NL | EN

Hieronder vind je het volledige programma en verslag van de activiteiten georganiseerd tijdens de Architectuurweek van het academiejaar 2015-2016

Dit jaar werd de Architectuurweek mogelijk gemaakt door volgende hoofdsponsors:
Vectorworks   GPMglass   Eternit

architectuurweek 2015-2016

Programma Architectuurweek 2015-2016

Ook dit jaar organiseert vakgroep ARCH samen met bru:tecture de Architectuurweek: een week vol creatieve activiteiten en interessante lezingen. Dit jaar vindt de Architectuurweek plaats van 7 tot 11 maart.

Tijdens deze week zullen tal van activiteiten plaatsvinden. Dit jaar zullen we een heuse gridshell bouwen en de patio’s opsmukken in het groen. Op maandagavond is er een showcase van Vectorworks en een spetterende activiteit van bru:tecture. Het atelier maakt zich op woensdagavond klaar voor en een bru:docu waarin we een spraakmakende documentaire tonen en verder zijn er twee lezingen gepland onder de noemer bru:lecture. De eerste lezing wordt gebracht door Geert Pauwels op dinsdag en de tweede door BOB 361 Architects op donderdag. Na deze lezing sluiten we de week af met een feestelijke receptie.

Studenten kunnen inschrijven voor het ontbijt en de middagactiviteiten via het secretariaat van ARCH. Alle lezingen zijn vrij toegankelijk.

architectuurweek 2015-2016

07.03 - Openingsontbijt

De studenten nemen samen met de assistenten en professoren een vliegende start. bru:tecture werkte samen met de vakgroep een overheerlijk ontbijt uit en de kritieken waren dan ook lovend. Tijdens de ochtendlijke maaltijd werd het programma van de Architectuurweek uiteengezet. Voor het eerst kregen de studenten te horen wat de workshops concreet zouden inhouden!

architectuurweek 2015-2016

07.03 - Showcase Vectorworks

Vectorworks gaf een toelichting over hoe zij omgaan met parametrisch ontwerp en BIM. Het beloofde een mooie showcase te worden met voor ieder wat wils.

architectuurweek 2015-2016

7.03 - LEGO Bridge Competition

bru:tecture voorzag 20 kg lego en de rest is geschiedenis! De LEGO Bridge Competition was een ludieke en leerzame afsluiter van de eerste dag.

08.03 - Workshop 1

08.03 - Workshop

Dinsdagmiddag ging het eerste deel van de workshop van start. Dit jaar zullen we de patio opsmukken. Enerzijds door middel van een adembenemende gridshell, anderzijds door het aanbrengen van groen. Gaten werden geboord, hout werd gezaagd, bouten werden gebout en planten werden geplant. In een mum van tijd was de workshop afgelopen en keek iedereen alvast uit naar het vervolg op donderdag. Deze workshops werden mede mogelijk gemaakt door onze hoofdsponsors.

08.03 - Lezing Geert Pauwels

08.03 - Lezing Geert Pauwels

's Avonds maakten de studenten zich klaar voor de inspirerende lezing van Geert Pauwels, die onze masterstudenten begeleidt in hun ontwerpstudio. Geert legde de nadruk op het belang van schetsen en de grafische kwaliteit van plannen. Door middel van eigen projecten - zowel vroege als meer recente projecten - lichtte hij zijn eigen ervaring en inzichten toe. Doordat de uiteenzetting verschillende projecten omvatte, kon Geert een aantal aspecten zoals uitvoerbaarheid, detaillering etc. verder uitdiepen.

09.03 - Uitstap noAarchitecten

09.03 - Uitstap noAarchitecten

De eerste bachelor kreeg een uitstap naar het frisse Brusselse bureau noAarchitecten voorgeschoteld. Hier zagen ze op welke manier men er een ontwerp aanvat, hoe hun werkplek er uit ziet, op welke manier ze samenwerken... Onze eerste jaars keken vol verwondering naar de vele gedetailleerde maquettes en de computerschermen met complexe plannen en doorsneden.

09.03 - Uitstap noAarchitecten

09.03 - bru:docu "The Competition"

In samenwerking met de sponsors Reynaers Aluminium, Eternit en architectura kon bru:tecture voor onze studenten en alle geïnteresseerden "The Competition" voor een uitgebreid publiek tonen. In deze documentaire worden een aantal zogenaamde sterarchitecten gevolgd tijdens de aanloop van de jury van een ontwerpwedstrijd. Jean Nouvel, Frank Gehry, Dominique Perrault, Zaha Hadid en Norman Foster geven ons een inkijk in de laatste dagen en uren - en de daarmee gepaarde stress - van een professionele ontwerpjury.

09.03 - Uitstap noAarchitecten

10.03 - Finaliseren workshop

Donderdagmiddag werd door de studenten de laatste hand gelegd aan het opsmukken van de patio's in het atelier. Het resultaat kan u hier bekijken.

09.03 - Uitstap noAarchitecten

10.03 - Lezing BOB361

Donderdagavond mochten wij Goedele Desmet van het architectuurbureau BOB361 verwelkomen. Zij ging dieper in op renovatie- en retrofitprojecten. De studenten en het personeel kregen een poëtische doch krachtige uiteenzetting over de manier waarop het bureau zulke projecten opstart en tot een geslaagd einde brengt.

Na de presentatie werd de architectuurweek feestelijk afgesloten met een receptie en kon er nagepraat worden bij een natje en een droogje.