NL | EN

Hieronder vind je het volledige programma en verslag van de activiteiten georgeniseerd tijdens de ARCHweek van het academiejaar 2013-2014

architectuurweek 2013-2014

Programma ARCHweek 2013-2014

De vakgroep architectuur en bru:tecture organiseren samen een week die volledig in het teken staat van architectuur. Centraal tijdens deze editie van de architectuurweek staat de herinrichting/aankleding van de helling aan de ingang van de ateliers tot een bruikbare plek voor studenten.

De week start op maandag 10 maart met een openingsontbijt voor studenten en docenten. De workshops lopen de hele week door. Studenten die zich ingeschreven hebben zullen onder begeleiding de inkleding van de helling als gebruiksruimte ontwerpen én bouwen. bru:tecture zorgt voor een avondactiviteit op woensdag (een filmvertoning en een gezelschapsspel) en voorziet middageten tijdens de workshops.
Studenten kunnen zich voor deze activiteiten inschrijven bij het secretariaat van ARCH voor slechts €10 (ontbijt, 2x lunch en deelname workshop).

Verder brengen de eerstejaars op woensdagnamiddag een bezoek aan architectuurbureau ORIGIN in Brussel.
Er worden ook twee avondlezingen (bru:lectures) georganiseerd waarbij telkens een Belgisch architectenbureau (10 maart META architectuurbureau en 13 maart ONO architectuur) haar visie en realisaties komt voorstellen. Op donderdagavond 13 maart wordt de week afgesloten met de voorstelling van het eindresultaat van de workshop en een receptie gesponsord door Velux.

ARCHweek openingsontbijt

10.03 - Openingsontbijt

De eerste architectuurweek werd afgetrapt met een stevig ontbijt. Amber, Anselm, Aran, Arnaud, Aurelie, Charlotte, Daphne, Dennis, Elien, Elien T., Eva, Evelien, Fien, Fleur, Gala, Ichelle, Ine, Janis, Jeroen, Jolien, Kanny, Karen, Koen, Laura, Lennert, Liesbeth, Lina, Linde, Linsy, Lise, Lloyd, Louise, Maxime, Maximilan, Meryem, Nick, Nico, Nina, Quinten, Robin, Sana, Sarah, Stani, Thibaut, Thijs, Toon, Valérie, Ward, Yael, Ylenia en Zeno laadden hun creatieve batterijen op en beloofden het beste van zichzelf te geven. Dat zal trouwens nodig zijn: assistenten Evy Verwimp, Bert Belmans en professor Marijke Mollaert kwamen aandraven met drie buitengewone uitdagingen. Wie van hen kan het sterkste team samenstellen en blaast nieuw leven in de helling? Stay tuned!

lezing META architectuurbureau

10.03 - Lezing META architectuurbureau

Op maandagavond 10 maart organiseerden ARCH en bru:tecture een avondlezing van Niklaas Deboutte van META architectuurbureau over recent eigen werk en zijn visie op architectuur. In het atelier, dat trouwens door hem en zijn bureau werd ontworpen, hield hij een pleidooi voor minder ijver: de luiheid als deugd. Hoe snel de haren bij de docenten rechtop gingen staan, zo geboeid luisterden de studenten. Benieuwd welke lessen zij van Niklaas leerden en hoe low-tech hun ontwerpen voor de helling zullen zijn.

Over META architectuurbureau
Niklaas Deboutte is samen met Eric Soors oprichter van META architectuurbureau dat ondertussen al meer dan 20 jaar bestaat. Hun eigenzinnige no-nonsens visie op architectuur heeft META een brede (inter)nationale erkenning opgeleverd. Recent kregen zij nog de Belgian Building Award 'Residentiëel gebouw van het jaar 2013' met hun ontwerp voor appartementen in Oosterlinck.

Workshop deel1

11.03 - Workshop deel 1

Luiheid als deugd? Daar was niet veel van te merken tijdens de eerste workshop van de architectuurweek. Team touw, team meubel en team (s)mos staken de koppen bij elkaar en produceerden concepten alsof het een lieve lust was. Na twee uur discussiëren en evalueren werden letterlijk en figuurlijk de krijtlijnen uitgezet voor het tweede deel van de workshop. Ook het verplichte sitebezoek aan de helling ging niet onopgemerkt voorbij. Maar de vele kijklustigen mogen zich binnenkort aan nog veel meer spektakel verwachten.

