logo

Academiejaar 21-22

Goed nieuws! Het ziet ernaar uit dat we mogen opstarten in CODE GROEN*. En dat betekent dat er opnieuw heel veel mag! 

Hoe verloopt academiejaar 2021-2022 aan de VUB?

We willen jou zo dicht mogelijk bij ons hebben, op de campus. Wij staan dan ook te popelen om zoveel mogelijk fysiek les te geven in onze aula’s en klaslokalen. Op deze manier hopen we dat je veel warme contacten legt met medestudenten en proffen, dat je de unieke VUB-sfeer in het echt beleeft, dat je makkelijk de weg vindt naar onze ondersteunende diensten… kortom, dat je je studententijd ten volle beleeft. 

Afhankelijk van jouw opleiding, kunnen deze fysieke contactmomenten verrijkt worden met online lessen. Hoeveel les je dan effectief zal hebben op de campus en van achter je computer? Dat ontdek je op 13 september. Want vanaf dan kan je je lessenrooster online raadplegen! 

*We houden maximaal rekening met de coronamaatregelen die de experten en onze regering ons opleggen. Want als Urban Engaged University dragen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. We doen dit uit solidariteit, om elkaars veiligheid en gezondheid te respecteren. Check deze pagina dan ook regelmatig om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

Onze onderwijsaanpak voor 21-22...

 • Waar mogelijk organiseren we onderwijs op de campus. En daarnaast zetten we – tijdens én ook na corona – volop in op digitale leervormen. Het voorbije coronajaar heeft ons geleerd dat online onderwijs ook heel wat voordelen biedt. Media en technologie tillen ons onderwijs naar een hoger niveau. Het zijn dan ook troeven die we blijvend willen inzetten. Hoewel fysiek onderwijs altijd een belangrijke rol zal blijven spelen, omarmen we dus volop blended learning, de combinatie van on- én offline (waarbij de online lesmomenten de fysieke contactmomenten verrijken). Per opleiding gaan we op zoek naar de optimale mix.
 • We staan garant voor kwaliteitsvol onderwijs.
 • We zetten blijvend in op het welzijn van onze studenten. Waar mogelijk bieden we mentale, sociale en financiële hulp.
 • We garanderen een Brussel- en studentenervaring. Want student zijn is meer dan studeren alleen. De studentenverenigingen, cultuurhuis Pilar en ons sportaanbod blijven bestaan, ook tijdens corona.

Meer weten? Ontdek onze onderwijsaanpak voor academiejaar 2021-2022.

De Wereld Heeft Je Nodig

Het studentenleven in 21-22...

Studeren aan de VUB, dat is je voorbereiden op de arbeidsmarkt van morgen én je kritische geest ontwikkelen. Maar student zijn is meer dan studeren alleen! Student zijn betekent ook jezelf en de wereld ontdekken. Door op kot te gaan, je aan te sluiten bij een studentenvereniging, nieuwe vrienden te maken, Brussel te ontdekken, noem maar op. 

Aan de VUB krijg je ook de kans om mee te werken aan een betere wereld. Kies je P (People, Planet, Peace, Partnership, Prosperity, Poincaré) en engageer je voor één van onze 'De Wereld Heeft Je Nodig'-projecten. Zo verrijk je jouw studententijd nog meer. 

Meer weten? Ontdek hoe het VUB-studentenleven in 2021-2022 zal verlopen. 

Heb je hulp nodig? Onze studentendiensten zijn er voor je!

Aan de VUB sta je er nooit alleen voor! Onze collega's staan voor je klaar bij vragen over jouw studiekeuze, studeren, op kot gaan, het bekostigen van je studie, en zo verder.

Ontdek wat onze studiediensten voor jou kunnen betekenen.

Nog vragen over academiejaar 2021-2022 aan de VUB?

Via het menu van deze pagina kan je doorklikken naar onderwijs, studentenleven en studentendiensten. Voor onderwijs en studentenleven hebben we een lijst met veelgestelde vragen opgesteld. Neem deze lijsten door, je vindt er vast de antwoorden die je zoekt.

Heb je nog andere vragen over studeren aan de VUB? Contacteer dan onze collega's van Infopunt Studenten via info@vub.be of bel naar 02 629 20 10. 

