logo

Professor in Media Arts & Sciences


ze leidt 'the fluid interfaces research group', die focust op het heruitvinden van de mens-machine ervaring.

Beroep
Professor Media Arts & Sciences

Geboren
1961, Brussel

Nationaliteit
Belgische

Succesvol ondernemer


Ze start verschillende bedrijven die aansluitend gekocht worden door klinkende namen zoals microsoft en Dun & bradstreet

Erkenningen en prijzen


1995: World Wide Web category prize, Oostenrijkse Ars Electronica, met focus op de verbanden tussen kunst, technologie en maatschappij, 2000: Lifetime Achievement Award, Massachusetts Interactive Media Council, 2009: Titel Global Leader for Tomorrow, World Economic Forum, jaarlijkse conferentie in Davos, 2018: Innovator Prize, Insead, innovatieve bijdrage met blijvende impact op het internationale bedrijfsleven

1995
World Wide Web category prize

2000
Lifetime Achievement Award

2009
Titel Global Leader for Tomorrow

Vrouw voor vooruitgang

1989. Pattie Maes heeft twee jaar haar doctoraat in de computerwetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel op zak als ze besluit overzees aan haar carrière te timmeren. Ze vertrekt naar het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge (VS), waar ze onderzoek verricht naar kunstmatige of artificiële intelligentie. Daar werkt ze samen met Rodney Brooks, een bekende Australische robotica-expert.

1991. Maes begint les te geven in Media Arts & Sciences aan het medialaboratorium (Media Lab) van het MIT. Het instituut heeft een glanzend imago: bij de stafleden en afgestudeerden horen topfunctionarissen, astronauten, wetenschappers, bekende politici. Ze leidt de Fluid Interfaces-onderzoekgroep, die zich gepassioneerd bezighoudt met het heruitvinden van de mens-machine-ervaring. Maes is gek op het onderwerp cognitieve verbetering.

1995. Pattie Maes is een academicus maar ook een ondernemer. Ze richt mee het bedrijf Firefly Networks op, gespecialiseerd in draadloze infrastructuurdiensten, dat in ’98 verkocht wordt aan Microsoft. Ze zet mee haar stevige schouders onder de firma Open Ratings, dat later eigendom wordt van het bekende Dun & Bradstreet.

Ze schrijft ook boeken en redigeert voor vakbladen en conferenties. De complimenten over haar talent blijven niet uit. 'Fast Company', een Amerikaans zakenmagazine dat zich richt op onder meer technologie, noemt haar een van de vijftig invloedrijkste ontwerpers. 'Tijd Digitaal' koos haar als lid van de Cyber Elite aka de vijftig beste technologische pioniers uit hightechland.

Haar TED-talk over the 6th sense device is een van de meest bekeken talks ooit. TED is een non-profitorganisatie die een platform biedt om via korte, pittige gesprekken ideeën te verspreiden, in meer dan honderd talen.

VUB Eredoctoraat

In 2001 ontvangt Pattie Maes, VUB-alumna, het eredoctoraat van de VUB

Technologie pur sang

Maes is de levendige link tussen het Massachussetts Institute of Technology en onze universiteit, waar ze in een niet àl te ver verleden doctoreerde. Ze geeft de technologische wereld het nakijken met haar onderzoek naar zelflerende software en de boeiende, baanbrekende relatie tussen mens en machine.

Een universiteit zou er geen zijn als ze niet volop streefde naar innovatie en grenzen verleggen; als ze zich niet continu zou verwarmen aan de sfeer van ontdekking, vooruitgang en ontwikkeling op elk vlak. Voor zichzelf, de student, de maatschappij, de mens.

De bijdragen van Pattie Maes zijn van een hoogst opmerkelijk en onmisbaar niveau, altijd met het zicht op morgen.

“We like to invent new disciplines or look at new problems, and invent bandwagons rather than jump on them.”

Technologie, de moeder van de vooruitgang. Ze pusht en daagt uit, ligt dwars en dan weer niet en doet in vraag stellen. Nieuwe terreinen ontdekken en uitdagingen toelachen, is fascinerend. De mens wil meer en laat zich vaak leiden door (keuzes van) anderen.

De invloed van the others, speelt dat soms ook niet in ons nadeel? Werpt het geen schaduw over het eigen redeneren, vinden, voelen en nodig hebben?

Stof tot nadenken.