logo

Foutmelding

Warning: igbinary_unserialize_object_properties: unknown key type '74', position 4193111 in _dmemcache_get_pieces() (line 340 of /var/www/local/vub/app/releases/22/www/sites/all/modules/contrib/memcache/dmemcache.inc).

VUB maakt contactonderwijs mogelijk met Brussels City Campus

Om jullie in veilige en boeiende omstandigheden contactonderwijs te bieden, breiden we onze leslocaties verder uit naar hartje Brussel. Zo versterken we ook onze belangrijke band met de stad en regio.

Welkom in de Brusselse bubbel!

Brussel is een droomlabo voor (toekomstige) wetenschappers en een ideale leerplek voor studenten. Via het initiatief weKONEKT.brussels dat de voorbije jaren werd uitgebouwd, verbinden we jou met de hoofdstad. Omgekeerd versterken we de Brusselse gemeenschap door onderwijs met, in en voor Brussel in te richten met onze diverse partners. Verbinding, samenwerking en cocreatie staan daarbij centraal. De VUB positioneert zich dan ook als een urbane universiteit die haar engagement en verantwoordelijkheid voor Brussel opneemt.

Info over je abonnement voor het openbaar vervoer >>>

Volg les in het parlement

Brussels City Campus

Naast de al bestaande VUB-campussen in Etterbeek, Jette, Usquare, Gooik, Anderlecht, Diest en Leuven, verwelkomen we je op maar liefst 7 bijkomende leslocaties in het academiejaar 2020-2021. Op alle locaties is wifi aanwezig.

Misschien volg jij binnenkort wel les in:

Meer weten over volgend academiejaar?

Alles over studeren aan de VUB in '20-'21

Ontdek het hier
De sociale afstand tussen docent en student is aan de VUB altijd heel klein geweest, en dat willen we ook zo houden.

Contactonderwijs voor meer dan 2.000 opleidingsonderdelen

Met de Brussels City Campus die zich uitstrekt over de hele stad garanderen we veilig en aantrekkelijk onderwijs voor meer dan 2.000 opleidingsonderdelen tijdens het eerste semester. Daarmee geven we alle studenten kwaliteitsvol blended learning, een combinatie van digitaal en contactonderwijs.

Tijdens je studies aan de universiteit leg je ontelbare nieuwe contacten, ontwikkel je onvergetelijke vriendschappen en bouw je mee aan een verbonden gemeenschap. Om die unieke ervaring aan onze studenten te kunnen blijven bieden, zetten we daarom maximaal in op deze onderwijsvorm in onze kosmopolitische regio. In Brussel ontdek je de wereld.

Vicerector Onderwijs en Studentenzaken Jan Danckaert benadrukt het belang daarvan.

“Voor ons is het duidelijk dat contactonderwijs en digitaal afstandsonderwijs elkaar perfect kunnen aanvullen, waarbij steeds de interactie tussen docent en studenten centraal staat. De sociale afstand tussen docent en student is aan de VUB altijd heel klein geweest, en dat willen we ook zo houden."

Overtuigd van de VUB?

Schrijf je in

Waarom VUB?

Daarom!

Jozef II: how to get there

Adres

Jozef II-straat 47, 1000 Brussel

Openbaar vervoer

 • Metro: vanaf metrostation Kunst-Wet is het nog maar vier minuten wandelen tot het Jozef II-gebouw.
 • Trein: neem de trein naar station Brussel-Schuman. Vanaf daar moet je nog acht minuten wandelen tot Jozef II.

 

Meer over Jozef II

Fiche

 • Lokalen: 7 zalen van 65 plaatsen
 • FaculteitenPE, SE, LR, IR, LK

Beschrijving

Leegstand en onderbenutting van beschikbare ruimte zijn bekende maatschappelijke problemen in Brussel en Vlaanderen. In Brussel alleen al staat ongeveer 6,5 miljoen m2 aan ruimte leeg. Ook het pand in de Jozef II-straat werd al even niet meer gebruikt. Door colleges te laten doorgaan in het gebouw, geeft de VUB de leegstaande ruimte een nieuwe bestemming. Zo dragen we bij tot de ontwikkeling van de buurt en brengen we studenten in contact met de talloze mogelijkheden en de rijkdom van Brussel.

