanuit het secundair onderwijs? Contacteer dan zeker Studiebegeleiding. Zij begeleiden je gratis bij het maken van jouw studiekeuze en luisteren ook graag naar jouw bezorgdheden.
 3. Chat met een huidige VUB-student. Is studeren in Brussel leuk? Wat valt er te beleven op de VUB-campus? Krijg je voldoende begeleiding bij het studeren? Als toekomstig student zit je misschien nog met een paar vragen die je het liefste van al rechtstreeks stelt aan een medestudent. Wel, dan doe je dat toch gewoon via de chat?! Je vraag wordt zo snel en zo eerlijk mogelijk beantwoord!

* Kan je je opleiding niet vinden? Dan geven zij dit jaar geen online infosessies meer.

31 bachelor- en 78 masteropleidingen

Ontdek ons volledige opleidingsaanbod

Waarom studeren aan de VUB?

10 redenen

Onderwijsaanpak voor 21-22?

Wij starten het academiejaar in CODE GROEN*. Dit betekent dat we jou graag zoveel mogelijk fysiek terug zien op onze campus en op verschillende locaties in Brussel voor contactonderwijs. Daarnaast blijven we inzetten op digitale onderwijsvormen. NIEUW: Voor sommige opleidingsonderdelen kies je zelf of je fysiek of online les volgt. Over onderwijs op maat gesproken!

Onze onderwijsaanpak: de basisprincipes

 • We gaan voluit voor onderwijs op de campus*. Voor sommige opleidingsonderdelen kies je zelf of je fysiek of online les volgt (jouw faculteit en docent brengen je hier bij de start van het academiejaar over op de hoogte). En daarnaast zetten we volop in op digitale leervormen.

  Het voorbije coronajaar heeft ons geleerd dat online onderwijs ook heel wat voordelen biedt. Media en technologie tillen ons onderwijs naar een hoger niveau. Zo laat de combinatie van fysiek en online onderwijs bijvoorbeeld meer onderwijsvariatie toe. En ook voor jou als student biedt het heel wat voordelen omdat je de leerstof steeds online kan raadplegen en doornemen op je eigen tempo, op een moment dat jou het beste uitkomt. Het zijn dan ook troeven die we blijvend willen inzetten. Hoewel fysiek onderwijs altijd een belangrijke rol zal blijven spelen, omarmen we dus volop blended learning, de combinatie van on- én offline (waarbij de online lesmomenten de fysieke contactmomenten verrijken). Per opleiding gaan we op zoek naar de optimale mix.

 • Vanuit onze maatschappelijke missie als Urban Engaged University, streven we naar innovatief en inclusief onderwijs. We herbekijken het leerplan met een focus op antiracisme, dekolonisatie en diversiteit in het klaslokaal en in het onderwijsmateriaal. Daarnaast zetten we in op inclusieve campussen, die een toegankelijke werk- en leeromgeving zijn waar iedereen respectvol wordt behandeld. Voelt iemand zich toch in zijn waardigheid aangetast, dan kan die persoon bij het meldpunt terecht. Verder willen we studenten van ondervertegenwoordigde groepen ondersteunen in hun traject naar de academische wereld en de arbeidsmarkt. We doen dit samen met de hulp van een steeds diversere groep studentenverenigingen, maar ook met externe partners.
 • We staan garant voor kwaliteitsvol onderwijs.
 • We zetten blijvend in op het welzijn van onze studenten. Waar mogelijk bieden we mentale, sociale en financiële hulp.
 • We garanderen een Brussel- en studentenervaring. Want student zijn is meer dan studeren alleen. De studentenverenigingen, cultuurhuis Pilar en ons sportaanbod staan tot jouw dienst.

* Na een positief advies van de experten, hakte de overheid samen met de Vlaamse hogeronderwijsinstellingen in Brussel op 9 september 2021 de knoop door om het academiejaar te starten in CODE GROEN. Eerder werd dit al bevestigd voor de hogeronderwijsinstellingen in Vlaanderen, maar voor Brussel wachtte de Vlaamse regering de epidemiologische situatie af. Dankzij dit positieve advies kunnen we de volledige campuscapaciteit benutten. En zo krijgen ook de studenten in Brussel nu de zekerheid dat ze in de meest optimale omstandigheden hun studies kunnen aanvatten. Met contactonderwijs op onze campus en op locaties in de stad. Uiteraard blijven we als Urban Engaged University maximaal rekening houden met de geldende voorzorgsmaatregelen die de experten en onze regering ons opleggen.

