logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Data preprocessing methods to improve the results of qualitative and quantitative pharmaceutical NIR applications on creams and green tea

donderdag, 18 januari, 2007 - 17:00
Campus: Brussels Health Campus
Faculteit: Medicine and Pharmacy
auditorium P. Brouwer
Jan Luypaert
doctoraatsverdediging

De laatste decennia kende Nabij Infrarood (NIR) spectroscopie een enorme opgang in industriële toepassingen en dit wegens de vele voordelen die deze techniek biedt. Zo vergt een NIR-analyse geen (ingewikkelde) staalvoorbereiding, is ze niet-destructief en kan ze met de meest moderne apparatuur in enkele seconden worden uitgevoerd. De nadelen van de techniek zijn de complexiteit van de spectra waardoor er chemometrische technieken nodig zijn voor de data-analyse en de hoge detectielimiet waardoor sporenanalyses niet mogelijk zijn.

In dit werk zijn twee toepassingen van NIR in de farmaceutische analyse bestudeerd. Enerzijds is de mogelijkheid nagegaan om NIR te gebruiken voor de classificatie van crèmes met verschillende concentraties aan actief bestanddeel bedoeld voor klinische studies. Gelijkaardige toepassingen zijn reeds beschreven voor tabletten en capsules, maar over NIR-toepassingen op halfvaste preparaten, zoals crèmes, zijn weinig studies gepubliceerd.

Anderzijds is nagegaan of NIR kan gebruikt worden in de kwalitatieve analyse van groene thee. Groene thee is gekend voor zijn heilzame werking op de gezondheid omwille van zijn antioxiderende eigenschappen. In deze studie is de bepaling van de antioxiderende capaciteit van groene thee, aan de hand van het NIR spectrum, aangetoond. Ook zijn enkele inhoudsstoffen, zoals caffeine, door middel van NIR spectroscopie bepaald.