Vlaams Parlement: how to get there

Adres

IJzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel

Openbaar vervoer

 • Metro: het Vlaams Parlement kan je eenvoudig met de metro bereiken. Stap uit aan metrohalte Madou  of metrohalte Kunst-Wet.  
 • Bus: buslijnen 29, 63, 65 en 66 stoppen in de buurt van het Parlement. Stap af aan de halte Drukpers en wandel nog ongeveer 12 minuten. 
 • Tram: neem tramlijnen 92 of 93 en stap uit aan halte Park of halte Congres in de Koningsstraat. Vanaf halte Park moet je nog ongeveer 6 minuten wandelen, vanaf halte Congres nog 16 minuten. 
 • Trein: het dichtstbijzijnde treinstation is Brussel-Centraal. Vanaf daar is het nog een kwartier wandelen naar het Parlement. 

Meer over het Vlaams Parlement

Fiche

 • Lokalen: 1 zaal van 50 plaatsen
 • FaculteitenLW, ES, IR

Beschrijving

Als kritische VUB-student is het belangrijk om te weten hoe jouw stem geldt tijdens de verkiezingen. Les krijgen in het Vlaams Parlement is de ideale kans om je te verdiepen in de (geschiedenis van de) parlementaire democratie en de Vlaamse Beweging. Spring daarvoor ook zeker eens binnen in het Bezoekerscentrum. Daar kan je een interactieve tentoonstelling bijwonen over de werking en geschiedenis van het Vlaams Parlement of gezellig iets eten en drinken in het eetcafé.

De voorbije jaren was het Vlaams Parlement een trouwe partner van de weKONEKT.week. De VUB is verheugd om deze samenewerking te kunnen verdiepen en verder vorm te geven.

Meer weten? Ga naar vlaamsparlement.be.

In de buurt

Zin om nog even in de buurt te blijven na je les? Goed idee! Het Vlaams Parlement ligt in het hartje van Brussel. Er valt een hoop te beleven dus.

 • Ga iets eten of drinken in de verschillende cafés en restaurants in de IJzerenkruisstraat.
 • Kom helemaal tot rust in het Warandepark. Maak een wandeling, organiseer een picknick en geniet van de frisse buitenlucht.
 • Neem deel aan de interactieve tentoonstelling in het Bezoekerscentrum van het Vlaams Parlement. Daar kom je alles te weten over de werking en geschiedenis van het bestuursorgaan.

Meer weten over volgend academiejaar?

Alles over studeren aan de VUB in '20-'21

Ontdek het hier

Flagey: how to get there

Adres

Heilig Kruisplein, 1050 Brussel

Openbaar vervoer

Je kan Flagey het best bereiken met de tram of bus. Stap af aan halte Flagey.

 • Tram: tram 81 verbindt halte Flagey met station Brussel-Zuid.
 • Bus: lijnen 38, 59, 60 en 71 stoppen aan halte Flagey. Bussen 38 en 71 brengen je van en naar het Centraal Station

Meer over Flagey

Fiche

 • Lokalen: 1 zaal van 200 plaatsen

Beschrijving

Flagey is een Brussels cultuurhuis voor muziek en beeld. Gelegen aan het Flageyplein naast de vijvers van Elsene, is dit voormalige nationale radio- en televisiegebouw een plek waar verschillende artistieke disciplines elkaar kruisen. Cultuurliefhebbers van alle leeftijden kunnen terecht in dit prachtige art deco gebouw voor zowel jazz, wereldmuziek, als klassieke en hedendaagse muziek, maar ook voor films en videoprojecten. Naast grotere artiesten, geven zij ook het podium aan jong Brussels talent. Op talent staat geen leeftijd, iets waar de VUB ook sterk achter staat. Door jonge Belgen een kans te geven, zorg je voor een platform en versterk je deze groep in de samenleving. 