Ja! Na een positief advies van de experten, hakte de overheid samen met de Vlaamse hogeronderwijsinstellingen in Brussel op 9 september 2021 de knoop door om het academiejaar te starten in code groen. Hierdoor mogen we onze volledige campuscapaciteit benutten. En dat betekent dat er veel opnieuw mag. Ook op vlak van onderwijs volgen.

Wij staan te popelen om zoveel mogelijk fysiek les te geven in onze aula’s en klaslokalen. Op deze manier hopen we dat je veel warme contacten legt met medestudenten en proffen, dat je de unieke VUB-sfeer in het echt beleeft, dat je makkelijk de weg vindt naar onze ondersteunende diensten… kortom, dat je je studententijd ten volle beleeft. 

Afhankelijk van je opleiding, kunnen deze fysieke contactmomenten verrijkt worden met online lessen. Hoeveel les je dan effectief zal hebben op de campus en van achter je computer? Dat ontdek je op 13 september. Want vanaf dan kan je je lessenrooster online raadplegen!

Net zoals altijd zal je komend academiejaar les krijgen op onze campussen in Etterbeek en Jette. Om zoveel mogelijk contactonderwijs te kunnen organiseren, bieden we daarnaast ook leslocaties aan in hartje Brussel. Zo kan het zijn dat je Jozef II, het Vlaams Parlement, FlageyCinematekBozar, KVS of CIVA in je lesrooster ziet staan. 

Neem een kijkje op de webpagina Brussels City Campus voor meer informatie over de externe leslocaties en hoe je die kan bereiken.

Ja! Werkcolleges, practica en oefeningenlessen gaan door op de campus. Wel is het mogelijk dat in sommige opleidingen enkele lessen vervangen worden door digitale alternatieven. In je lesrooster zal je steeds duidelijk kunnen lezen of je op de campus of online aanwezig moet zijn.

Je aanwezigheid is verplicht bij sommige werkcolleges, bij practica en in oefeningenlessen. Die opleidingsactiviteiten kunnen namelijk mee je eindcijfer bepalen.

Je moet verplicht aanwezig zijn in werkcolleges, bij practica en in oefeningenlessen. Deze opleidingsactiviteiten bepalen namelijk mee je eindcijfer.

Er zijn voldoende studeerplekken aanwezig op de campus waar je je online les kan bekijken of kan studeren tijdens springuren. Meer informatie over de locatie van deze study spaces volgt snel.

Er is natuurlijk een verschil tussen online les volgen of in real life. Check zeker de tips & tricks van Studiebegeleiding over hoe je het best digitaal onderwijs aanpakt.

Ondervind je moeilijkheden of zit je met vragen over je studieaanpak? Aarzel dan niet om Studiebegeleiding te contacteren!

Het welzijn van studenten staat centraal

Studentenwelzijn heeft voor ons de hoogste prioriteit, ook in het academiejaar 2021-2022. Als student sta je er aan de VUB dan ook niet alleen voor

 • Welbevinden - Zie je het even niet meer zitten? Heb je nood aan een babbel? Voel je je eenzaam? Afhankelijk van jouw behoeften, kan je terecht bij verschillende personen en initiatieven. Zo kan je altijd terecht bij Studiebegeleiding voor gratis professionele hulp, staat kotcoach Jelle paraat voor een goede babbel als je op kot zit, kan je als nieuwe student rekenen op een VUBuddy om je wegwijs te maken op de VUB...
 • Sociaal: Het studentenleven zal in academiejaar 2021-2022 misschien nog niet helemaal verlopen als in normale jaren. Daarom blijven wij op zoek gaan naar nieuwe activiteiten die je helpen verbinden met medestudenten. Zo hebben wij een online VUB Escape Room, kan je gratis online pilates- en mindfulness lessen volgen, organiseert cultuurhuis Pilar regelmatig muzikale livesessies...
 • Financieel: Studeren zonder financiële kopzorgen moet voor elke student mogelijk zijn aan de VUB. Zit je in een moeilijke financiële situatie? Check dan voor welke financiële dienstverlening je in aanmerking komt.
 • Studeerplekken: Thuis les volgen en studeren … dat is niet voor iedereen even haalbaar. Vind je thuis geen rustige studeerplek? Zit je in een moeilijke familiale situatie? Heb je les op de campus en volgt daarop aansluitend een online les? We bieden extra studeerplekken aan op de campus. Zodat iedereen met het nodige comfort kan studeren. Reserveren is wel noodzakelijk.

