logo

Begeleiding aan de VUB. In nood leer je je unief kennen.

Als beginnend student is het altijd even zoeken. Maar niet getreurd. Al van de eerste dag kun je bij ons een beroep doen op flink wat mensen en diensten om je verder te helpen. Wellicht heb je dat al snel niet meer nodig. En indien wel? Geen probleem: jouw hele studieloopbaan lang blijven onze begeleidingsdiensten voor jou open. Maak er gebruik van wanneer je wilt. Of wanneer de nood het hoogst is. Altijd welkom.
Studiebegeleiding

Slagen als student

Met een duwtje in de rug kom je een heel eind verder

Diploma-uitreikingHoe slaag je als student? Ten eerste: je maakt de juiste studiekeuze. Ten tweede: je hanteert de juiste studeermethode. Op beide gebieden steekt de VUB je een flinke hand toe. Met zowel individuele begeleiding als groepsbegeleiding. Met werkgroepen studievaardigheden. Met brugcursussen. Hulp bij het schrijven van een bachelor- of masterproef. Niet zeker of je de juiste keuze hebt gemaakt? Last van examenangst? Spreek erover in het studiebegeleidingscentrum. En zie je twijfels verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Financiële ondersteuning

Vele kleine zetjes maken één groot succes

Financiële begeleiding

Studeren kost geld. Maar dat is geen reden om het uit je hoofd te zetten. Heb je het minder breed, dan kun je aan de VUB terecht bij de Sociale Dienst Studenten. Daar overloop je samen met een medewerker de mogelijkheden om je studiekosten haalbaar te houden. En die zijn legio: studietoelagen én voorschotten daarop, sociale toelages, huurtoelages, renteloze leningen, vermindering studiegeld, externe beurzen, enzoverder. Bang dat studeren financieel je petje te boven gaat? Een bezoekje aan de Sociale Dienst Studenten klaart je hemel op.

Flexibel studeren

Werken en studeren

Nergens zoveel mogelijkheden

Werk je al? Wil je graag een extra diploma behalen? Meer dan 50 volwaardige opleidingen biedt de VUB aan werkstudenten aan. Geen enkele universiteit in Vlaanderen kan daaraan tippen. Geen wonder dus dat de meeste studenten die werken en studeren willen combineren voor de VUB kiezen.

Topsporten en studeren

Een verhaal van topprestaties

De tien laatste academiejaren, slaagde gemiddeld 76% van de topsporters aan de VUB. Ook hebben topsportstudenten uit maar liefst 59 verschillende sportdisciplines al de weg naar de VUB gevonden. Een twintigtal daarvan namen zelfs al deel aan de Olympische Spelen. Topsport en Studie aan de VUB? Een succesverhaal van jewelste.

Studeren met een functiebeperking

Geen onoverkomelijke hindernis

Je hebt een functiebeperking, een leerstoornis, een chronische ziekte, of je bevindt je in een bijzondere situatie die studeren minder vanzelfsprekend maakt? Dan staat de VUB voor je klaar met speciale aandacht en begeleiding.  Aarzel niet om contact op te nemen met het SBC voor meer informatie.

Studeren in het buitenland

Leg de wereld aan je voeten

Uitvissen hoe het er in een buitenlandse universiteit aan toegaat? Eén woord: ERASMUS. Meer bepaald van 310 tot 370 euro per maand. Liever naar de VS? Check out ISEP, eveneens een uitwisselingsprogramma maar dan gericht op Amerika. Studeren in het buitenland? Aan de VUB vind je jouw perfecte springplank.

Studietrajectbegeleiders

Maak kennis met je persoonlijke vraagbaak

Studietrajectbegeleider heten ze officieel. Er zijn er flink wat aan de VUB. Elke faculteit heeft er minstens één. Hun taak? Er zijn voor jou. Vragen over je studieprogramma? Over vrijstellingen of mogelijke herkansingen? Moeite met kiezen tussen de aangeboden masters? Praat erover met je studietrajectbegeleider. Zijn of haar advies brengt je gegarandeerd een stuk verder. En het is nog een aangenaam moment ook. Want in tegenstelling tot hun gewichtige titel, zijn studietrajectbegeleiders heel vlot en informeel in de omgang. Zoals trouwens iedereen aan de VUB.

werken studeren

x

Hop! De arbeidsmarkt op.

En gezwind op de koop toe. Want ook hier biedt de VUB een helpende hand. De coaches van het VUB Career Center nemen je competenties en cv onder de loep en helpen je zoeken naar net die stage of die job die het beste bij je ambities past.

Kom onze diensten platlopen

Hoe goed onze begeleidingsdiensten je ontvangen? Kom het zelf ervaren, en schrijf je in voor een van de vele infomomenten die de VUB organiseert! 
Een greep uit onze workshops en trainingen
  • Studiekeuze: Leren kiezen
  • Studievaardigheden
  • Academisch omgaan met taal
  • Taaltraining: schrijven 
  • Taaltraining: spreken 
  • Taaltraining: lezen 
  • Schrijven van een bachelor- of masterproef 
  • Examenvaardigheden 
  • Faalangsttraining