logo

You are here

Warning message

  • Attention! This event has already passed.
  • Submissions for this form are closed.

Fatima Mernissi Leerstoel: Openingsviering

Thursday, 26 January, 2017 - 18:00
Kaaistudio's
Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat
VUB: Factulteit ES, RHEA en Crosstalks
rhea@vub.ac.be
https://www.vub.be/expertisecentrum/gender-diversiteit/#over-rhea

De Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi (1940–2015) was de grote inspirator voor de ontwikkeling van het feminisme in de moslimwereld. Haar werk verkent het spanningsveld tussen macht, gender en islam en slaat bruggen tussen het Westen en de Arabische wereld. Na de succesvolle ode aan het gedachtegoed van Mernissi op 8 maart 2016 in de Kaaistudio’s nodigt de VUB u amper een jaar later en niet zonder trots uit op diezelfde plek voor de officiële lancering van haar Fatima Mernissi Leerstoel.

Vanuit de context van de stad Brussel en aansluitend op de waarden van de VUB inspireerde het gedachtegoed van Fatima Mernissi tot een interdisciplinair verbindend programma van publieke lezingen, workshops en onderzoeksprojecten over macht, gender en islam. De leerstoel creëert een kader voor een open dialoog met opiniemakers, middenveldorganisaties, kunstenaars en activisten. Na de feestelijke lancering op 26 januari 2017, start in maart een eerste lezingenreeks met vernieuwende visies en kritische stemmen als springplank naar een constructieve samenleving in Brussel.

Programma donderdag 26 januari 2017

18:00 - Verwelkoming door Joël Branson (Decaan Faculteit Economische en Sociale Wetenschappen & Solvay Business School)  NL/FR

18:05 - Eerbetoon aan Fatima Mernissi door initiatiefneemsters Yamila Idrissi (Vlaams Parlement) en Saïda Sakali (Senior Project Coordinator Koning Boudewijnstichting) NL/FR

18:20 - Waarom de Fatima Mernissi Leerstoel aan VUB? Caroline Pauwels (Rector VUB) NL/FR

18:30 - 'Je crois qu'il y a une confusion chez vous. Vous croyez que moi je veux vous imiter.' Filmportret door Saddie Choua (Kunstenares)

18:45 - 'De Brusselse mix: geweld, islam en gender' Iman Lechkar (Leerstoelhouder Fatima Mernissi)  NL/FR/ENG

19:45 - Receptie