Als student sta je er aan de VUB niet alleen voor

Onze studentendiensten

Het coronavirus

Onze voorzorgsmaatregelen
Studiekeuze

Toekomstig student?

Sta je als toekomstig student voor het maken van een studiekeuze? En heb je nog vragen bij die studiekeuze en/of studeren aan de VUB? Dan heb je verschillende opties om je goed te informeren:

 1. Boek een online infosessie. Hoe pakt een bepaalde opleiding het afstandsonderwijs aan? Hoe zien de examens eruit? Is op kot gaan zinvol in tijden van Corona? De opleidingen en studentendiensten organiseren online infosessies op verschillende tijdstippen. Elke infosessie start met wat algemene uitleg. Hierna kan je jouw vragen rechtstreeks stellen aan onze proffen, assistenten en andere medewerkers. Zoek naar een moment*  dat past in jouw agenda en shoot!
 2. Schrijf je in voor de laatste On Campus Infodag van dit jaar, op 5 september. Tijdens een infodag kan je de campus en unieke VUB-sfeer zelf beleven dankzij campusrondleidingen, kotbezoeken, infosessies, persoonlijke gesprekken met proffen en assistenten en zoveel meer! Het is de beste manier om te kijken of de VUB iets voor jou is. En om al jouw vragen over het volgende academiejaar te stellen. 
 3. Laat je adviseren door Studiebegeleiding. Mogelijks zit je nog met een aantal vragen of bedenkingen rond jouw studiekeuze? Of wil je te weten komen welke uitdagingen je nu echt te wachten staan bij de overgang vanuit het secundair onderwijs, in tijden van Corona? Contacteer dan zeker Studiebegeleiding. Zij begeleiden je gratis bij het maken van jouw studiekeuze en luisteren ook graag naar jouw bezorgdheden.
 4. Chat met een huidige VUB-student. Is studeren in Brussel leuk? Wat valt er te beleven op de VUB-campus? Krijg je voldoende begeleiding bij het studeren? Als toekomstig student zit je misschien nog met een paar vragen die je het liefste van al rechtstreeks stelt aan een medestudent. Wel, dan doe je dat toch gewoon via de chat?! Je vraag wordt zo snel en zo eerlijk mogelijk beantwoord!

* Kan je je opleiding niet vinden? Dan geven zij dit jaar geen online infosessies meer.

31 bachelor- en 78 masteropleidingen

Ontdek ons volledige opleidingsaanbod

Waarom studeren aan de VUB?

10 redenen

Onderwijsaanpak voor 21-22?

Hoeveel les ga ik van thuis uit volgen en hoeveel op de unief? En hoe zit het met de examens? Het is logisch dat je wil weten hoe je lessen er in 21-22 zullen uitzien. Wij kijken er alvast enorm hard naar uit om opnieuw fysiek les te geven. Deze contactmomenten verrijken we – tijdens en ook na Corona – met online lesmomenten.

Veelgestelde vragen

Tijdens corona

Waar mogelijk organiseren we onderwijs op de campus. Daarbij houden we rekening met de veiligheidsnormen die op dat moment gelden. Is de viruscirculatie laag? Dan kunnen we de activiteiten op onze campus verhogen. Neemt het aantal besmettingen weer toe? Dan luisteren we maximaal naar de coronamaatregelen die de overheid ons op dat moment oplegt.

Voor campusonderwijs krijgen interactieve onderwijsvormen (werkcolleges, hoorcolleges waar fysieke interactie belangrijk is …) prioriteit. Hoorcolleges gaan in de regel digitaal door, maar kunnen naargelang prioriteit en het realiseren van de leerdoelen op de campussen of externe locaties plaatsvinden.

De volgende studenten krijgen daarbij, in functie van die leerdoelen, extra aandacht:

 • Nieuwe studenten in het eerste jaar en zogenaamde schakelstudenten; zodat zij een eerste ‘on campus’ ervaring beleven
 • Internationale studenten, zodat zij van zeer nabij kennismaken met Brussel en de VUB
 • Kansengroepen en werkstudenten

Omdat we door de afstandsmaatregelen minder lokalen ter beschikking hebben, zetten we in op Blended learning.  Een combinatie van online en contactonderwijs. Sommige opleidingsonderdelen bieden we digitaal aan. In het online gedeelte neemt de student op eigen tempo de leerstof door. Daarna vinden er in kleinere groepen interactielessen plaats, met ruimte voor verdiepende discussies, oefeningen...

