logo

Elise Eeraerts (┬░1986, Mechelen)

Titel: Geen titel (In Situ Suit)

Jaartal: 2020

Materiaal: beton, pigment, roestvrij staal, messing

Afmetingen: 150 x 75 x 75 cm

Foto © 2021 – Elise Eeraerts

Met haar multidisciplinaire oeuvre tracht Elise Eeraerts de onderlinge verbondenheid tussen menselijke constructies en de natuur bloot te leggen. In essentie verkent haar kunst het verleden en de toekomst van tactiele creatieprocessen. Ze is geboeid door de handmatige transformaties van uiteenlopende materialen die hun oorsprong vinden in het landschap. Denk maar aan aarde, dat door toedoen van de menselijke hand tot modder, beton of baksteen kan transformeren. Aarde is dan ook een materie die centraal staat in de kunstpraktijk van Eeraerts. Ze onderneemt opgravingen en herwerkt bodemstalen tot sculpturale kunstwerken. De zeshoekige vorm, een referentie naar de stalen bij wetenschappelijk bodemonderzoek, is een terugkerend motief.

De sculptuur Geen titel (In Situ Suit) kwam - in tegenstelling tot verschillende andere werken uit het oeuvre van Eeraerts - niet tot stand op basis van een bodemstaal uit de aarde. Wel vindt het kunstwerk door middel van subtiele verwijzingen toch aansluiting bij de praktijk van wetenschappelijk bodemonderzoek. Een zeshoekige constructie van kleurrijke betonplaten is door middel van cement verankerd in de grond en bevat verschillende uitsparingen die een doorkijk bieden naar de omgeving. De negatieve ruimtes zijn ingevuld met een goudkleurig smeedwerk in gepolijst inox. De verfijnde elementen lijken op het eerste zicht eerder abstract en geometrisch, maar wie goed kijkt, kan er allerlei figuratieve vormen in herkennen. Het vertelt het verhaal van de opgraving en toont ons het personage Golem, een mythische figuur die tot leven werd gewekt uit klei. De sculptuur Geen titel (In Situ Suit) richt zich haast op als een kristal dat uit de aarde groeit. Het is een menselijke ingreep die zowel inhoudelijk als vormelijk verband houdt met natuurlijke processen.
 

Dit kunstwerk maakt tijdelijk deel uit van het Humanistisch Sculpturenpark van de Vrije Universiteit Brussel. Het symboliseert de waarden en filosofie van de universiteit of stelt ze in vraag. De cluster waartoe deze sculptuur behoort, werd gecureerd door Elise Eeraerts.

Foto © 2021 – Elise Eeraerts