logo

You are here

Warning message

Attention! This event has already passed.

debat "DILEMMA'S BIJ NOODOPVANG"

Tuesday, 22 November, 2016 - 18:00 to Tuesday, 22 November, 2016 - 20:00
COOP
Demetskaai 23 - 1070 Anderlecht
redelijk.eigenzinnig@vub.ac.be
www.redelijkeigenzinnig.be
Debat

Redelijk Eigenzinnig!?

Redelijk Eigenzinnig is een interdisciplinair keuzevak voor studenten en een lezingen- en activiteitenreeks voor een breed publiek. 

Aan de basis liggen de humanistische waarden en onderwijsvisie van de VUB waarin vrije meningsuiting, sociale bewogenheid, vrij onderzoek, kritische vorming en verantwoordelijkheid centraal staan. Vanuit deze pijlers wil 'Redelijk Eigenzinnig: Nadenken over Mens en Maatschappij' aanzetten om kritisch te reflecteren over belangrijke maatschappelijke vraagstukken. We geven het woord aan academici, onderzoekers, professionals en actieve burgers. Tijdens lezingen, debatten, workshops, rondleidingen,... gaan zij in gesprek met  studenten en het brede publiek.

Tijdens academiejaar 2016-2017 buigen we ons over het thema migratie

Dilemma's bij noodopvang

Iedereen kent ondertussen het Brusselse Maximiliaanpark. Niet omwille van de kinderboerderij, wel door het tentenkamp in het park waar in 2015 duizenden vluchtelingen terechtkwamen. Het kamp bracht meteen uitdagingen en dilemma’s van de huidige migratiedynamiek naar boven: Wie speelt welke rol in het voorzien van kwaliteitsvolle opvang en bescherming in vluchtelingenkampen en opvangcentra? Volstaat institutionele hulp? Kunnen burgerinitiatieven er een zinvolle dan wel noodzakelijke aanvulling op vormen? Soaade Messoudi (communicatieverantwoordelijke voor het ICRC), Francine Mestrum (dr. sociale wetenschappen aan de ULB, gespecialiseerd in globalisering, armoede, ontwikkeling en internationale organisaties), Dirk Lafaut (VUB-onderzoeker) en Michael Kegels (directeur operationele diensten Fedasil) delen hun ervaringen en gaan met het publiek in debat. Bruzz-presentatrice Yasmina El Messaoudi leidt het debat in goede banen

Inschrijven

De activiteit gaat door op dinsdag 22 november 2016, van 18u tot 20u, in COOP (http://www.euclides.be/nl/centre/zuidhaven)

Enkel niet-VUB-studenten of VUB-studenten die niet zijn ingeschreven voor het vak ‘Redelijk Eigenzinnig’  dienen zich in te schrijven.

You can no longer submit using form.