Hoe het onderwijs er in tijden van corona uitziet? Via onderstaande lijst geven we jou een antwoord op veelgestelde vragen.

Goed nieuws! Het ziet ernaar uit dat we kunnen opstarten in code groen. En dat betekent dat er veel opnieuw mag ... ook op vlak van onderwijs volgen.

We willen jou zo dicht mogelijk bij ons hebben, op de campus. Wij staan dan ook te popelen om zoveel mogelijk fysiek les te geven in onze aula’s en klaslokalen. Op deze manier hopen we dat je veel warme contacten legt met medestudenten en proffen, dat je de unieke VUB-sfeer in het echt beleeft, dat je makkelijk de weg vindt naar onze ondersteunende diensten… kortom, dat je je studententijd ten volle beleeft. 

Afhankelijk van jouw opleiding, kunnen deze fysieke contactmomenten verrijkt worden met online lessen. Hoeveel les je dan effectief zal hebben op de campus en van achter je computer? Dat ontdek je op 13 september. Want vanaf dan kan je je lessenrooster online raadplegen!

Net zoals altijd zal je komend academiejaar les krijgen op onze campussen in Etterbeek en Jette. Om zoveel mogelijk contactonderwijs te kunnen organiseren, bieden we ook leslocaties aan in hartje Brussel. Zo kan het zijn dat je Jozef II, het Vlaams Parlement, FlageyCinematekBozar, KVS of CIVA in je lesrooster ziet staan. 

Neem een kijkje op de webpagina Brussels City Campus voor meer informatie over de externe leslocaties en hoe je die kan bereiken.

Werkcolleges, practica en oefeningenlessen zullen nog steeds op de campus kunnen doorgaan. Wel is het mogelijk dat in sommige opleidingen enkele lessen vervangen worden door digitale alternatieven. In je lesrooster zal je steeds duidelijk kunnen lezen of je op de campus of online aanwezig moet zijn.

Net zoals anders is je aanwezigheid verplicht bij sommige werkcolleges, bij practica en in oefeningenlessen. Die opleidingsactiviteiten kunnen namelijk mee je eindcijfer bepalen.

Net zoals anders zal je verplicht aanwezig moeten zijn in werkcolleges, bij practica en in oefeningenlessen. Die opleidingsactiviteiten bepalen namelijk mee je eindcijfer.

Als je woont in een rode zone en daardoor niet aanwezig kan zijn op deze lesmomenten, wordt je afwezigheid beschouwd als gewettigd. Neem in dat geval contact op met je faculteit.

Op het digitale leerplatform Canvas kan je zien in welke groep je zit en wanneer je les hebt.

De grootte van je groep hangt af van je opleiding en de leslokalen. Momenteel gaan we er van uit dat de capaciteit van onze lokalen gehalveerd is. Afhankelijk van hoe de situatie evolueert, kan de capaciteit vergroten of verkleinen.

Om de veiligheid te garanderen behoren alle studenten tot een vaste bubbel. Daardoor is de kans klein dat je doorheen het semester van groep kan wisselen.

Vragen stellen zal je altijd kunnen, ook in een online les. Wanneer en hoe je dat kan doen, zal afhangen van je lesgever en of de les live is of op voorhand werd opgenomen. In sommige lessen zal je je vraag direct kunnen stellen, in andere kan je de lesgever achteraf mailen of gebruikmaken van een vragenmoment.

Belangrijk: aarzel nooit om contact op te nemen met je lesgever als er iets niet helemaal duidelijk is!

Lesgevers zullen in de regel de lessen die ze livestreamen opnemen en beschikbaar stellen voor studenten.

Er zullen voldoende study spaces voorzien zijn op de campus waar je je online les kan bekijken of kan studeren tijdens springuren. Meer informatie over de locatie van de study spaces volgt snel.

