logo

ACKE Daniel

Contact


TALK,  CLIC,  Frans
Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2
B-1050 Brussel
Email: Daniel.Acke@vub.ac.be
Tel.: +32-2-6292655
Fax.: +32-2-6293684
Bureau:
Spreekuur: Eerste semester: Wo 11-12u; do 16-17u. Tweede semester: Vr. 10-12u.


Persoonlijke informatie

Publicaties: R&D Database
Onderwijs: Centrale onderwijsdatabank

Onderzoek:

Daniel Acke's onderzoek belicht de problematiek van de Moderniteit en van het humanisme, weerspiegeld in het werk van de Franse moralisten, maar ook bij schrijvers van de twintigste eeuw min of meer verwant met het surrealisme.

Bij de klassieke Franse moralisten, gaat zijn interesse vooral uit naar de voortzetting van deze traditie in het tijdperk van de Verlichting en de rol van eigenliefde, zelfkennis en wijsheid. Lopend onderzoek en publicaties over o.a. Vauvenargues et Charles-Joseph de Ligne.

Bij de schrijvers van de twintigste eeuw, heeft hij vooral aandacht voor Franse letterkunde die valt onder « atheïstische mystiek » en spirituele ervaring buiten het stramien van de gevestigde godsdiensten. In dit kader, publicaties over o.a. Yves Bonnefoy, Cioran en Philippe Jaccottet.

Bijkomende interesse voor de rol van de stad in de literatuur, en meerbepaald de stad als « innerlijk landschap » en het te voet verkennen van de stad (flaneren e.d.). In dit kader, publicaties over de rol van de stad in het « poëtisch verhaal » en bij Yves Bonnefoy.

Trefwoorden: Moderniteit – Humanisme – Franse moralisten – Verlichting – Atheïstische mystiek – Surrealisme – Stadsliteratuur