logo

For English, click here

Zet je rubberen laarzen alvast klaar in de buurt van je televisietoestel of ander scherm, want voor de derde editie van de Soudal Brussels Universities Cyclocross brengen we de unieke ambiance van het parcours recht naar de huiskamers van onze crossminnende VUB-gemeenschap. Het enige wat je moet doen is de gratis VUB-verrassingsbox - met daarin allerlei gadgets voor een maximale crossbeleving bij je thuis - de VUB Facebookeventpagina volgen - zodat je samen met andere VUB'er commentaar kan geven bij de cross - en op 14 februari afstemmen op Sporza en genieten van de cross!

Spread Love Not Disease -  *BESTEL & WIN*

Door de coronapandemie verloopt de derde editie helemaal anders. Niet meer op de eerste zondag van het nieuwe jaar, maar op 14 februari, de dag van de liefde. Voor de VUB staat de cross daarom in het teken van Spread Love Not Disease. Dat betekent dat de cross volledig coronaproof moet kunnen plaatsvinden, maar dat we tegelijk de warme verbondenheid van de VUB community niet uit het oog verliezen.

Daarom nodigen we je uit om de VUB cyclocross eventpagina op Facebook te volgen, delen we verrassingsboxen uit én maak je kans op een #WeAreVUB handdoekenset. Zo doe je mee: bestel je VUB-verrassingsbox, maak terwijl je de cross aan het volgen bent een selfie met de gadgets uit de box en deel de foto met #VUBcross op sociale media. Onder de inzendingen verloten we 10 #WeAreVUB-handdoekensets. Ideaal voor als je zelf gaat sporten, met of zonder fiets!

Lees verder onder de afbeeldingen.

Bestel je VUB-verrassingsbox

Bestel nu

Beleef de cross met VUB'ers

RSVP op Facebook

Stem af op Sporza en post een selfie met #VUBcross

Eerst de cross, dan de liefde? Allebei tegelijk uiteraard!

Blokkeer 14 februari in het rood in je agenda

Vaste waarde

De derde editie van de Brussels Universities Cyclocross zal plaatsvinden op zondag 14 februari 2021 op de terreinen van de VUB en ULB. Tussen de aula's en op het mooie groen van onze campussen strijden tal van topsporters terug om de eerste plek op het podium. 

“Een mooie cross die kan uitgroeien tot een vaste waarde.” Winnaar Mathieu Van der Poel was meteen al bij de eerste editie op zondag 6 januari 2019 een fan van de Soudal Brussels Universities Cyclocross, onderdeel van de X²O Badkamers Trofee. “Een technische wedstrijd, echt een leuke cross.” De Nederlander voegde alvast de daad bij het woord door ook de tweede editie – alweer met grote overmacht - op z’n palmares te schrijven.

Coronamaatregelen

In lijn met de geldende coronamaatregelen gaat de Brussels Universities Cyclocross door zonder publiek. Een grote campagne waarbij VUB'ers en ULB'ers, zoals de vorige jaren, gratis toegang krijgen is niet mogelijk. Volgend jaar hopen we jullie natuurlijk massaal terug te mogen zien op de campus, om samen te genieten van dit sportieve feest! 

VUB en topsport

De VUB heeft een lange geschiedenis met sport en topsport. Als universiteit met het eerste topsportbeleid voor studenten waren we pioniers. Niet voor niets werd er in de loop der jaren dan ook zwaar geïnvesteerd in de topsportvoorzieningen en -ondersteuning die we vandaag kennen. En dat reikt verder dan enkel de faculteit LK. Van sporteconomen over psychologen, die voor een betere mentale weerbaarheid zorgen, tot ingenieurs. Achter vele deuren van de VUB wordt er meegewerkt aan topsport, topsportbeleid, topprestaties en topmateriaal om de ultieme prestatie neer te zetten. Zo werkt het Olympische Team NL bijvoorbeeld niet voor niets samen met onze sportpsycholoog Paul Wylleman.

Zit je met praktische vragen of concrete bezorgdheden over deze activiteit? Kijk dan eens of je het antwoord vindt op bij "toegankelijkheid campus" of stuur ons een mail

For English, click here

De Brussels Universities Cyclocross is de laatste manche van het regelmatigheidscriterium X²O Badkamers Trofee Veldrijden en wordt gereden op zondag 14 februari 2021.

Hieronder vermelden we alle praktische informatie voor VUB'ers met betrekking tot de Brussels Universities Cyclocross. Ben je een deelnemer? Gelieve contact op te nemen met organisator Golazo Sports. 