Brussel als campus

We gaan voluit voor contactonderwijs. Daarom breiden we ook voor academiejaar 2021-2022 onze leslocaties verder uit naar hartje Brussel, in samenwerking met weKONEKT.brussels.

Naast de al bestaande VUB-campussen in Etterbeek, Jette, Usquare, Gooik, Anderlecht, Diest en Leuven verwelkomen we je op 7 bijkomende leslocaties. Zo volg jij binnenkort misschien wel les in Jozef II, het Vlaams Parlement, Flagey, Cinematek, KVS, Bozar of CIVA. Alle info over deze extra leslocaties, lees je hier.

Kwaliteitsvol onderwijs

De VUB behoort tot de 17% van de beste universiteiten wereldwijd in de QS World University ranking. In de algemene ranking komt de VUB terecht op plaats 200, ofwel de vierde beste Belgische universiteit. Van alle Belgische universiteiten in de QS-ranking komt de VUB het sterkste uit de bus op het vlak van onderwijskwaliteit. Hoe we de kwaliteit van elke opleiding nauwgezet opvolgen? Aan de hand van een kwaliteitscyclus. Je leest er hier meer over.

Studeren in het buitenland: enkele richtlijnen

Aan de VUB kan je ervoor opteren om een tijdje in het buitenland te gaan studeren of om er een stage te doen. Alle informatie over studeren, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland (al dan niet binnen het kader van je opleiding) vind je hier (info in het Engels). 

Hou er wel rekening mee dat, ook in academiejaar 2021-2022, de COVID-19-pandemie een sterke invloed zal blijven hebben op je internationale mobiliteit als student. Want ook voor het reisbeleid houden we maximaal rekening met de coronamaatregelen die op dat moment van kracht zijn. 

Hoe dat reisbeleid er zal uitzien? Via onderstaande lijst geven we jou de belangrijkste richtlijnen mee die zijn ingegaan vanaf 1 juli 2021.

EER-REGIO:
 • GROENJe kan afreizen.
 • ORANJEJe kan afreizen.
 • ROOD/GRIJSJe kan afreizen.

BUITEN EER (ook gebieden die overzee afgezonderd van het moederland gelegen zijn en grondwettelijk tot een EER land behoren):
 • OP LANDENLIJST (GROEN)Je kan afreizen.
 • NIET OP LANDENLIJST (ROOD): Reizen zijn in principe uitgesloten. Je kan een gemotiveerde aanvraag richten aan de Vicerector Internationalisering. 

De criteria gekoppeld aan de kleurcodes zijn geldig op de dag zelf van het geplande vertrek, niet op moment van eventuele boekingen. Het reisbeleid kan ten allen tijde aangepast worden ingevolge de evolutie van de pandemie. Het wordt daarom aangeraden om een annuleringsverzekering te nemen bij boekingen van tickets en accommodatie. Wanneer een land of regio rood kleurt tijdens het verblijf, dan is een vervroegde terugkeer niet noodzakelijk.
 
Meer info over de toepassing van de kleurencodes van EER-bestemmingen? Klik hierDe FOD Buitenlandse Zaken waarschuwt dat niet-essentiële reizen buiten EER-regio ten stelligste worden afgeraden. De landenlijst voor niet-EER bestemmingen vind je hier.  
 