Er is natuurlijk een verschil tussen online les volgen of in real life. Check zeker de tips & tricks van Studiebegeleiding over hoe je het best digitaal onderwijs aanpakt.

Ondervind je moeilijkheden of zit je met vragen over je studieaanpak? Aarzel dan niet om Studiebegeleiding te contacteren!

De aanpak van je faculteit kennen?

(Link volgt weldra, zodra meer info bekend is)
Een sterk onderwijsverhaal, ook digitaal

Na corona

Wij zijn overtuigd van onze digitale toekomst. Het voorbije coronajaar heeft ons geleerd dat online onderwijs ook heel wat voordelen biedt. De technologie en media van de wereld waarin we leven helpen ons de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Zo laat de combinatie van fysiek en online onderwijs bijvoorbeeld meer onderwijsvariatie toe. En ook voor de studenten biedt het heel wat voordelen omdat ze de leerstof steeds online kunnen raadplegen en doornemen op hun eigen tempo, op een moment dat hun het beste uitkomt. 

Deze voordelen willen wij niet zomaar loslaten. Daarom passen wij ons onderwijsverhaal graag aan naar de nieuwste noden en zetten we blijvend in op digitaal onderwijs. Naast fysiek onderwijs welteverstaan... want jou op onze campus ontmoeten blijft belangrijk. Voor elke opleiding gaan we op zoek naar de beste mix tussen on- en offline onderwijs. 

Het welzijn van studenten staat centraal

Student zijn in deze tijden is niet makkelijk. Omdat de lessen bijna allemaal vanop afstand doorgaan, mis je het fysieke contact met medestudenten en proffen en is de dagelijkse routine misschien wat zoek. Ook blokken, ontspannen en sporten verlopen net iets anders dan normaal. Ervaringen die kunnen wegen op je gemoed en je studiesucces kunnen beïnvloedden.

Studentenwelzijn heeft voor ons daarom de hoogste prioriteit, ook in het academiejaar 2021-2022. We steunen onze studenten en bieden hulp op vlak van:

 • Welbevinden - Zie je het even niet meer zitten? Heb je nood aan een babbel? Voel je je eenzaam? Afhankelijk van jouw behoeften, kan je terecht bij verschillende personen en initiatieven. Zo kan je altijd terecht bij Studiebegeleiding voor gratis professionele hulp, staat kotcoach Jelle paraat voor een goede babbel als je op kot zit, kan je als nieuwe student rekenen op een VUBuddy om je wegwijs te maken op de VUB...
 • Sociaal: Het studentenleven zal ook in academiejaar 2021-2022 misschien nog niet helemaal verlopen als in normale jaren. Daarom blijven wij op zoek gaan naar nieuwe activiteiten die je helpen verbinden met medestudenten. Zo hebben wij een online VUB Escape Room, kan je gratis online pilates- en mindfulness lessen volgen, organiseert cultuurhuis Pilar regelmatig muzikale livesessies...
 • Financieel: Studeren zonder financiële kopzorgen moet voor elke student mogelijk zijn aan de VUB. Zit je in een moeilijke financiële situatie? Check dan voor welke financiële dienstverlening je in aanmerking komt.
 • Studeerplekken: Thuis les volgen en studeren … dat is niet voor iedereen even haalbaar. Vind je thuis geen rustige studeerplek? Zit je in een moeilijke familiale situatie? Heb je les op de campus en volgt daarop aansluitend een online les? We bieden extra studeerplekken aan op de campus. Zodat iedereen met het nodige comfort kan studeren. Reserveren is wel noodzakelijk. 

Want als student sta je er aan de VUB niet alleen voor.

Brussel als campus

We zetten zoveel mogelijk in op contactonderwijs. Daarom breiden we ook voor academiejaar 2021-2022 onze leslocaties verder uit naar hartje Brussel.

Naast de al bestaande VUB-campussen in Etterbeek, Jette, Usquare, Gooik, Anderlecht, Diest en Leuven verwelkomen we je op 7 bijkomende leslocaties. Zo volg jij binnenkort misschien wel les in Jozef II, het Vlaams Parlement, Flagey, Cinematek, KVS, Bozar of CIVA. Alle info over deze extra leslocaties, lees je hier.