Bezoek aan Origin

12.03 - Bezoek aan Origin Architecture & Engineering

Rekenen en tekenen, dat kunnen de studenten ondertussen wel. Maar wat doet een ingenieur-architect in de praktijk? Wat is zijn taak en hoe gaat hij tewerk? De eerste bachelors kregen tijdens deze ARCHweek de kans om een bezoek te brengen aan het ontwerp- en studiebureau Origin. Origin is gespecialiseerd in de restauratie en renovatie van monumenten en landschappen, al dan niet beschermd. Studenten luisterden er geboeid naar de vakkundige toelichting door vennoot Barbara Pecheur en snuisterden er nieuwsgierig in de dossiers.

Workshop deel2

13.03 - Workshop deel 2

Op de laatste dag van de ARCHweek was het tijd voor actie. Team touw, team meubel en team (s)mos wachtten niet tot de middag maar mixten, zaagden en knoopten erop los.

Team (s)mos
Team (s)mos herontdekte de meterslange wand van de helling. Met hun tekeningen in mos brachten zij op een groene manier bekende Brusselse architectuur dichter bij hun atelier.
Laura Ramaekers, Linde Maes, Nina Alens, Lise Ongena, Sarah Ooghe, Eva Meskens, Amber Vanspauwen, Karen Van Oost, Fien Vandersteen, Fleur Mostaert, Lina Welsh, Aurelie Van Wylich, Ylenia Meeus, Kanny Gusenga, Ichelle Nieberding, Valérie Declerc, Gala Kenis, Yael Stieglitz, Daphne Gheysels

Team touw
Team touw laat voelen dat de helling meer is dan enkel de toegang tot het atelier. Het is een ruim terras geworden waarop iedereen door de kleurrijke regeloppervlakken wordt uitgenodigd.
Charlotte Cambier, Liesbeth Arnouts, Meryem Bakalli, Koen Melis, Zeno Dewaide, Elien De Smedt, Louise Deprins, Nick Serneels, Ine Papen, Lennert Loos

Team meubel
Team meubel maakte het verhaal compleet. Door houten paletten en restjes touw slim te hergebruiken maakten zij twee zitmeubelen. Hoe je ze dient te gebruiken, vertelden zij er echter niet bij.
Evelien Steenackers, Linsy Raaffels, Stani Manuka, Quinten Dewinter, Janis Brinkman, Lloyd De Cock, Anselm Eeckeloo, Jeroen De Brouwer, Thibaut Brans, Ward Van den Bossche, Aran Martens, Nico Seegers, Robin Messens, Toon Willems, Maxime Mogwo-Lipia, Maximilan Christiaens, Arnaud Vandenbossche, Thijs Blomme, Dennis Mutton, Elien Termote, Jolien Vervloet

lezing ONO architectuur

13.03 - Lezing ONO architectuur + afsluitreceptie

Als afsluiter van deze editie van de architectuurweek, organiseerden ARCH en bru:tecture op donderdagavond 13 maart een lezing van Jonas Lindekens en Gert Somers van het Antwerpse bureau ONO architectuur over eigen projecten van hun jonge beloftevolle architectuurbureau. Samen lichtten ze hun visie op architectuur toe in vijf projecten. De lezing werd ingeleid door VELUX naar aanleiding van een wedstrijd voor modelrenovatie van verouderde woningen in Brussel die door ONO architectuur gewonnen werd. De avond – en meteen ook gans de architectuurweek – werd afgesloten met een feestelijke receptie in het atelier, met zicht op de drie ontwerpen die door de studenten tijdens deze week gerealiseerd werden.

Over ONO architectuur
ONO architectuur, samen opgestart door Jonas Lindekens en Gert Somers, houdt een pleidooi voor het samenbrengen van het onderzoek op een ontwerpmatige manier en het ontwerpen op een onderzoekende manier door de verschillende achtergrond van de vennoten. ONO architectuur stond vorig jaar op de shortlist voor de Europese ‘Young Architect of the Year Award’, en won recentelijk de wedstrijd voor een nieuwbouw kantoorgebouw te Beitem, wedstrijd scenografie van Art Brussels 2014 en de door VELUX georganiseerde wedstrijd voor renovatie van een modelwoning in tuinwijk Bon Air te Brussel.