logo

You are here

Warning message

Attention! This event has already passed.

"On Posthumanism" Lecture by Rosi Braidotti

Tuesday, 3 March, 2020 - 19:00
Kaaitheater
Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel
Lecture

Een digitaal ‘second life’, genetisch gemodificeerd voedsel, geavanceerde prosthetica, robotica en voortplantingstechnologieën zijn vertrouwde facetten van ons hedendaagse leven.
Ze doen het onderscheid vervagen tussen wat menselijk en wat ‘anders’ is, leggen de non-naturalistische structuur van het menselijke bloot en zetten de traditioneel humanistische ondeelbaarheid van het subject op losse schroeven. We kunnen deze situatie bekijken als een verlies van cognitieve en morele zelfbeschikking, maar het posthumane kan ons ook helpen om onze flexibele en meervoudige identiteiten te begrijpen, en om de steeds ingrijpender effecten in te schatten van het postantropocentrische denken, niet alleen op andere levensvormen maar op de duurzaamheid van de hele planeet. Het feit dat hedendaagse markteconomieën winst halen uit de controle en commodificatie van al wat leeft, zorgt voor een hybridisering die categorische verschillen tussen de mens en andere soorten, zaden, planten, dieren en bacteriën uitvaagt.
 

Rosi Braidotti is filosoof en feministisch denker. Ze is wetenschappelijk directeur van de Nederlandse onderzoeksschool Vrouwenstudies, en hoogleraar Vergelijkende Vrouwenstudies aan de Universiteit Utrecht. Ze verkent de transformatie van het subjectieve onder invloed van de recente technologische en politieke verschuivingen. Haar jongste boek is  Posthuman Feminism.

Meer info: https://www.kaaitheater.be/nl/agenda/on-posthumanism