Kwaliteitsvol onderwijs

De VUB behoort tot de 17% van de beste universiteiten wereldwijd in de QS World University ranking. In de algemene ranking komt de VUB terecht op plaats 200, ofwel de vierde beste Belgische universiteit. Van alle Belgische universiteiten in de QS-ranking komt de VUB het sterkste uit de bus op het vlak van onderwijskwaliteit. Hoe we de kwaliteit van elke opleiding nauwgezet opvolgen? Aan de hand van een kwaliteitscyclus. Je leest er hier meer over.

Studeren in het buitenland: enkele richtlijnen

Aan de VUB kan je ervoor opteren om een tijdje in het buitenland te gaan studeren of om er een stage te doen. Alle informatie over studeren, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland (al dan niet binnen het kader van je opleiding) vind je hier (info in het Engels). 

Hou er wel rekening mee dat, ook in academiejaar 2021-2022, de COVID-19-pandemie een sterke invloed zal blijven hebben op je internationale mobiliteit als student. Want ook voor het reisbeleid houden we maximaal rekening met de coronamaatregelen die op dat moment van kracht zijn. 

Hoe dat reisbeleid er zal uitzien? Via onderstaande lijst geven we jou de belangrijkste richtlijnen mee die ingaan vanaf 1 juli 2021.

EER-REGIO:
 • GROENJe kan afreizen.
 • ORANJEJe kan afreizen.
 • ROOD/GRIJSJe kan afreizen.

BUITEN EER (ook gebieden die overzee afgezonderd van het moederland gelegen zijn en grondwettelijk tot een EER land behoren):
 • OP LANDENLIJST (GROEN)Je kan afreizen.
 • NIET OP LANDENLIJST (ROOD): Reizen zijn in principe uitgesloten. Je kan een gemotiveerde aanvraag richten aan de Vicerector Internationalisering. 

De criteria gekoppeld aan de kleurcodes zijn geldig op de dag zelf van het geplande vertrek, niet op moment van eventuele boekingen. Het reisbeleid kan ten allen tijde aangepast worden ingevolge de evolutie van de pandemie. Het wordt daarom aangeraden om een annuleringsverzekering te nemen bij boekingen van tickets en accommodatie. Wanneer een land of regio rood kleurt tijdens het verblijf, dan is een vervroegde terugkeer niet noodzakelijk.
 
Meer info over de toepassing van de kleurencodes van EER-bestemmingen? Klik hierDe FOD Buitenlandse Zaken waarschuwt dat niet-essentiële reizen buiten EER-regio ten stelligste worden afgeraden. De landenlijst voor niet-EER bestemmingen vind je hier.  
 
Wil je afreizen naar een niet-EER land dat niet op de landenlijst staat? En is het een noodzakelijke verplaatsing (omdat je bij annulering of uitstel bijvoorbeeld studieduurvertraging zou kunnen oplopen)? Dan kan je een maand voor vertrek een uitzonderingsaanvraag indienen bij de Vicerector Internationalisering. Denk maar aan:
 • buitenlandse stages waarvoor in België/EER-regio geen alternatief kan gevonden worden
 • noodzakelijke opzoekingen in het kader van de masterproef waarvoor in België/EER-regio geen alternatief aanwezig is
 • ingebouwde mobiliteit in het kader van double of joint degree
OPGELETAls je geen gevolg geeft aan een verbod tot afreizen en/of het gebod tot terugkeer naar België, dan word je geacht niet rechtsgeldig geregistreerd te zijn voor de opleidingsonderdelen die het voorwerp uitmaken van de desbetreffende uitgaande mobiliteit en/of de internationale stage. Bijgevolg verlies je elk recht op deelname aan de onderwijs- en evaluatieactiviteiten in het buitenland. Behaalde examenresultaten worden als niet bestaande beschouwd. (Onderwijs- en examenreglement Art. 92bis)
OPGELET:  Elke uitgaande mobiliteit MOET correct, en vooraf geregistreerd worden. Je doet dit via SOP Mobility Online.
OPGELET : Indien een aanvraag een negatieve beslissing heeft gekregen, is dat finaal.

