Eredoctoraten 2011

woensdag, 25 mei, 2011 - 16:00
Auditorium Q
eredoctoraatsuitreiking

Eredoctoraten voor vijf excellerende en inspirerende persoonlijkheden

Op woensdag 25 mei 2011 heeft de Vrije Universiteit Brussel vijf eredoctoraten uitgereikt. Gynaecologe en politica Marleen Temmerman, prof. Ronald Levy (geneeskunde), prof. Costas Soukoulis (ingenieurswetenschappen), prof. Donald L. Horowitz (humane wetenschappen) en gewezen sportkampioen Eddy Merckx kregen een eredoctoraat omwille van hun grote verdiensten op academisch, wetenschappelijk of maatschappelijk vlak.
"Het gaat om vijf inspirerende persoonlijkheden die elk in hun domein excelleren", aldus VUB-rector Paul De Knop. "Excellentie gekoppeld aan maatschappelijke betrokkenheid."

Er werd een eredoctoraat uitgereikt aan:

Naar aanleiding van deze eredoctoraten organiseren de betrokken faculteiten van de Vrije Universiteit Bussel een reeks speciale activiteiten, zoals seminaries, open lessen en workshops.

Academische zitting

Tijdens de zitting, die van start ging om 16u00 in aula Q van campus Etterbeek, kregen de volgende personen een eredoctoraat uitgereikt.
Op initiatief van de academische overheid:
  • Marleen Temmerman, diensthoofd Gynaecologie-Verloskunde UZ Gent, directeur van het International Centre for Reproductive Health (UGent)
  • Donald L. Horowitz, Duke University, Ethnic Groups in Conflict
  • Eddy Merckx, wielersportlegende
Op initiatief van de overlegstructuur Geneeskunde en Farmacie en Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie:
Op initiatief van de overlegstructuur Exacte Wetenschappen

Symposia

Naar aanleiding van deze eredoctoraten organiseren de betrokken faculteiten van de Vrije Universiteit Bussel een reeks speciale activiteiten, zoals seminaries, lezingen, openlessen en workshops. Verdere data zullen op deze pagina bekend gemaakt worden van zodra ze gekend zijn.

Solvay Colloquium: “Photonic Metamaterials: Challenges and Opportunities”, Costas M. Soukoulis

In het laatste decennium is een nieuw tijdperk in fotonica aangebroken, dat de mogelijkheid biedt materialen te ontwikkelen met ongebruikelijke elektromagnetische eigenschappen. Deze nieuwe materialen, metamaterialen genoemd, kunnen voor een resem aan applicaties toegepast worden. Voornamelijk waar de controle over licht of elektromagnetische radiatie een belangrijk ingrediënt vormt, zoals telecommunicatie, zonne-energie, biologische en THz beeldvorming en detectie, optische isolatoren en polarisers. Met deze lezing geeft Costas M. Soukoulis een inleiding tot dit nieuw onderzoeksveld, bekijkt hij recente vooruitgangen en licht hij verdere uitdagingen en kansen toe.

• Dinsdag 24 mei 2011 om 16u00
  • Costas M. Soukoulis, Iowa State University, Ames, Iowa, USA & University of Crete, Heraklion, Greece
  • “Salle Solvay” - Solvay Zaal
    Université Libre de Bruxelles - Campus Plaine