logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Integrating polymer-based monolithic stationary phases in the capillary format to separate pharmaceuticals

dinsdag, 21 december, 2010 - 17:00
Campus: Brussels Health Campus
Faculteit: Medicine and Pharmacy
auditorium R. Vanden Driessche
Indiana Tanret
doctoraatsverdediging

Het doctoraatsonderzoek situeert zich in het domein van de analytische scheikunde, meer bepaald in de ontwikkeling van monolitische stationaire fasen die toepasbaar zijn in kolommen voor capillaire electrochromatografie en microfluidische chromatografie.

Monolithische stationaire fasen zijn continue fasen die vastgehecht zijn aan de binnenwand van het capillair. Ze zijn daarmee robuuster dan de traditionele gepakte partikelfasen. Er bestaan verschillende soorten monolieten, o.a. gebaseerd op silica en op polymeren. Omdat de polymeren gemakkelijk te bereiden zijn en stabiel zijn over het volledige pH gebied werden deze gekozen, meer specifiek de methacryalaat-gebaseerde polymeren.

Capillaire electrochromatografie is een scheidingstechniek, uitgevoerd in capillaire kolommen, die een stationaire fase bevatten, en waarover een spanning aangelegd wordt als drijvende kracht voor de mobiele fase.

Microfluidische chromatografie duidt op het kleine formaat van de scheidingstoestellen.

In eerste instantie werd het potentieel van de methacrylaat-gebaseerde monolieten voor de analyse van geneesmiddelen in het capillaire formaat getest.

Vervolgens werd onderzocht wat het effect is van het polymerisatiemengsel op de kolommen die geproduceerd worden. Deze experimenten werden uitgevoerd gebaseerd op een central composite design, met behulp van twee chromatografische technieken: capillaire electro-chromatografie en pressure-assisted capillaire electro-chromatografie. Het beste polymerisatiemengsel voor de analyse van geneesmiddelen werd bepaald.

In een derde stap werd een systematische analyse van mobiele fasen gemaakt aan de hand van de theorie van Snyder’s selectiviteitsdriehoek op kolommen bereid uit dit polymerisatiemengsel.

In het tweede deel van de thesis werd voornamelijk aandacht besteed aan de zogenaamde lab-on-a-chip toestellen. De monolitische stationaire fasen werden geïntegreerd in deze toestelletjes, voedingskleurstoffen werden gescheiden en gedetecteerd met visuele en electrochemische detectie.