Wil je afreizen naar een niet-EER land dat niet op de landenlijst staat? En is het een noodzakelijke verplaatsing (omdat je bij annulering of uitstel bijvoorbeeld studieduurvertraging zou kunnen oplopen)? Dan kan je een maand voor vertrek een uitzonderingsaanvraag indienen bij de Vicerector Internationalisering. Denk maar aan:
 • buitenlandse stages waarvoor in België/EER-regio geen alternatief kan gevonden worden
 • noodzakelijke opzoekingen in het kader van de masterproef waarvoor in België/EER-regio geen alternatief aanwezig is
 • ingebouwde mobiliteit in het kader van double of joint degree
OPGELETAls je geen gevolg geeft aan een verbod tot afreizen en/of het gebod tot terugkeer naar België, dan word je geacht niet rechtsgeldig geregistreerd te zijn voor de opleidingsonderdelen die het voorwerp uitmaken van de desbetreffende uitgaande mobiliteit en/of de internationale stage. Bijgevolg verlies je elk recht op deelname aan de onderwijs- en evaluatieactiviteiten in het buitenland. Behaalde examenresultaten worden als niet bestaande beschouwd. (Onderwijs- en examenreglement Art. 92bis)
OPGELET:  Elke uitgaande mobiliteit MOET correct, en vooraf geregistreerd worden. Je doet dit via SOP Mobility Online.
OPGELET : Indien een aanvraag een negatieve beslissing heeft gekregen, is dat finaal.

Het digitale coronacertificaat zal toelaten om vrij te reizen binnen de EU, alsook naar IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland (t.t.z., EER-regio). Ben je in het bezit van een digitaal coronacertificaat? Dan mag je je vrij verplaatsen binnen de EER-lidstaten. Het document in kwestie zal vanaf 1 juli beschikbaar zijn in alle lidstaten en kan verkregen worden bij testcentra, gezondheidsautoriteiten of via een e-gezondheidsportaal. Om een certificaat aan te vragen moet je volledig gevaccineerd zijn, een negatieve PCR-test hebben afgelegd die minder dan 72 uur oud is of een herstelcertificaat hebben.

Kom je terug uit een groene of oranje zone in de EER-regio? Dan moet je geen PCR-test laten afnemen of in quarantaine gaan. Let wel, de kleur van een zone kan veranderen tijdens je verblijf. Als je uit een  rode zone (terug)komt, is de afspraak dat je met het Europees coronacertificaat niet in quarantaine moet. Als je dat niet hebt, maar je je bij aankomst op dag 1 of 2 laat testen, moet je niet in quarantaine. Dat geldt zowel voor buitenlandse toeristen als voor Belgen.

OPGELET: Iedereen die naar België (terug)komt, moet verplicht 48 uur voor aankomst in België een terugreisformulier (t.t.z., de Passenger Locator Form) invullen. Dit blijft gelden ook na 1 juli. De elektronische versie vind je hier. De PDF versie kan je hier downloaden. Meer informatie vind je op de website van de Europese Commissie.
 
Excursies en groepsreizen binnen EER-regio zijn toegestaan; verplaatsingen naar landen en gebieden buiten EER-regio die niet op de landenlijst staan kunnen niet plaatsvinden. Voor deze landen en gebieden dient door het bevoegd ZAP-lid of de Decaan een gemotiveerde aanvraag gericht te worden aan de Vicerector Internationalisering.
 
Meer info over het protocol inzake transport per autocar of touringsbus naar de bestemming binnen EER-regio vind je hier

De Belgische regering heeft een lijst uitgegeven van gebieden en landen die als zeer hoog risico zijn geclassificeerd. Als gevolg hiervan zijn inkomende reizen naar België vanuit deze landen verboden. Dit geldt ook voor inkomende mobiliteit van studenten of personeelsleden. Je vindt de lijst hier.

Studenten die menen te zijn vrijgesteld, moeten voor alle reizen buiten de EER-regio een gemotiveerde aanvraag indienen bij de Vice-Rector Internationalisering (international.relations@vub.be).

De VUB raadt dan ook ten zeerste af om ook vanuit België naar deze landen te reizen.

OPGELET: Studenten die hun examens aan de VUB beëindigen en naar huis willen terugkeren en hun thuisland staat op deze lijst, moeten er rekening mee houden dat ze België misschien niet meer in mogen aan de start van het academiejaar.

Buitenlandse ervaring zonder verplaatsing?

Als student kan je in de toekomst inter­nationale ervaringen opdoen zonder dat je je moet verplaatsen. Verplaatsingen kunnen nog steeds een meerwaarde hebben, maar zijn dus niet langer een noodzakelijke voorwaarde.

