logo

You are here

VUB-lesmarathon: Historica Nel de Mûelenaere over de ‘moeder aller pandemieën'

Honderd jaar geleden raasde een dodelijk respiratoir virus door de wereld. Geïnfecteerden kregen pijn in de keel, ze kregen koorts, en gaven het door via hoesten en niezen. Bij sommigen zette het virus zich op de longen en bij een deel van de geïnfecteerden veroorzaakte het virus zware ademhalingsnood. Ondanks de grote medische vooruitgangen van die tijd, was het grootste wapen tegen het virus mondmaskers en quarantaine. Klinkt bekend?

 

Voor de VUB-lesmarathon legt FOST-historica Nel de Mûelenaere wat historici en epidemiologen geleerd hebben uit de ‘moeder aller pandemieën’ (1918-1920). Wat hadden we kunnen weten op basis van onze vorige ervaring met een wereldwijde pandemie? Bekijk de les van professor de Mûelenaere hier.