logo

You are here

Warning message

  • Attention! This event has already passed.
  • Submissions for this form are closed.

Food for Thought "Personalised Medicine & Biobanken"

Friday, 24 May, 2019 - 12:00
Campus: Brussels Health Campus
Forum
Research events
02 629 22 11
jane.verlinden@vub.be

This event is currently fully booked-if you wish to be added to the waiting list, please contact jane.verlinden@vub.be

 

Het thema van deze editie is 'Personalised Medicine' en dit naar aanleiding van de lancering van de pilootoproep Personalised Medicine ICONs van het Agentschap Innoveren & Ondernemen en andere initiatieven van de Vlaamse overheid.
(Voor mee informatie kan u terecht bij VUB TechTransfer: Hugo.Loosvelt@vub.be, Phillippe.Westbroek@vub.be, Anneke.Geyzen@vub.be of Qing.Cai@vub.be. Voor UZ Brussel is het aangewezen Dieter.Decourt@uzbrussel.be te contacteren.)

Gepersonaliseerde Geneeskunde duidt op een aanpak, waarbij voor het bepalen van de gepaste interventie vertrokken wordt van de genetische en/of fenotypische eigenschappen, en waarbij ook de invloed van persoonlijke levensstijl en omgevingsgerelateerde data van het individu in rekening wordt gebracht. Het zal een impact hebben op de ontwikkeling van alle mogelijke vormen van therapeutische interventie: van klassieke geneesmiddelen, complexe biologische geneesmiddelen tot gentherapieën, celtherapieën, tissue engineering, allerlei immuuntherapie-gerelateerde behandelingen, en ook medische hulpmiddelen en diagnostica.

Een biobank is een instelling die instaat voor het verkrijgen, verwerken,  testen, bewaren en distribueren van kwaliteitsvolle biologische monsters en de daarbij horende klinische data  voor gebruik in basis, translationeel en klinisch onderzoek. De beschikbaarheid van relevante collecties menselijk lichaamsmateriaal met de bijhorende klinische en pathologische data van de donor zijn essentiële vereisten voor gepersonaliseerde geneeskunde. Onderzoek heeft aangetoond dat 40 tot 60% van alle fouten in laboratoriumgeneeskunde worden gemaakt in de pre-analytische fase, de kernactiviteit van biobanken in het kader van wetenschappelijk onderzoek.

Het doel van deze interdisciplinaire lunch is het samenbrengen van VUB- en UZ-onderzoekers rond dit topic.