logo

You are here

Warning message

  • Attention! This event has already passed.
  • Submissions for this form are closed.

Food for Thought 'WAARHEID'

Friday, 29 October, 2021 - 12:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
U-Residence
R&D Events
fft@vub.be

REGISTRATIES ZIJN MOMENTEEL GESLOTEN, INDIEN U GRAAG NOG WENST DEEL TE NEMEN KAN U EEN MAILTJE STUREN NAAR FFT@VUB.BE

 

In navolging van eerdere edities (De Humane Stad, Homo Roboticus, Post Viraal naar een Nieuw Normaal en Migratie, Gelijkheid en Racisme) lanceren we op 29 oktober het nieuwe thema voor denktank POINcaré.

WAARHEID/ TRUTH

De vraag naar waarheid is zo oud als de mens zelf. Waar en vals onderscheiden is een bij uitstek menselijke activiteit. Net om die reden is waarheid geen evident of statisch gegeven. Ze komt tot stand in en met het vragen van de mens, eerder dan ze een voorliggende, onveranderlijke evidentie zou zijn. En net daarom is zo ook het voorwerp van eindeloze reflectie en debat.  

Met de volgende editie van het Poincaré-boek leggen we de VUB-gemeenschap de vraag voor naar haar omgang met waarheid en wetenschappelijke kennis. Is waarheid een puur menselijk construct? Verschilt waarheid van wetenschappelijke kennis? Manifesteert wat waarheid is zich anders naargelang het soort wetenschap waarin ze zich voordoet? Hebben we in het huidige bestel gebroken met feiten als het uitgangspunt voor waarheidsclaims? Wat is het statuut van "alternatieve feiten"? Verandert technologie onze visie op wat waar en vals is? Spelen de proliferatie en ontwikkeling van media daarin een rol? 

 

Wij nodigen u van harte uit om op 29 oktober aan te schuiven aan onze tafels om samen de eerste stappen te zetten in de richting van deze nieuwe POINcaré-editie. Het thema zal worden ingeleid door Prof. Joke Bauwens en Prof. Karl Verstrynge.

Praktische details:

  • Datum:  Vrijdag 29 oktober 2021
  • Locatie: U-Residence
  • Uur: 12:00-14:00
  • Plaatsen zijn beperkt en inschrijven is verplicht.