VUB en Flagey werken onder andere intensief samen aan het festival “Religie in de Stad”. En ook tijdens de weKONEKT.week is het cultuurhuis een belangrijke partner.

Meer weten over Flagey? Neem een kijkje op flagey.be.

In de buurt

 • Het hele jaar door kan je in Flagey verschillende cultuurfestivals bijwonen en genieten van een gevarieerd programma. Het cultuurhuis is daarmee de place to be voor muziek- en beeldfanaten. Dankzij een op maat gemaakt filmaanbod kunnen bovendien ook jongere generaties er hun hart helemaal ophalen. 
 • Op amper 10 minuten wandelen van Flagey kom je concept store l’atelier en Ville tegen. Je kan er niet alleen meubels kopen, maar ook genieten van sandwiches, zoete versnaperingen en een gezellige atmosfeer. 
 • Op zoek naar een snelle snack voor onderweg? Delhaize Flagey bevindt zich op amper 4 minuten wandelen van het cultuurhuis. 

Meer weten over volgend academiejaar?

Ontdek het hier

Maak kennis met de campus en je medestudenten

Neem deel aan de onthaaldagen

CINEMATEK: how to get there

Adres

Baron Hortastraat 9, 1000 Brussel

Openbaar vervoer

 • Metro: neem lijn 1 of 5 en stap af aan halte Centraal Station of halte Park. Het Centraal Station bevindt zich op vier minuten wandelen van Cinematek, halte Park op vijf. 
 • Tram: neem lijnen 92 of 93 en stap af aan halte Koning. Vanaf daar moet je nog vijf minuten wandelen. 
 • Bus:
  • Lijnen 27, 38, 95, 71 stoppen aan halte Koning. Wandel daarna nog vijf minuten verder. 
  • Neem je lijnen 38 of 71 dan kan je afstappen aan halte Bozar. 
  • Lijnen 29, 38, 63, 65, 66, 71 stoppen aan halte Centraal Station. 
 • Trein: neem de trein naar station Brussel-Centraal. Daarna is het nog vier minuten wandelen. 

Meer over Cinematek

Fiche

 • Cinemazaal: 40 plaatsen 
 • Faculteiten: LW, ES, IR 

Beschrijving

Cinematek, ook wel eens het Koninklijk Filmarchief genoemd, is een biculturele instelling opgericht in 1938. Het filmarchief beheert een indrukwekkende collectie films van historische, esthetische en technische waarde en maakt die collectie toegankelijk voor het grote publiek. Cinematek legt de focus op het esthetische en neemt het wetenschappelijke als uitgangspunt, een visie die volledig in lijn is met de ideologie van de VUB. Ieder jaar neemt VUB-professor Film Studies Kevin Smets zijn studenten dan ook mee voor een bezoek aan het Koninklijk Filmarchief. 

Meer weten over Cinematek? Breng een bezoekje aan cinematek.be.

In de buurt

 • Naast Cinematek vind je BOZAR terug, het Paleis voor Schone Kunsten. 
 • Op zoek naar een leuke lunchplek? Loop dan eens door de Ravensteingalerij die het Centraal Station met Bozar verbindt. 
 • Achter Bozar, op slechts enkele minuten wandelen van het Centraal Station, vind je het Warandepark terug. De ideale plek om een lekkere picknick te houden of een frisse neus te halen na de les. 
 • Breng ook eens een bezoekje aan het muziekinstrumentenmuseum (MIM). Naast een uitgebreide collectie instrumenten, heeft het MIM ook een dakterras met een restaurant en uitzicht over Brussel te bieden. 
 • Niet veel tijd, maar wel nood aan een koffie of iets zoets? Koffiebar Mug Coffee bevindt zich vlakbij Cinematek en het Centraal Station. 
 • Als je een ruimer budget hebt, kan je eens een stop maken in Les Filles, het restaurant in het BELvue museum. Na je bezoekje aan de expositie, kan je in de tuin van het museum lekker dagvers, biologisch en artisanaal eten. 
 • Ook een bezoekje aan Cinematek zelf is de moeite waard. Het filmarchief organiseert vertoningen van oude films aan een lage prijs. Niet alleen krijg je de kans om je onder te dompelen in het verleden, maar met je bezoek steun je ook deze unieke Brusselse instelling.

