logo

De VUB, safe space voor iedereen!

WeDecolonizeVUB is een studentenproject van het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (UCOS) dat plaatsvindt op de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Het project bestaat uit verschillende takken, namelijk de creatie van een veilige(re) ruimte, een bibliotheek, sociale evenementen, en een online platform. Alles wordt gedragen door een diverse groep studenten en vertegenwoordigers van studentenorganisaties, die het kloppend hart van dit project zijn. 

De universiteit, als ruimte en instituut is gebaseerd op witte, mannelijke, heteronormatieve fundamenten en is een voortzetting van kolonialiteit, het is daarom essentieel om het zogenaamde universele karakter van Eurocentrische kennis te deconstrueren en verschillende kennis, kennisproducties en pedagogieën te hercentraliseren om de onevenwichtigheid in kennis aan te pakken die de universiteit in stand houdt. Het idee van de bibliotheek vloeit hier dan ook uit voort - de deconstructie van een Westers gedomineerd wereldbeeld. De bibliotheek biedt zowel fictie als non-fictie boeken aan van geracialiseerde auteurs uit alle continenten. Daarnaast organiseren wij ook evenementen en hebben wij een online platform met interessant aanbevelingen om studenten kennis en theorieën aan te reiken die door de universiteit worden gemarginaliseerd. 

Het universele en vermeende neutrale karakter van de universiteit is niet alleen een epistemologisch probleem, het genereert ook onderdrukkende structuren die op de campus ruimtes creëren van onderdrukking en geweld dat wordt ervaren door geracialiseerde studenten. WeDecolonizeVUB streeft daarom ook naar het creëren van veilige(re) ruimtes voor raciale studenten waar ze hun aspiraties, frustraties, strijd, vreugde, enz. kunnen uiten.  
 

Geïnteresseerd? 

  • Stel je kandidaat om lid van het bestuur van WeDecolonizeVUB te worden voor 30 september. 
  • Bezoek de bibliotheek van WeDecolonizeVUB op de campus van de VUB (gebouw F). 
  • Woon een van de evenementen bij die gedurende het hele academiejaar georganiseerd worden. Voor geracialiseerde studenten worden er ook safe space gesprekken georganiseerd. 

Volg de planning via https://linktr.ee/wedecolonizevub  

Wil je je engageren voor dit project?

Doe mee!
Projectleider
Latifah Abdou

E-mail:
wedecolonizevub@ucos.be

Tel:
0499 50 17 83

Wil je meer weten over dit project?

Bezoek facebook