logo

You are here

Warning message

Attention! This event has already passed.

BRUCCpro expertsessie

Thursday, 28 October, 2021 - 12:30 to Thursday, 28 October, 2021 - 13:30
Online
Online

Huidhonger: Op welke manier heeft fysiek contact een impact op onze vroege en latere ontwikkelingen?

Via BRUCCpro organiseert het Brussel University Consultation Center expertsessies, masterclasses en een jaarlijks symposium voor professionals in het domein van de psychologie.

Daarmee willen we verbinding creëren tussen de universiteit en de praktijk. Ons volledige aanbod vind je op https://www.brucc.be/nl/brucc-professional

Wat is de wetenschappelijke basis en op welke manier heeft fysiek contact een impact op onze vroege en latere ontwikkeling?

Mensen zijn fundamenteel sociale zoogdieren die investeren in het aangaan en behouden van sociale allianties. Een proces dat — indien alles gunstig verloopt — start van bij de geboorte. Vanaf het eerste contact met de omgeving maakt een jonge baby deel uit van wederkerige cycli van interpersoonlijke uitwisselingen. Hierin speelt aanraking een grote rol. In deze middagsessie zal professor Martine Van Puyvelde dieper ingaan op de wetenschappelijk basis van de impact van fysiek en sociaal contact, zowel als deel van onze vroege ontwikkeling als later als volwassen persoon. Er zal getoond worden hoe tactiele uitwisselingen neurobiologische stoffen vrijmaken in onze hersenen die een gevoel van beloning stimuleren en hoe onze huid tactiele zenuwen (“CT-afferenten”) bevat die een rol spelen binnen onze fysiologische regulatie en stressbestendigheid. We bekijken hoe het komt dat we huidhonger kunnen ervaren — zoals plots duidelijk werd tijdens de wereldwijde Covid-19 crisis — hoe fysiek contact betekenis kan hebben overheen familiegeneraties en of fysieke deprivatie een kwetsbaarheidsfactor kan zijn in het ontwikkelen van eenzaamheid.

 

Spreker: Prof. Dr. M. Van Puyvelde

Datum: donderdag 28/10/2021 van 12u30 tot 13u30

Kostprijs: €30

Wens je toegang tot alle BRUCCpro expertsessies van het academiejaar 2021-2022?

Voor een éénmalig bedrag van 90 euro kan je aan alle expertsessies deelnemen!

You can no longer submit using form.