Waar:

Vrije Universiteit Brussel
Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
Pleinlaan 2
1050 Brussel

Opgelet: In lijn met de huidige coronamaatregelen vindt dit evenement plaats zonder publiek! Kom dus niet naar de campus op zondag 14 februari. 

De verkeerssituatie op en rondom de campus wordt aangepast in de aanloop naar en tijdens dit evenement. Bekijk de toegankelijkheid van de campus voor meer informatie over parkeren op en toegang tot de campus. 

Wanneer:

Zondag 14 februari 2021

Programma:

 • 13u45 Elite Dames
 • 15u00 Elite Heren

Geen tickets - wel live te volgen op Sporza

Er is geen publiek toegelaten tijdens de Brussels Universities Cyclocross. Er worden dus ook geen tickets verkocht. VUB'ers kunnen wel een verrassingspakket bestellen en de cyclocross live volgen op Sporza.

Vragen?

Zit je toch nog met vragen? Kijk dan eens of je het antwoord vindt op de pagina "toegankelijkheid campus" of stuur ons een mail.

PARCOURS

For English, click here

Een groot evenement op de campus betekent uiteraard heel wat voorbereiding en onvermijdelijk enige overlast.We maken hieronder een oplijsting van de geplande voorbereidingen en gevolgen. Zo kan iedereen tijdig de nodige maatregelen treffen om zo weinig mogelijk overlast te ondervinden.

Tijdens de opbouw- en afbraakperiode zal er meer logistieke activiteit zijn op de campus dan gewoonlijk. Daarom wordt bovengronds parkeren op verschillende plaatsen verboden - meer info meer onderaan deze pagina. Ook (beperkte) geluidsoverlast is mogelijk tijdens deze periode. De werkzaamheden vinden plaats tussen 9u en 18u. Zoveel mogelijk worden ze tijdens de lesvrije week ingepland, zodat de overlast tijdens de eerste lesweek van het 2e semester zo beperkt mogelijk blijft.

 • De opbouw zal grotendeels plaatsvinden tijdens de lesvrije week van 1 tot en met 7 februari. Op 9, 11 en 12 februari zijn er ook beperkte opbouwwerken voorzien. 
 • De grootste impact wordt verwacht op zaterdag 13 en zondag 14 februari 2021. Op die momenten is de campus voor een groot deel afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. 
 • Op zondag 14 februari, de dag van de veldrit, is de zone van het wedstrijdparcours niet toegankelijk. Dat geldt ook voor de gebouwen binnen deze zone, die met Herashekken zal worden afgesloten. Ook de Pleinlaan wordt afgesloten voor alle verkeer. Op de campus is enige geluidsoverlast te voorzien. 
 • De afbouw zal plaatsvinden de dagen na de activiteit en wordt ten laatste op donderdag 18/2/2021 beëindigd. Nadien wordt bekeken waar terreinherstellingen nodig zijn. 
 • Door de huidige coronasituatie zal het om een light editie gaan, niet te vergelijken met het massagebeuren van de voorbije edities. Daardoor zal de logistieke organisatie kleinschaliger zijn. We vragen wel om alle richtlijnen omtrent toegang en parking te respecteren, en om op zondag 14 februari niet naar de campus te komen gezien de Brussels  Universities Cyclocross niet toegankelijk is voor publiek. 

Een meer gedetailleerde planning van de op- en afbouwactiviteiten + te verwachten overlast vind je hieronder: 

 • Vanaf 2 februari: Levering materialen aan logistieke zone rectoraatsgebouw. Niet-overdekt parkeren verboden op verschillende plaatsen gedurende volledige op- en afbouwperiode.
 • 2 t.e.m. 7 februari: Opbouw parcours d.m.v. paaltjes in de bermen en nadarhekken. Plaatsing Herashekken rondom publiekszone. Te verwachten overlast: Rondrijden heftrucks, quads, GATOR voertuigen; Beperkte geluidsoverlast.
 • 9 februari: Plaatsen van camera-stellingen voor live-uitzending; Te verwachten overlast: Rondrijden heftrucks, quads, GATOR voertuigen; Beperkte geluidsoverlast.
 • 11 - 12 - 13 februari: Inkleding parcours. Plaatsen van start- en finishbogen. Plaatsen signalisatie. Te verwachten overlast: Rondrijden heftrucks, quads, GATOR voertuigen;
 • 13 februari: aankomst TV-wagens, testen geluid, plaatsing podiumwagen, ... Geen in- en uitrit mogelijk uit verschillende parkings. 
 • 14 februari: Dag van de activiteit. Pleinlaan afgesloten vanaf 6u, campus grotendeels autovrij vanaf 7u. Muziek en live-commentaren op de wedstrijd. Geluidsoverlast te voorzien. Vermijd met de wagen te komen.
 • 15 t.e.m. 18 februari: Afbraak, opruim en ophalen leveringen aan logistieke zone rectoraatsgebouw - Te verwachten overlast: Rondrijden heftrucks, quads, GATOR voertuigen, beperkte geluidsoverlast.