Het digitale coronacertificaat zal toelaten om vrij te reizen binnen de EU, alsook naar IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland (t.t.z., EER-regio). Ben je in het bezit van een digitaal coronacertificaat? Dan mag je je vrij verplaatsen binnen de EER-lidstaten. Het document in kwestie zal vanaf 1 juli beschikbaar zijn in alle lidstaten en kan verkregen worden bij testcentra, gezondheidsautoriteiten of via een e-gezondheidsportaal. Om een certificaat aan te vragen moet je volledig gevaccineerd zijn, een negatieve PCR-test hebben afgelegd die minder dan 72 uur oud is of een herstelcertificaat hebben.

Kom je terug uit een groene of oranje zone in de EER-regio? Dan moet je geen PCR-test laten afnemen of in quarantaine gaan. Let wel, de kleur van een zone kan veranderen tijdens je verblijf. Als je uit een  rode zone (terug)komt, is de afspraak dat je met het Europees coronacertificaat niet in quarantaine moet. Als je dat niet hebt, maar je je bij aankomst op dag 1 of 2 laat testen, moet je niet in quarantaine. Dat geldt zowel voor buitenlandse toeristen als voor Belgen.

OPGELET: Iedereen die naar België (terug)komt, moet verplicht 48 uur voor aankomst in België een terugreisformulier (t.t.z., de Passenger Locator Form) invullen. Dit blijft gelden ook na 1 juli. De elektronische versie vind je hier. De PDF versie kan je hier downloaden. Meer informatie vind je op de website van de Europese Commissie.
 
Excursies en groepsreizen binnen EER-regio zijn toegestaan; verplaatsingen naar landen en gebieden buiten EER-regio die niet op de landenlijst staan kunnen niet plaatsvinden. Voor deze landen en gebieden dient door het bevoegd ZAP-lid of de Decaan een gemotiveerde aanvraag gericht te worden aan de Vicerector Internationalisering.
 
Meer info over het protocol inzake transport per autocar of touringsbus naar de bestemming binnen EER-regio vind je hier

De Belgische regering heeft een lijst uitgegeven van gebieden en landen die als zeer hoog risico zijn geclassificeerd. Als gevolg hiervan zijn inkomende reizen naar België vanuit deze landen verboden. Dit geldt ook voor inkomende mobiliteit van studenten of personeelsleden. Je vindt de lijst hier.

Studenten die menen te zijn vrijgesteld, moeten voor alle reizen buiten de EER-regio een gemotiveerde aanvraag indienen bij de Vice-Rector Internationalisering (international.relations@vub.be).

De VUB raadt dan ook ten zeerste af om ook vanuit België naar deze landen te reizen.

OPGELET: Studenten die hun examens aan de VUB beëindigen en naar huis willen terugkeren en hun thuisland staat op deze lijst, moeten er rekening mee houden dat ze België misschien niet meer in mogen aan de start van het academiejaar.

31 bachelor- en 78 masteropleidingen

Ontdek ons volledige opleidingsaanbod

De Wereld Heeft je Nodig.

Schrijf je in voor een VUB-opleiding

Hoe schrijf je je in als student?

Je weet welke opleiding je wilt studeren? En je volgt deze het liefst aan de VUB? Fijn, we zijn blij dat we je bijna mogen verwelkomen op onze campus.

De inschrijvingsperiode voor het volgende academiejaar begint op 1 juli en eindigt begin oktober. Je online voorinschrijven is wel steeds mogelijk, en dat de klok rond!  Een stappenplan vertelt je wat je precies moet doen. Succes en hopelijk tot snel!

Vragen over de inschrijvingsprocedure?

Laat je helpen door onze collega's van Studentenadministratie

Academische kalender 2021-2022

Wanneer vindt de onthaalweek plaats? Wanneer starten de lessen? Wanneer valt de academische opening? En welke andere data moet je als VUB-student met stip aanduiden in je agenda? Deze info vind je allemaal terug in de academische kalender. Noteer alvast deze mijlpalen:

 • Week 20-25 september: Onthaalweek* nieuwe studenten campus Etterbeek 
 • Maandag 27 september: Onthaaldag* nieuwe studenten campus Jette
 • Maandag 27 september:  Start van de eerste lessenweek van het nieuwe jaar
 • Dinsdag 28 september: Officiële academische opening

* Tijdens deze dagen leer je de campus beter kennen en ontmoet je je medestudenten. Ook dit jaar zullen deze er waarschijnlijk een beetje anders uit zien. Laat het studentenleven maar komen!