KVS: how to get there

Adres 

Arduinkaai 7, 1000 Brussel 

Openbaar vervoer 

 • Metro: 
  • Neem lijn 2 of 6 tot aan halte IJzer. Daarna is het nog vijf minuten wandelen tot aan KVS. 
  • Neem lijn 1 of 5 tot aan halte Sint-Katelijne. Wandel daarna nog zeven minuten. 
 • Tram: neem lijn 51 en stap uit aan halte IJzer. 
 • Bus: lijnen 47, 58 en 88 stoppen aan halte IJzer. 
 • Trein: neem de trein naar station Brussel-Noord en wandel daarna nog ongeveer dertien minuten.

Meer over KVS

Fiche

 • Lokalen: 
  • Top: 40 plaatsen 
  • Brazza: 20 plaatsen 
 • Faculteiten: LW 

Beschrijving

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) is het Vlaamse stadstheater van Brussel en een trouwe partner van de VUB en weKONEKT.brussels. Misschien ken je KVS wel van Mindblowers, hét openingsevent van het academische en culturele jaar waarop de KVS en VUB de handen in elkaar slaan. Mindblowers staat volledig in het teken van de wetenschap en kunst en de maatschappelijke betrokkenheid van Brusselse instellingen. De samenleving van de toekomst kunnen we namelijk niet bouwen vanuit het eigen grote gelijk, maar wel vanuit dialoog en een zoektocht naar verbinding. 

Onze universiteit legt de nadruk op pluraliteit, interculturaliteit en inclusie, drie waarden die KVS ook hoog in het vaandel draagt. Beide instelling zetten zich bovendien in voor een sterk en veerkrachtig Brussel. 

Meer weten over KVS? Neem een kijkje op kvs.be

In de buurt

 • KVS bevindt zich in één van Brussels leukste buurten, op een steenworp van de indrukwekkende Dansaertstraat
 • Voor een snelle snack kan je terecht in de Carrefour Express of Färm aan de Vismarkt, op ongeveer acht minuten wandelen van KVS. 
 • Op zoek naar verkoeling bij warm weer? Dan is een stop aan ijssalon Gaston zeker de moeite waard. 
 • Café Velvet is dan weer de place to be voor een goede koffie in een gezellige setting.

Overtuigd van de VUB?

Schrijf je in

Waarom VUB?

Daarom!

Bozar: how to get there

Adres

Koningsstraat 10, 1000 Brussel

Openbaar vervoer

 • Metro: Neem lijn 1 of 5 en stap af aan halte Centraal Station of halte Park. Vanaf beide haltes moet je nog ongeveer zes minuten wandelen tot Bozar. 
 • Tram: lijnen 92 en 94 stoppen aan halte Paleizen. Vanaf daar is het nog zes minuten wandelen tot Bozar. 
 • Bus: lijnen 27, 29, 34, 38, 63, 65, 66, 71, 71N en 95 stoppen aan halte Bozar. 
 • Trein: Neem de trein naar station Brussel-Centraal. Wandel vanaf daar nog zeven minuten tot Bozar.