 

Rood: niet-overdekt parkeren verboden van 24/12 t.e.m. 10/1. Gelieve je wagen in de overdekte parkings te plaatsen. Paars: parkeren verboden op 4 en 5/1, behalve op de hiernaast beschreven parkings.

Verkeer, parkeren en toegang tot de campus met de wagen:

 • Van maandag 1/2 tot en met donderdag 18/2:

Er geldt een verbod om niet-overdekt te parkeren op de campus behalve op de parkingzones naast gebouwen L, K, XY en Z. Parkeer je wagen binnen in de garages! Wie foutief parkeert wordt weggetakeld. Op zaterdag 13 en zondag 14 februari is alle niet-overdekt parkeren verboden, is de campus grotendeels autovrij en worden de meeste parkings ingezet voor de organisatie van de cross.  Hieronder meer informatie.  

 • Op zaterdag 13 en zondag 14 februari:

Er is geen in- of uitrit mogelijk uit parkings onder gebouwen C, D, E, F, G en Q en het Braemgebouw (gebouw M, rectoraatsgebouw) mogelijk op 13 en 14 februari. We vragen om je wagen tijdig weg te halen uit deze parkings als je deze in het weekend nodig hebt.

Parking XY blijft toegankelijk.   

 • Op 14 februari:

De Pleinlaan wordt afgesloten voor alle verkeer.

Toegang tot en parkeren op de campus is niet mogelijk, behalve in de parking onder gebouw XY, via toegang 6 (zijde Triomflaan), voor zover plaats beschikbaar is.

 

Wie omwille van redenen gerelateerd aan werk of studie toch elders op de campus parkeerplaats nodig heeft op 13 of 14 februari neemt best contact op via cyclocross@vub.be. Er zijn beperkte mogelijkheden, in overleg af te spreken.

Leveringen:

 • Leveringen op de campus op zondag 14 januari februari niet mogelijk.
 • Leveringen op zaterdag 13 februari zijn ten stelligste afgeraden en enkel mogelijk indien hoogdringend omwille van dienstnoodwendigheden. Neem contact op om indien nodig een oplossing te zoeken.
 • Op andere momenten is er voor leveringen geen of beperkte hinder te voorzien vanwege dit evenement.

Toegang tot de campus te voet:

Tot en met zaterdag 13 februari en vanaf maandag 15 februari is de volledige campus te voet toegankelijk en zijn alle gebouwen bereikbaar (en geopend naargelang de geldende openingsuren). Op de campus worden al heras- en nadarhekkens geplaatst, maar de passages blijven geopend.

Op zondag 14 februari is de zone rondom het parcours alleen toegankelijk voor medewerkers aan de organisatie van deze activiteit. Deze zone wordt afgesloten met heras-hekkens. De gebouwen B, C, D, E, F, G, M, Q, restaurant, de tent en de containers zijn niet bereikbaar. 

Wie omwille van redenen gerelateerd aan werk of studie absoluut één van deze gebouwen moet betreden op 14 februari neemt contact op via cyclocross@vub.be. We bekijken in overleg de mogelijkheden. 

Alle andere gebouwen en de studentenkamers blijven toegankelijk. Toegang tot de campus kan gebeuren via de ingangen aan de kant van de Generaal Jacqueslaan en de Triomflaan. De Pleinlaan is afgesloten voor verkeer en de toegangen aan deze zijde worden afgesloten.  

Toegang tot de gebouwen:

Tot en met zaterdag 13 februari en vanaf maandag 15 februari is de volledige campus te voet toegankelijk en zijn alle gebouwen bereikbaar (en geopend naargelang de geldende openingsuren).