Studentenleven in 21-22?

Zal er een studentenleven zijn? Wat met fuiven, cantussen en dopen? En is op kot gaan in deze rare tijden wel zinvol?  Momenteel ziet het ernaar uit dat we kunnen opstarten in code groen. En dat betekent dat - nog niet alles, maar wel - heel veel opnieuw mag! Ook op vlak van sociale activiteiten.

Op kot gaan in 21-22: veelgestelde vragen

Op kot aan de VUB? Ook in tijden van corona een goed idee! Maak je klaar voor een heel nieuwe ervaring en haal het maximum uit je studententijd. Onze kotcoach Jelle leidt het kotleven in goede banen, organiseert leuke initiatieven en bezorgt je een warme en gezellige kotfamilie!

We kunnen nu nog niet voorspellen hoe vaak je terug les zal mogen volgen op de campus. Maar op kot ga je niet enkel en alleen om dicht bij de aula's te wonen. Op kot maak je vrienden, leer je zelfstandig leven en beleef je het studentenleven ten volle. Ook kan een kot jou een goede studieplek bieden met de nodige rust, ruimte en een goede internetverbinding.

Hoewel de kotervaring ook in 2021-2022 misschien nog iets ander zal zijn dan in normale tijden, stelt de VUB alles in het werk om kotstudenten een fijne tijd te bezorgen.

Als de coronamaatregelen het toelaten, organiseren we een laatste on campus Infodag op 5 september. Tijdens deze Infodag organiseren we ook begeleide kotbezoeken.

De deadline voor het aanvragen van een VUB-kot is helaas verstreken. Wil je nog een VUB-kot aanvragen? Dan neem je best even contact op met Studentenhuisvesting.

Ook kan je steeds koten huren bij onze partners. Neem een kijkje op Brik.be en op onze webpagina voor meer informatie over alle studentenhuizen in Brussel.

Hoe aan een kot geraken?

3 manieren

Op kot in coronatijden

Laatste richtlijnen en maatregelen

Student zijn in 21-22: veelgestelde vragen

Student zijn is veel meer dan alleen studeren. De VUB wil er dan ook alles aan doen om haar studenten een unieke en onvergetelijke studententijd te bezorgen.

Momenteel ziet het ernaar uit dat we opstarten in code groen.  En dat betekent dat - nog niet alles, maar wel - heel veel opnieuw mag! Zo kunnen sociale activiteiten als sport- en cultuurevenementen, debatten, lezingen, uitstappen, filmavonden en zelfs cantussen doorgaan omdat hier al richtlijnen voor bestaan. Voor fuiven en dopen moeten we nog even afwachten. Maar van zodra we opnieuw coronaproof kunnen feesten, gooien we alle remmen los!

Veel! Als de coronamaatregelen het toelaten, valt er op en naast onze campus heel wat te beleven. 

 • Eten en drinken: Op en dicht bij onze campus zijn er heel wat eet- en drinkgelegenheden. Op onze campus zorgt de Resto bijvoorbeeld nog steeds voor warme maaltijden tegen studentikoze prijzen. In de Cafetaria kan je terecht voor broodjes, koffiekoeken en taart.  Meer eet- en drinkgelegenheden ontdek je hier.
 • Sport: Op de VUB bestaan er heel wat sportmogelijkheden. Zo hebben we een Basic Fit fitness, een atletiekpiste, een zwembad en verschillende omnisport zalen.  En ook online worden er heel wat sportactiviteiten georganiseerd. Zo blijf je onder alle omstandigheden fit en gezond! Maak kennis met ons ruime aanbod.
 • Cultuur: Geniet van het coronaproof cultuuraanbod van Pilar met concerten, talks en expo. Live in Pilar wanneer het kan, digitaal op de website en via streams op social media wanneer het moet. Want via cultuur bouwen we samen aan verbinding. Ontdek hier meer.
 • Ontdek Brussel: Trek de stad in en haal je hart op in de talrijke musea, restaurants en cafés, winkels, parken, culturele centra, enzovoort. Ontdek hier meer.

