NL | EN

Hieronder vind je het volledige programma en verslag van de activiteiten georgeniseerd tijdens de ARCHweek van het academiejaar 2014-2015

Sponsors van deze ARCHweek:
Cembrit      TECHNUM      XantraX ICT

architectuurweek 2014-2015

Programma ARCHweek 2014-2015

Voor de tweede maal organiseert ARCH samen met bru:tecture de Architectuurweek: een week vol leuke en creatieve activiteiten en interessante lezingen die dit jaar plaats vindt van 2 tot 6 maart.

Na een lekker openingsontbijt wordt de week opgebouwd rond twee middagworkshops. Net als vorig jaar laten we daar onze creativiteit de vrije loop en steken we de handen eens echt uit de mouwen! Verder brengen de eerstejaars op woensdagnamiddag een bezoek aan ontwerpbureau Arter in Brussel. Ook na de les valt er wat te beleven: wat dacht je van het ciné-atelier, een spelletjesavond of twee interessante lezingen (4 maart James Campbell en 5 maart Jan de Moffarts)? Na de lezing van Jan de Moffarts op donderdag sluiten we de week af met een feestelijke receptie.

Studenten kunnen inschrijven voor het ontbijt en de middagactiviteiten via het secretariaat van ARCH (€10), de lezingen zijn vrij toegankelijk.

Volg Linsy tijdens de ARCHweek op instagram

Op instagram krijg je het leven aan de VUB te zien door de ogen van onze studenten, proffen en researchers. Tijdens deze ARCHweek volgen we Linsy, 1e MA ir-architect (#deweekvan #architectuur).

ARCHweek openingsontbijt

2.03 - Openingsontbijt

Vandaag ging de tweede editie van de architectuurweek met het nodige vingergelik van start. ARCH en bru:tecture hadden gezorgd voor een openingsontbijt om van te watertanden. Pannenkoeken, eitjes, spek, confituur, choco en diverse fruitsappen… het was er allemaal!

De ideeën voor de workshops werden aangereikt. De teams werden samengesteld en de creatieve molen werd op gang getrokken. De assistenten van ‘team meubel’, ‘team zonnewering’ en ‘Glow!’ zijn klaar om de handen uit de mouwen te steken. Zullen onze studenten ook tot het uiterste gaan? U kan het hier volgen. “Let the ARCHgames begin!”

Workshop deel1

3.03 - Workshop 1, blauwdruk

Voor dromen worden verwezenlijkt, krijgen ideeën vorm. Per team is geschetst, geschreven en getest dat het een lieve lust was. Beeld, tekst of gedachten; deze eerste workshop werd een beloftevolle blauwdruk voor de rest van de week.

Meubel
Zoals vorig jaar een zitbank op de helling werd gebouwd, krijgt dit jaar het atelier enkele nieuwe pronkstukken. Team Meubel werkt aan verschillende elementen die ons doen denken aan stoelen en tafels, maar wellicht een heel nieuw licht op het begrip ‘meubel’ zullen doen schijnen.

Glow
Om de functionele, maar onpersoonlijke fluorescentielampen lik op stuk te geven, breidt team Glow de armaturen uit opdat hun licht richting en zin zou krijgen. Tegelijk ontwerpt het team een draagbaar armatuur dat het atelier zal omvormen tot een schakeling van persoonlijke werkplekken.

Screen
Om onze werkplek te behoeden van rechtstreeks zonlicht werkt team Screen aan de invulling van zonneschermen. Door het schikken van recuperatiemateriaal in frames die op hun beurt op allerlei manieren opgehangen kunnen worden, zal een antwoord op iedere zonnestand kunnen ontstaan.

Bezoek aan Arter

4.03 - Bezoek aan ontwerpbureau Arter

Tijdens de architectuurweek gunnen we onze eerste bachelors graag een blik op de praktijk. Daarom trokken Stijn en Waldo met hen naar het Brusselse ontwerpbureau Arter. Daar gaf onze eigen alumna Evelyn Blondeel en haar collega Jochen een gevatte presentatie over de werking van het bureau. Na een snelle blik over de werktafels, plotters en plannen namen zij ons mee naar in de Stoofstraat en toonden zij ons hoe een restauratie- en renovatieproject wordt opgestart.

lezing James Campbell

4.03 - Lezing van James Campbell

ARCH (VUB) en BATIR (ULB) nodigen u graag uit voor de lezing van Prof. Dr. James Campbell over 'The Library. A world history from the Ancient Period till the Electronic Age'. 