Op zondag 14 februari januari zijn de gebouwen die binnen de parcourszone vallen niet toegankelijk. Het betreft de volgende gebouwen:

 • Braemgebouw (gebouw M, rectoraatsgebouw)
 • Gebouw R (restaurant, cafetaria, lounge)
 • Gebouwen B, C, D, E, F, G, Q
 • Containers naast gebouw B
 • De tent

In uitzonderlijke gevallen kunnen personeelsleden, studenten of leveranciers toegang krijgen tot bovenstaande gebouwen op zondag 14 februari bijvoorbeeld in het kader van hun academische werkzaamheden.
Dit kan enkel omwille van dienstnoodwendigheden en moet vooraf besproken worden. Gelieve tijdig contact op te nemen.

Toegang tot de studentenkamers:

 • Op de campus:

De XY-studentenkamers op de campus blijven op elk moment toegankelijk. Er is geen geluidsoverlast voorzien tijdens de opbouw- en afbouwwerken. Tijdens de wedstrijd op 14 februari kan zeer beperkte geluidsoverlast plaatsvinden. 

U-residence:

De kamers van de U-residence blijven steeds bereikbaar via de Generaal Jacqueslaan. Beperkte geluidsoverlast in de aanloop naar het evenement, en in het bijzonder op 13 en 14 februari, is mogelijk. 

Toegang tot de sportinfrastructuur: 

De sportinfrastructuur blijft gedurende de hele opbouw-, afbraak- en eventperiode toegankelijk. We vragen je bij voorkeur te niet met de wagen te komen.

 

Toegang tot de kringlokalen:

Op zondag 14 februari januari zijn de gebouwen die binnen de parcourszone vallen niet toegankelijk. Het betreft de volgende gebouwen:

 • Braemgebouw (gebouw M, rectoraatsgebouw)
 • Gebouw R (restaurant, cafetaria, lounge)
 • Gebouwen B, C, D, E, F, G, Q
 • Containers naast gebouw B
 • De tent

Dit betekent dat ook veschillende kringlokalen die dag niet bereikbaar zijn. 

Wat met de schade aan het gras?

Een veldcross heeft, afhankelijk van het weer, uiteraard ook een impact op het gras waarop gefietst wordt. Omdat de VUB ook fan is van het groene karakter van de campus, is er afgesproken dat het gras zo snel mogelijk na de cross hersteld wordt. Het plan is om de kapotte zones zo snel mogelijk na de opruim en ten laatste tegen de start van het tweede semester te herstellen. Mocht het weer dat tegen die termijn niet toelaten (wegens extreme regenval of vrieskou), worden deze werkzaamheden ingepland van zodra mogelijk. Het spreekt voor zich dat de schade tijdelijk is: geen enkele boom moet wijken voor dit evenement – de crossers slalommen er gewoon tussendoor.  

 

For English, click here

Bij sport wordt vaak nogal snel louter en alleen aan de fysieke prestatie gedacht. Maar sport, dat is ook zoveel meer.

Om topprestaties te leveren heb je niet enkel op puur sportief vlak topsportbegeleiding nodig. Topsport vraagt ook om beleidsmakers, diëtisten, psychologen, economen, ingenieurs, laboranten, etc. Ook aan de Vrije Universiteit Brussel hebben we tal van professoren die zich op deze materie storten. Hieronder alvast een overzicht.  

Sportgeneeskunde

De sportcardiologie en de behandeling van overbelastingsletsels zijn twee belangrijke, maar zeer uiteenlopende domeinen binnen de sportgeneeskunde. In de sportcardiologie spoort men vooral mogelijke onderliggende hartaandoeningen op, die tijdens en na het sporten voor klachten zorgen (of kunnen zorgen).

Sporten is en blijft een zeer gezonde bezigheid, maar gaat soms gepaard met pijnklachten  ter hoogte van de knie, de schouder, de achillespees, de lage rug, etc. Vaak is dit te wijten aan herhaaldelijke verkeerde belasting tijdens het sporten, die resulteert in chronische overbelastingletsels.

Dr. Frank Pauwels werkt als klinisch staflid sportgeneeskunde nauw samen met de afdelingen cardiologie en Hearth Rhythm Management Centre voor de hartgerelateerde aandoeningen en met de afdelingen radiologie, isotopen, orthopedie en kinesitherapie voor de chronische overbelastingblessures.