Ook komend academiejaar zal je kunnen aansluiten bij één of meer studentenverenigingen. We verwachten dat we, afhankelijk van de vaccinatiecampagne, stilletjes aan zullen terugkeren naar het gewone leven. Ook de studentenverenigingen zullen dan ongetwijfeld hun activiteiten terug opnemen. Voorlopig geldt ook hier de regel: waar mogelijk gaan de activiteiten fysiek door. Kan dat niet, dan zullen de verenigingen ongetwijfeld digitale alternatieven op poten zetten zoals digitale cantussen! Daarnaast organiseert elke vereniging zelf coronaproof ontmoetingsactiviteiten zodat je veilig kan kennismaken.

Meer info over de verenigingen vind je op student.vub.be of in de aflevering ‘Student zijn is meer dan studeren alleen’ die je tijdens de onthaalweek kan bekijken.

Ook hier: dit kunnen we jammer genoeg nog niet voorspellen. Veel zal afhangen van hoe snel de hele Belgische bevolking gevaccineerd wordt en hoe effectief dit vaccin zal zijn in de strijd tegen het coronavirus. Van zodra de coronamaatregelen het toelaten en we op een veilige manier kunnen feesten, kunnen ook de TD’s weer plaatsvinden.

En tot dat moment? Dan zijn er onze studentenverenigingen die bijzonder creatief zijn en het onderste uit de kan halen om leuke activiteiten op poten te zetten. Digitaal waar nodig, fysiek waar mogelijk. Allemaal met als bedoeling om je een gezellige studententijd te bezorgen.

Wij hopen uiteraard dat we je volgend jaar zoveel mogelijk fysiek op de campus mogen verwelkomen. Zodat je je als nieuwe student snel thuis voelt aan de VUB en vrienden kan maken. En zodat je als ancien je vrienden kan terug zien in real life. Weet dat je er als VUB-student sowieso niet alleen voor staat.

 • Studentenwelzijn blijft voor de VUB ook in 21-22 topprioriteit. 
 • Ook kan je beroep doen op een VUBuddy. Een ervaren VUB-student maakt jou (en andere nieuwe medestudenten) wegwijs op de campus en helpt jou alle do’s en don’ts van het studentenleven te ontdekken.
 • Onze kotcoach Jelle leidt het kotleven in goede banen. De leuke activiteiten die hij organiseert zijn de ideale gelegenheid om je medekotbewoners beter te leren kennen en hechte vriendschappen te sluiten. 
 • Zit je minder goed in je vel? Aarzel dan zeker niet om te bellen naar 02/629.23.06. Het team van Studiebegeleiding biedt je graag een luisterend oor.

Waarom studeren aan de VUB?

Vraag het via chat aan een huidige student

Een glimp opvangen van het leven op de VUB?

Volg ons op Instagram

Een bruisend studentenleven?

Ontdek de verenigingen

De Brusselse sfeer opsnuiven?

Ontdek alle hotspots

Zin in cultuur?

Ontdek het Brusselse aanbod

De Wereld Heeft Je Nodig. Verrijk je studententijd door je te engageren voor één van onze projecten.

Kies je actieterrein

Deze collega's staan voor je klaar!

Benieuwd naar wat wij je allemaal te bieden hebben? Dan zit je hier op de goede plek! Kom hieronder meer te weten over onze studentenrestaurants, sportfaciliteiten, studentenjobs en ondersteunende diensten.

Heb je ons nodig?


Vragen over studeren aan de VUB

Infopunt

Hulp bij studiekeuze en studeren

Studiebegeleiding

Hulp bij zoeken naar een kot

Studentenhuisvesting

Nood aan een babbel?

Studentenbegeleiders

Op de campus


Eten en drinken

Onze resto's

Bewegen en sporten

Onze sportvoorzieningen

Studentenjobs

Onze jobdatabank

Boeken en cursussen

Onze shops