Deze optie komt er dankzij Eutopia, een netwerk tussen de VUB en vijf Europese partneruniversiteiten. In dit netwerk worden “connected learning communities” opgezet die leeractiviteiten ontplooien over de verschillende internationale campussen heen. Daarvan zijn er nu al achttien actief.

31 bachelor- en 78 masteropleidingen

Ontdek ons volledige opleidingsaanbod

De Wereld Heeft je Nodig.

Schrijf je in voor een VUB-opleiding

Hoe schrijf je je in als student?

Je weet welke opleiding je wilt studeren? En je volgt deze het liefst aan de VUB? Fijn, we zijn blij dat we je bijna mogen verwelkomen op onze campus. De inschrijvingsperiode voor het volgende academiejaar verloopt volledig digitaal. Een stappenplan vertelt je wat je precies moet doen.

<<DEADLINE INSCHRIJVINGEN = 30 SEPTEMBER. Start tijdig met je online aanmelding als je zeker wil zijn van je plekje in onze VUB-familie! Hopelijk tot snel! >>

Vragen over de inschrijvingsprocedure?

Laat je helpen door onze collega's van Studentenadministratie

Academische kalender 2021-2022

Wanneer vindt de onthaalweek plaats? Wanneer starten de lessen? Wanneer valt de academische opening? En welke andere data moet je als VUB-student met stip aanduiden in je agenda? Deze info vind je allemaal terug in de academische kalender. Noteer alvast deze mijlpalen:

 • Week 20-25 september: Onthaalweek* nieuwe studenten campus Etterbeek 
 • Maandag 27 september: Onthaaldag* nieuwe studenten campus Jette
 • Maandag 27 september:  Start van de eerste lessenweek van het nieuwe jaar
 • Dinsdag 28 september: Officiële academische opening

* Tijdens deze dagen leer je de campus beter kennen en ontmoet je je medestudenten. Laat het studentenleven maar komen!

On Campus Infodagen

Meer activiteiten
dinsdag 30 november, 18:00

SOCIAL ENTREPRENEURSHIP ONLINE FAIR 2021 & Online video showcase

For this year’s edition, the event will bring to the stage 4 keynote addresses with interesting presentations of supportive organizations and projects in the field of Social Entrepreneurship around the globe.

For this year’s edition, the event will bring to the stage 4 keynote addresses with interesting...

dinsdag 30 november, 19:00

Ethics week: Reflection group Bio-ethics

30th November: Cyclus Biomedische Ethiek - Medical care for stateless persons during hunger strikes  (19:00-21:00)...

30th November: Cyclus Biomedische Ethiek - Medical care for stateless persons during hunger strik...

dinsdag 30 november, 19:00

Ethics week: Cyclus Biomedische Ethiek - Medical care for stateless persons during hunger strikes

30th November: Cyclus Biomedische Ethiek - Medical care for stateless persons during hunger strikes  (19:00-21:00)...

30th November: Cyclus Biomedische Ethiek - Medical care for stateless persons during hunger strik...

woensdag 1 december, 09:00 - 16:00 U

BRUCCpro masterclass: Persoonlijkheidsstoornissen bij ouderen

Via BRUCCpro organiseert het Brussel University Consultation Center expertsessies, masterclasses en een jaarlijks symposium voor professionals in het domein van de psychologie....

Via BRUCCpro organiseert het Brussel University Consultation Center expertsessies, masterclasses...

woensdag 1 december, 12:00

Ethics week: Session EC Dual Use: Military & Misuse

1st December: Session Ethics Committee Dual Use, Military Use and Misuse of Research (12:00-14:00)...

1st December: Session Ethics Committee Dual Use, Military Use and Misuse of Research (12:00-14:0...

woensdag 1 december, 12:00

Ethics week: session EC Medical Ethics

1st December: Workshop Medical Ethics Committee UZ Brussel - VUB: Challenges in seeking the right, legal and ethical consent for your study design (12:00-14:00)...

1st December: Workshop Medical Ethics Committee UZ Brussel - VUB: Challenges in seeking the rig...

Studentenleven in 21-22?

