NL | EN

Hieronder vind je het volledige programma en verslag van de activiteiten georganiseerd tijdens de Architectuurweek van het academiejaar 2015-2016.

Foto: Mathias Claes

Architectuurweek 2016-2017

Affiche architectuurweek

Dat tradities de moeite zijn om voort te zetten, werd dit academiejaar door de vakgroep Architectonische Ingenieurswetenschappen en de studentenvereniging bru:tecture nog maar eens bewezen. Hoewel tradities ingebouwde gewoontes met zich meebrengen, werd de architectuurweek dit jaar in een heel nieuw jasje gestoken met tijdelijkheid als thema.

bru:tecture dacht groots en zocht naar een manier om tijdelijkheid te verbeelden. Een immense opblaasbare constructie, later gedoopt tot Air Dome, leek hiervoor een uitstekend middel. “Architectuurstudenten VUB leven in een bubbel”, luidde VUB Today. Aan het groene veldje voor gebouw K, de natuurlijke habitat van de studenten burgerlijk ingenieur-architect, stond deze opblaasbare structuur te pronken, rijk gevuld met eigenzinnige ingenieur-architecten van alle leeftijden. Het werk van de studenten en de vakgroep werd niet alleen door VUB studenten bewonderd, maar ook door sympathisanten van buiten af.

architectuurweek 2016-2017

Openingsontbijt

Niet enkel de Air Dome viel in de week van 20 tot 24 maart 2017 te bewonderen. Ook workshops, avondactiviteiten, lekker eten en nog veel meer. De architectuurweek startte op maandagochtend met de smakelijke traditie van het ontbijt. Studenten, assistenten en docenten genoten samen van een goed, stevig ochtendmaal en kregen daarna een briefing over alle activiteiten die zouden plaatsvinden tijdens de architectuurweek. Op maandagavond werd al meteen de creativiteit en de ingenieurskunde van de studenten getest in de bru:tecture wedstrijd. De studenten kregen daarbij de opdracht een stoel te ontwerpen volledig uit karton; lijmverbindingen noch nietjes mochten gebruikt worden.

architectuurweek 2016-2017

Verpozen in de Air Dome

Dinsdag vond er in de voormiddag al een korte brainstorm plaats waarin studenten, assistenten en professoren een concept bedachten voor de workshops. Een goede voorbereiding leidt immers tot een goed project.

’s Avonds zaten de studenten gezellig samen in de Air Dome, met een drankje en popcorn, waar ze keken naar de documentaire Microtopia. Microtopia toont hoe architecten en kunstenaars grenzen kunnen verleggen en streven naar onafhankelijkheid van "het netwerk", de persoonlijke drijfveren voor het ontwikkelen van microwoningen en hoe ze juist functioneren. Het gaat over hedendaagse noden, die aangepakt en opgelost zijn op een zeer verrassende manier. Dankzij de financiële steun van de Orde van de architecten - Vlaamse Raad en Franki Foundations konden de studenten hun kennis verrijken met deze unieke documentaire.

architectuurweek 2016-2017

Studenten tijdens de workshops

Woensdag werden de workshops georganiseerd. Er waren drie modules waarin de studenten zich volledig konden laten gaan, natuurlijk allemaal rond het kernwoord tijdelijkheid. Het programmeren van computer animaties gestimuleerd door bewegingen en spraak, het maken van een opblaasbare sculptuur en het maken van een grote compression shell uit gips. Naar mate de avond over de Air Dome viel, werd het er gezellig druk en kwamen tal van muzikanten de boel opluisteren. Zo startte de avond met assistent Lennert Loos en student Lukas Geijsen die vierhandig “tijdelijke muziek”, meer bepaald blues en boogie, improviseerden op de piano. Ook de vierkoppige band Léo passeerde de revue en huisdeejays dj Freshderik & dj Loosgehen waren van de partij om de bel tot op het laatste moment leven in te blazen.

08.03 - Workshop 1

Lezing door Xaveer De Geyter

Als afsluiter van de architectuurweek gaf Xaveer De Geyter (XDGA) een lezing op donderdagavond. Deze man achter een van de meest invloedrijke en beeldbepalende Brusselse bureaus dompelde de studenten onder in de wereld van XDGA. Hierna volgde een stijlvolle receptie in de Air Dome als afsluiter van een geslaagde, leerrijke en tijdelijke architectuurweek.

Tekst: Margot Missoorten, Lennert Loos