Dr. Frank Pauwels         
Sportcardiologie
T: +32 2 477 60 09
E: frank.pauwels@uzbrussel.be

Luk Buyse                        
Sportgeneeskunde, diabetes, sport
T: +32 2 629 22 22
E: Luk.Buyse@vub.be

Guido Van Gent             
Sportarts, voorbereiding marathon
T: 32 477 69 35 29
E: guido.van.gent@vub.be

Sportrecht

Johnny Maeschalck      
Sportrecht, doping, contracten
Publicaties als “Sportrecht in Beweging”, “Sportcodex”, “Sportrechtspraak” en voor atleten: “Je rechten als sportbeoefenaar”
T: +32 2 629 27 28
E: Johnny.Maeschalck@vub.ac.be          

Kinesitherapie

Peter Vaes                   
Spier- en gewrichtsaandoeningen, revalidatiegeneeskunde, kinesitherapie, kraken, rug- en nekklachten, chronische pijn
E: pvaes@vub.ac.be      

Sport - psychische beleving

Paul Wylleman              
Sportpsycholoog, werkt oa voor Nederlands Olympisch Comité
M: +32 478 92 84 94
T: +31 6 1244 06 02
E: Paul.wylleman@vub.be

Sport - fysieke beleving

Romain Meeusen          
Topsporttraining, uithoudingsvermogen
M: +32 476 40 31 17
T: +32 2 629 27 32
E: romain.meeusen@vub.be

Sport en voeding

Peter Clarys                     
Voeding en topsport
M: +32 472 60 63 07
E: peter.clarys@vub.be

Topsport en maatschappij

Veerle De Bosscher       
Medaillespiegels, houding van bevolking tegenover topsport, sportmanagement, topsportstatuut
Sport and Society Research Group (SASO)
M: +32 486 52 60 60        
E: veerle.de.bosscher@vub.ac.be

Jens De Rycke                 
PhD Sport en ethiek – elitesporters als voorbeeldfunctie voor jongeren maatschappij en sport
SASO, Sport and Society onderzoeksgroep aan de VUB
M : +32 479 51 51 43
E: jens.de.rycke@vub.be

Marc Theeboom            
Jeugd en sport, sportbeleid, maatschappij en sport
M: +32 477 26 18 84
E: marc.theebom@vub.be

Bas De Geus
Fietsen in de stad
T: +32 2 629 27 54
E: bas.de.geus@vub.be

Inge Derom
Sociale stratificatie, supporters
T: +32 2 629 27 70
E: inge.derom@vub.be

Sport en economie

Bruno Heyndels
Micro-economie economische analyse van sport cultuur politiek
M: +32 478 25 62 81
E: bruno.heyndels@vub.be

Jos Verschueren             
Director Sport Management and Sport Business Department of Movement and founder of the Sport Management Knowledge Centre and International Football Business Institute (www.ifbi.brussels)
Sportmanagement
M: +32 477 39 12 32
E: jos.verschueren@vub.be

Marc Van den Bossche
Sportfilosoof, sportcultuur
T: +32 2 629 13 83
E: marc.van.den.bossche@vub.be

Sportmaterialen – fietssport

Iris De Graeve                 
Corrosie van materialen
T: +32-2-629 34 82
E: idgraeve@vub.be

Hubert Rahier
Non-traditional cements, electrospun nanofibers, hybrid materials, production of nanoparticles, self healing of polymers and concrete
T: +32 2 629 32 82
E: hrahier@vub.be  

Danny Van Hemelrijck 
Mechanica van materialen-vloeistoffen-constructies, materiaalkunde, spanningsanalyse
T:  +32 2 629 29 29
E: Danny.Van.Hemelrijck@vub.be

Jan Wastiels
Vubonite, mechanica van materialen
T: +32-2-6292961
E: Jan.Wastiels@vub.be

Bestel je VUB cross-pakket!

For English, click here

Tijdens de voorbije edities kregen  VUB- en ULB-studenten, personeelsledenen en alumni gratis toegang tot het terrein. Door de huidige corona-situatie is publiek niet toegelaten tijdens professionele sportwedstrijden, dus ook niet tijdens de Brussels Universities Cyclocross dus. Een campagne met gratis tickets is daardoor niet aan de orde.

Toch brengen we de unieke ambiance van van de Soudal Brussels Universities Cyclocross graag naar de huiskamers van onze crossminnende VUB-gemeenschap. Bestel daarvoor de gratis VUB-verrassingsbox - met allerlei gadgets en andere verrassingen voor een maximale crossbeleving bij je thuis - en volg vanaf 24 januari de VUB Facebookeventpagina volgen - zodat je samen met andere VUB'er pronostieken kan maken en commentaar kan geven bij de cross.