Zal er een studentenleven zijn? Wat met fuiven, cantussen en dopen? Kan ik nog een kot aanvragen?  We starten het nieuwe academiejaar 21-22 in code groen*. En dat betekent dat heel veel opnieuw mag! Ook op vlak van sociale activiteiten. 

Op kot gaan in 21-22: veelgestelde vragen

Op kot aan de VUB? Dat is altijd een goed idee! Maak je klaar voor een heel nieuwe ervaring en haal het maximum uit je studententijd. Onze kotcoach Jelle leidt het kotleven in goede banen, organiseert leuke initiatieven en bezorgt je een warme en gezellige kotfamilie!

Wij starten het nieuwe academiejaar in code groen*, wat betekent dat we opnieuw voluit gaan voor contactonderwijs. En dan is het altijd handig om dicht bij de aula's te wonen.

Maar op kot gaan is ook meer dan dat, het is een levenservaring die kan tellen. Want op kot maak je vrienden, leer je zelfstandig leven en beleef je het studentenleven ten volle. Ook kan een kot jou een goede studieplek bieden met de nodige rust, ruimte en een goede internetverbinding.

Dat is jammer genoeg niet meer mogelijk. Op 5 september vonden de laatste begeleide kotbezoeken van dit jaar plaats tijdens onze on campus Infodag.

De deadline voor het aanvragen van een VUB-kot is helaas verstreken. Wil je nog een VUB-kot aanvragen? Dan neem je best even contact op met Studentenhuisvesting.

Ook kan je steeds koten huren bij onze partners. Neem een kijkje op Brik.be en op onze webpagina voor meer informatie over alle studentenhuizen in Brussel.

Hoe aan een kot geraken?

3 manieren

Op kot in coronatijden

Laatste richtlijnen en maatregelen

Student zijn in 21-22: veelgestelde vragen

Student zijn is veel meer dan alleen studeren. Wij willen er dan ook alles aan doen om onze studenten een unieke en onvergetelijke studententijd te bezorgen. Wij starten het nieuwe academiejaar '21-'22 in code groen*. En dat betekent dat heel veel opnieuw mag en kan. Tenminste, als we ons allemaal houden aan de nodige veiligheidsmaatregelen en ons massaal laten vaccineren!

VEILIGHEIDSMAATREGELEN - Voor sociale, culturele en studentikoze evenementen die binnen plaatsvinden en niet onderwijsgerelateerd zijn, heb je een Corona Safe Ticket nodig. Daarnaast houden we ons ook aan de andere geldende voorzorgsmaatregelen zoals de afstandsregels en mondmaskerplicht.

Veel! Op en naast onze campus valt er heel wat te beleven. 

 • Eten en drinken: Op en dicht bij onze campus zijn er heel wat eet- en drinkgelegenheden. Op onze campus zorgt de Resto bijvoorbeeld voor warme maaltijden tegen studentikoze prijzen. In de Cafetaria kan je terecht voor broodjes, koffiekoeken en taart.  Meer eet- en drinkgelegenheden ontdek je hier.
 • Sport: Op de VUB bestaan er heel wat sportmogelijkheden. Zo hebben we een Basic Fit fitness, een atletiekpiste, een zwembad en verschillende omnisport zalen.  En ook online worden er heel wat sportactiviteiten georganiseerd. Zo blijf je onder alle omstandigheden fit en gezond! Maak kennis met ons ruime aanbod.
 • Cultuur: Geniet van het cultuuraanbod van Pilar met concerten, talks en expo. Ontdek hier meer.
 • Ontdek Brussel: Trek de stad in en haal je hart op in de talrijke musea, restaurants en cafés, winkels, parken, culturele centra, enzovoort. Ontdek hier meer.

Ook komend academiejaar kan je aansluiten bij één of meer studentenverenigingen en op een veilige manier deelnemen aan studentikoze activiteiten. 

Meer info over de verenigingen vind je op student.vub.be of in de aflevering ‘Student zijn is meer dan studeren alleen’ die je tijdens de onthaalweek kan bekijken.

Van zodra de coronamaatregelen het toelaten en we op een veilige manier kunnen feesten, kunnen ook de TD’s weer plaatsvinden. Voor dit type events (en andere binnenactiviteiten) zal je bijvoorbeeld een Corona Safe Ticket nodig hebben. 

