logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Studie van de corrosie van wapeningsstaal in beton met behulp van elektrochemische analysetechnieken

vrijdag, 26 juni, 2009 - 17:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
D
0.03
Krista Van Den Bergh
doctoraatsverdediging

Corrosie van wapeningsstaal in beton is één van de belangrijkste problemen in verband met de duurzaamheid van betonconstructies. Wapeningsstaal ingebed in een sterk alkalisch milieu, zoals beton, is passief en goed beschermd tegen corrosie. Echter wanneer chloride-ionen het beton binnendringen en de wapening bereiken en/of wanneer door carbonatatie de alkaliniteit van de poriënoplossing daalt, kan corrosie veroorzaakt worden. Het doel van dit doctoraal onderzoek was de invloed van deze twee factoren te bestuderen op het corrosiegedrag van wapeningsstaal in beton met behulp van elektrochemische technieken.

Een fundamenteel onderzoek werd verricht op een reproduceerbaar systeem, namelijk wapeningsstaal in gesimuleerde poriënoplossingen. De aanwezigheid van chloride-ionen in de gesimuleerde poriënoplossingen had een opmerkelijk effect op het corrosiegedrag van staal. De corrosiesnelheid steeg sterk bij toename van de chlorideconcentratie tot er saturatie bereikt werd. Onverwachte resultaten werden gevonden voor elektrolytoplossingen met lage chlorideconcentraties.

Er werd ook een studie uitgevoerd op staalstaven ingebed in mortelproefstukken. Een algemeen model werd voorgesteld om het corrosiegedrag te beschrijven en een chloridegrenswaarde werd gedefinieerd. Elektrochemische impedantiespectroscopie profileerde zich als een krachtige, niet-destructieve techniek die het mogelijk maakt kwantitatieve informatie te verkrijgen over de omvang en mechanisme van de corrosie van wapeningsstaal in beton.