BRUCARE: E-care technologie voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Charleroisesteenweg 110, 1060 Brussel
Technology Transfer Interface
alenaga@vub.ac.be

Gezien het grote belang van e-Care op het sociale, medische, economische en technologische niveau in de nabije toekomst, is het BRUCARE-project er op gericht onderzoek naar e-Care op te starten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

BRUCARE wordt gezamenlijk uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles.

Maandag 18 juni (14u30-16u30) wordt een stand van zaken gepresenteerd op het Instituut ter bevordering van het Wetenschappelijk Onderzoek en de Innovatie van Brussel aan geïnteresseerde Brusselse bedrijven en ziekenhuizen.

• Jan Cornelis, Vicerector Onderzoek, zal de inleiding geven.

Nadien komen een aantal demonstratoren komen aan bod:

• (1) Ontwikkeling van infrastructuur voor het opslaan en doorsturen van
    monitoring-data (thuismonitoring van diabetespatiënten), door Prof. Dr. Rudi Van de Velde & Koen Verbeeck, UZ-Brussel-Medische Informatica en -Diabetologie, Vrije Universiteit Brussel.
  • (2) Het opzetten van een diagnostisch spirometrisch systeem bij de huisarts voor transfer van gegevens naar een klinisch expertcentrum door Dr. Silvia Verbanck ULB-LPBM-Laboratoire de Physique Biomédicale / UZ-Brussel-Longziektes, Vrije Universiteit Brussel, Jan Vandevoorde, MD-VUB (presented by Dr. Rudi Deklerck)
  • (3) Activiteitenanalyse bij patiënten door middel van een 3D-camera, door Dr. Bart Jansen, Frederik Temmermans, Dr. Rudi Deklerck, ETRO-Electronics
    and Informatics, Vrije Universiteit Brussel.
  • (4) Beeldverwerkingstechnologie voor tracken en monitoring van fysiotherapeutische oefeningen Laurent Engels, Dr. Thiery Leloup, Prof. Dr. Nadine Warzée, SLN- Service des Systèmes Logiques et Numériques, ULB.

BRUCARE steunt m.a.w. op vier verschillende toepassingen.

Toepassingen (1) en (2) vallen onder het thema "telemonitoring voor chronische ziektes": zoals telemonitoring van (1) glucoseconcentratie bij diabetici en (2) spirometrische metingen voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD). Een groot aantal patiënten lijdt aan deze ziektes. In het kader van dit onderzoeksproject wordt technologie ontwikkeld die patiënten toelaat zelf op een veilige manier gegevens in te voeren in hun elektronisch medisch dossier. Hierdoor kan de huisarts de medische evolutie van zijn patiënten online en in real time opvolgen, de behandeling indien nodig onmiddellijk aanpassen en daartoe de nodige richtlijnen verstrekken aan de patiënt.

De andere toepassingen vallen onder de thema's "smart homes" en "independent living" en vereisen eerder langeretermijnonderzoek.

In toepassing (3) ("beeldverwerkingstechnologie voor activity monitoring") worden trackingalgoritmes ontwikkeld om activiteiten van patiënten of bejaarden te volgen, zodat familie, vrienden en medische hulpverleners automatisch en onmiddellijk gewaarschuwd worden wanneer een val, aanval of andere noodsituatie zich voordoet. Zelfs veranderingen in het activiteitenpatroon van de patiënt kunnen gedetecteerd worden. De laatste toepassing ("beeldverwerkingstechnologie voor tracken en monitoring van fysiotherapeutische oefeningen") is gericht op het in real-time volgen van bewegingen van patiënten. Waar de kinesist nu geen enkele mogelijkheid heeft om te verifiëren in hoeverre de door hem voorgeschreven oefeningen ook werkelijk uitgevoerd worden door zijn patiënten, zal het uitvoeren van de oefeningen in de toekomst automatisch door het systeem gevolgd worden.

Meer informatie

De organisatie van dit event is in handen van de Technology Transfer Interface - R&D Departement. Het BRUCARE project wordt gefinancierd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Praktische organisatie

Mevr. Alena Aga