logo

You are here

Boekenalert! Nieuw boek van VUB professor Benoît Henriet over het koloniale bewind in Belgisch Congo

Het is eindelijk zo ver. Het nieuwe boek van Prof. Benoît Henriet, docent geschiedenis aan onze Vrije Universiteit Brussel, ligt in de winkels. Het thema van het boek, dat een vernieuwende inblik geeft op het koloniaal bewind in Belgisch Congo, kan moeilijk actueler zijn. Een link naar het boek vind je hier.

In Colonial Impotence bestudeert Benoît Henriet de gewelddadige tegenstrijdigheden van het koloniale bewind vanuit het standpunt van de Leverville concessie, de grootste palmolie-exploitatie van Belgisch Congo. Leverville werd voorgesteld als een welwillend tropisch utopia, waar de Congolese arbeiders "beschaafd" zouden worden gemaakt door middel van een paternalistisch beleid. De concessie werd echter ontsierd door inefficiëntie, endemische corruptie en intrinsieke brutaliteit. De koloniale agenten op het terrein konden als machteloos worden beschouwd, omdat zij niet konden en niet wilden presteren zoals verwacht. Het boek biedt zo een nieuwe kijk op de gezamenlijke ervaring van kolonialisme en kapitalisme in Zuidwest-Congo, en werpt een licht op hun impact op de lokale omgeving, lichamen, samenlevingen en kosmogonieën.

De reviews van het boek klinken alvast veelbelovend.

"This is a major contribution to the historiography of colonial central Africa and the growing literature on the concessionary model used in many different colonial contexts." – Jeremy Rich, Professor of History, Marywood University

"This compelling book unveils the importance of hubris and self-deception in the deployment of colonial capitalism. Henriet recreates Leverville as a capitalistic site and a matrix of emotions and affects, of virtuous excesses and moral failures. His concept of 'impotence,' broadly conceptualized as a sexual, social, political, and economic formation, is an important addition to our knowledge of relations of power in the colony." – Florence Bernault, Centre d'histoire, Sciences Po (Paris)