Dit jaar verwelkomen we je graag zoveel mogelijk fysiek op de campus. Zodat je je als nieuwe student snel thuis voelt aan de VUB en vrienden kan maken. En zodat je als ancien je vrienden kan terug zien in real life. Weet dat je er als VUB-student sowieso niet alleen voor staat.

 • Studentenwelzijn blijft voor de VUB ook in 21-22 topprioriteit. 
 • Ook kan je beroep doen op een VUBuddy. Een ervaren VUB-student maakt jou (en andere nieuwe medestudenten) wegwijs op de campus en helpt jou alle do’s en don’ts van het studentenleven te ontdekken.
 • Onze kotcoach Jelle leidt het kotleven in goede banen. De leuke activiteiten die hij organiseert zijn de ideale gelegenheid om je medekotbewoners beter te leren kennen en hechte vriendschappen te sluiten. 
 • Zit je minder goed in je vel? Aarzel dan zeker niet om te bellen naar 02/629.23.06. Het team van Studiebegeleiding biedt je graag een luisterend oor.
Oproep

Laat je vaccineren

Hoe meer gevaccineerde VUB’ers...

 • hoe veiliger
 • hoe groter de kans dat we doorheen het hele academiejaar les kunnen blijven geven in code groen
 • hoe sneller de dag dat we opnieuw kunnen feesten zonder remmingen
 • enz.

Na je prik ontvang je een coronacertificaat, waarmee je kan reizen binnen de EU en grote evenementen kan bijwonen, ook op onze campussen. Het is met andere woorden de enige weg naar meer vrijheid.  Laat je dus zeker vaccineren, mocht je dit nog niet gedaan hebben. 

Als Urban Engaged University ondernemen wij, in overleg met verschillende Brusselse overheden, alvast verschillende initiatieven om de vaccinatiegraad te bevorderen en zo de verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo strijken er van 16 september tot 15 oktober verschillende vaccinatiepunten neer op onze campussen. Hier kan je je als VUB-er (personeelslid, studiekiezer, student, campusbezoeker, buurtbewoner) gratis laten vaccineren met het Johnson & Johnson vaccin. Dit initiatief wordt genomen in samenwerking met de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Voor meer info, klik hier

Waarom studeren aan de VUB?

Vraag het via chat aan een huidige student

Een glimp opvangen van het leven op de VUB?

Volg ons op Instagram

Een bruisend studentenleven?

Ontdek de verenigingen

De Brusselse sfeer opsnuiven?

Ontdek alle hotspots

Zin in cultuur?

Ontdek het Brusselse aanbod

De Wereld Heeft Je Nodig. Verrijk je studententijd door je te engageren voor één van onze projecten.

Kies je actieterrein

*  Na een positief advies van de experten, hakte de overheid samen met de Vlaamse hogeronderwijsinstellingen in Brussel op 9 september 2021 de knoop door om het academiejaar te starten in CODE GROEN. Eerder werd dit al bevestigd voor de hogeronderwijsinstellingen in Vlaanderen, maar voor Brussel wachtte de Vlaamse regering de epidemiologische situatie af. Dankzij dit positieve advies kunnen we de volledige campuscapaciteit benutten. En zo krijgen ook de studenten in Brussel nu de zekerheid dat ze in de meest optimale omstandigheden hun studies kunnen aanvatten. Met contactonderwijs op onze campus en op locaties in de stad. Uiteraard blijven we als Urban Engaged University maximaal rekening houden met de geldende voorzorgsmaatregelen die de experten en onze regering ons opleggen.

Deze collega's staan voor je klaar!

Benieuwd naar wat wij je allemaal te bieden hebben? Dan zit je hier op de goede plek! Kom hieronder meer te weten over onze studentenrestaurants, sportfaciliteiten, studentenjobs en ondersteunende diensten.

Heb je ons nodig?


Vragen over studeren aan de VUB

Infopunt

Hulp bij studiekeuze en studeren

Studiebegeleiding

Hulp bij zoeken naar een kot

Studentenhuisvesting

Nood aan een babbel?

Studentenbegeleiders

Op de campus


Eten en drinken

Onze resto's

Bewegen en sporten

Onze sportvoorzieningen

Studentenjobs

Onze jobdatabank

Boeken en cursussen

Onze shops