NL | EN
This page only exists in Dutch.

June 2023

Lara Reyniers wint de KNOB stimuleringsprijs 2023

Lara Reyniers heeft de tweejaarlijkse stimuleringsprijs van het KNOB gewonnen. Deze prijs werd in 2008 in het leven geroepen door uittredend voorzitter ir. D.L. Six. Voor deze onderscheiding komen nieuwe onderzoekers in aanmerking die een opmerkelijke wetenschappelijke scriptie of artikel hebben geschreven of een project hebben uitgevoerd in een van de wetenschapsgebieden die de KNOB behartigt, waaronder architectuurgeschiedenis, monumentenzorg en transformatie van het landschap.

Lara schreef haar thesis 'Salvage and reuse of construction materials in Brussels from 1900 to 1960' in 2021 onder het promotorschap van Ine Wouters en Jelena Dobbels. Sinsdien verdiept ze zich verder in het thema via het doctoraatsonderzoek 'Reviving the circular building industry' gefinancierd via een FWO-grant onder het promotorschap van Ine Wouters en Stephanie Van de Voorde.

Op 9 juni 2023 presenteerden de 6 genomineerden uit België en Nederland hun onderzoek aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in Amersfoort (NL), gevolgd door de prijsuitreiking en overhandiging van de zogenaamde ‘Six-penning’.

De jury was erg lovend over het werk van Lara: "Dat onderzoek naar sloop ten behoeve van cityvorming nieuw licht kan werpen op de bouwpraktijk en omgang met oude materialen en gebouwen toont Reyniers overtuigend aan. Het is een moderne architectuurgeschiedenis die we nog niet kennen. Ze weet uit een grote diversiteit aan bronmateriaal de informatie te halen waarmee ze een verhaal vertelt dat zich uitstrekt van het ambacht van slopers, met alle materiele, technische en procedurele kenmerken die daarbij horen, tot het stedenbouwkundig en erfgoed beleid van de stad. Voorts wordt ook de ruimtelijke inbedding ervan in de stad inzichtelijk gemaakt. Er komt van alles voorbij, van goed gebruikt fotomateriaal tot fragmentendepots en economische modellen voor sloop. Door de systematische aanpak weet ze dat te verbinden tot een samenhangend en goed geschreven verhaal. Reyniers is daarmee geen sloper maar een bouwer die goed gebruik maakt van oude en moderne materialen en technieken; eentje waar de architectuurgeschiedenis rijker van wordt."

Een uitgebreider verslag over de uitreiking kan je hier nalezen.

Proficiat, Lara!