Prof. Dr. James Campbell, architect en architectuurhistoricus, is fellow en director of studies in architectuur en kunstgeschiedenis aan Queens' College, University of Cambridge (UK). Daarnaast is hij ook de voorzitter van de CHS – Construction History Society (UK). Hij publiceerde recent ondermeer The Library. A world history; Brick: a world History en Building Saint Paul’s.

Welkom!

Locatie Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2, 1050 Brussel - Aula D.0.02
Datum: Woensdag 4 maart 2015
Aanvang: 18u30
Taal: lezing in het Engels
Toegang: gratis na aanmelding via ahermina@vub.ac.be
Workshop deel2

5.03 - Workshop deel 2

Eindelijk is het tijd om onze stoute dromen waar te maken. Een keer per jaar zetten we de regels van de bouwkunst opzij en tasten we de grenzen van materialen af. Beton in emmers storten, multiplex shadings lasercutten of kippengaaslampen plooien. Caution! Work in progress.

Team meubel
En het resultaat van workshop 2 mag er zijn. Team meubel hield woord en bracht uit het bouwkunde labo echte pronkstukken mee naar het architectuuratelier: een oprolbare voetenbank, een rijdende sofa, recuperatiekrukjes en een houten zitbank. Stuk voor stuk pièces uniques.

Team glow
Ook team glow liet zien wat het in haar mars had. Drie lamparmaturen werden afwerkt die aan de metalen atelierrekken of kabelgoten kunnen worden gehangen. Maar team glow zorgde ook voor een nieuw signature piece, een levensgrote “A” die iedereen in het atelier verwelkomt.

Team screen
Team screen bracht tenslotte een diverse reeks schaduwschermen: geen nylonkous, A0-plan of trouw werd gespaard. De prototypes zullen het de komende weken tegen elkaar en de zon opnemen benieuwd welk scherm overleeft en een vervolg krijgt.

Team eten
En waar hard wordt gewerkt, moet ook goed worden gegeten. Gelukkige stond deze week het onvermoeibare team van bru:tecture paraat. Bedankt voor het klaarmaken van de pasta, verse pesto, croques, wraps, …

lezing Jan de Moffarts

5.03 - Lezing Jan de Moffarts

Op donderdagavond 5 maart verwelkomen wij Jan de Moffarts van architectuur- en ingenieursbureau ORIGIN Architecture & Engineering, tevens praktijkassistent bij ARCH, voor een avondlezing over eigen werk. Nadat hij afstudeerde als ingenieur-architect en stedenbouwkundige en ruimtelijk planner, startte Jan de Moffarts als stagiair bij Stéphane Beel Architecten, waar hij meewerkte aan diverse projecten zoals de Ramberg te Leuven, Kulak gebouw D te Kortrijk en wedstrijden van de boekentoren in Gent en het Afrikamuseum in Tervuren. Als projectleider bij Origin is hij betrokken bij boeiende renovatie- en restauratieprojecten zoals de politietoren van Renaat Braem te Antwerpen, het voormalig postgebouw in Gent, sociale woontoren Ieder Zijn Huis van Willy Van Der Meeren te Evere, het feestzalencomplex van de Zoo van Antwerpen en het rectoraatsgebouw van de VUB. Onder eigen titel werkt hij daarnaast aan de restauratie van de geklasseerde woning ‘het Schip’ te Hoegaarden.

Na de lezing verzorgen ARCH en bru:tecture een receptie als feestelijke afsluiter van de Architectuurweek.

Locatie Ontwerpatelier ARCH, gebouw K, eerste verdieping, Vrije Universiteit Brussel, Campus Etterbeek, Pleinlaan 2, Brussel
Datum: Donderdag 5 maart
Aanvang: 18u
Toegang: Gratis mits inschrijving via secretariaat ARCH (secr-arch@ir.vub.ac.be)
Download de flyer