Meer over Bozar

Fiche

 • Lokaal: 1 lokaal van 28 plaatsen 
 • Faculteit: IR

Jobbeschrijving

De voorbije jaren hebben de VUB en het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) een nauwe inhoudelijke en infrastructurele partnerschap uitgebouwd. Zo organiseerde de VUB er meerdere jaren op rij haar academische openingen. Daarnaast werken de VUB en Bozar intensief samen aan Difference Day en Crosstalks en vormt Bozar sinds 2017 de uitvalsbasis van de Brussels City Campus. Bovendien is Paul Dujardin, Chief Executive Officer en Artistic Director van Bozar, een trotse VUB-fellow. 

Bozar beschikt over een rijk en artistiek cultuuraanbod. Dag in dag uit kan je er genieten van een uitgekiend programma architectuur, film, concerten, theater, dans, debatten,... 

Meer weten over Bozar? Ontdek het op bozar.be. 

In de buurt

 • Op zoek naar een leuke lunchplek? Dan vind je in de Ravensteingalerij vast wat je zoekt. Deze galerij verbindt het Centraal Station met Bozar. 
 • Achter Bozar, op slechts enkele minuten wandelen van het Centraal Station, vind je het Warandepark terug. De ideale plek om een lekkere picknick te houden of een frisse neus te halen na de les. 
 • Breng ook eens een bezoekje aan het muziekinstrumentenmuseum (MIM), om de hoek van Bozar. Naast een uitgebreide collectie instrumenten, heeft het MIM ook een dakterras en een restaurant met uitzicht over Brussel te bieden. 
 • Niet veel tijd, maar wel nood aan een koffie of iets zoets? Spring dan zeker binnen in koffiebar Mug Coffee schuin tegenover Bozar. 
 • Als je een ruimer budget hebt, kan je eens een stop maken in Les Filles, het restaurant in het BELvue museum. Na je bezoekje aan de expositie, kan je in de tuin van het museum lekker dagvers, biologisch en artisanaal eten. 

Maak kennis met de campus en je medestudenten

Neem deel aan de onthaaldagen

Ontdek het programma

CIVA: how to get there

Adres

Kluisstraat 55, 1050 Elsene 

Openbaar vervoer 

 • Tram: neem lijn 81 en stap af aan halte Baljuw. Wandel nog drie minuten tot CIVA. 
 • Bus: 
  • Bus 54 stopt aan halte Baljuw, op drie minuten wandelen van CIVA. 
  • Neem bus 71 tot aan halte Museum van Elsene. Daarna moet je nog drie minuten wandelen. 
  • Bussen 38, 59 en 60 stoppen aan halte Flagey, op vier minuten wandelen van CIVA 

Meer over CIVA

Fiche

 • Lokalen:  
  • Zaal 1 – 10 plaatsen 
  • Auditorium – 40 plaatsen  
 • Faculteit: IR 

Beschrijving

CIVA is niet alleen een museum, maar ook een archiefcentrum, een gespecialiseerde bibliotheek en een uitgeverij gewijd aan architectuur van de 19de tot de 21ste eeuw. VUB en CIVA werken al lange tijd samen. Zo werd in 2014 het werk van VUB-studenten Architectuur tentoongesteld in het museum. Daarnaast zette CIVA ook de restauratie van het Braemgebouw, beter bekend als gebouw M, in de kijker. Het museum restaureerde de officiële maquette in hun atelier. 

CIVA spitst zich niet exclusief toe op architectuur en kunst, maar ook op pedagogische projecten en kampen voor kinderen. De bijzondere focus van het museum op Brussel zorgt voor een bijzonder vruchtbare samenwerking met de VUB. 

Meer weten over CIVA? Ontdek het op civa.brussels

 

In de buurt

 • Op minder dan vijf minuten wandelen van CIVA kom je de concept store l’atelier en Ville tegen. Je kan er niet alleen meubels kopen, maar ook genieten van sandwiches, zoete versnaperingen en een gezellige atmosfeer.
 • Liever een snelle snack voor onderweg? Delhaize Flagey bevindt zich op amper 4 minuten wandelen van het museum.