logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Sociale media als schandpaal

maandag, 19 december, 2011 - 09:00 to maandag, 19 december, 2011 - 21:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
gebouw Q
D
Debat

Maandagavond 19 december organiseert EMSOC, dat onderzoek doet naar de sociale impact van digitalisering media, een debatavond over sociale media en privacy. Wij nodigen de pers van harte uit om vanaf 18.00 uur de receptie en het debat bij te wonen op de campus Etterbeek van de Vrij Universiteit Brussel, dat projectleider van EMSOC is.

 

Nog niet zo lang geleden leidde een Tweet van mediaspecialist Jo Caudron over een snelheidsovertreding (met nummerplaat op de foto) tot een verhit debat. De voorzitter van de Belgische Privacy Commissie reageerde dat er wel degelijk een inbreuk op de privacy wetgeving is vanaf het ogenblik dat de persoon in kwestie identificeerbaar is. Paul de Hert, professor in de Rechten  aan de VUB waarschuwt voor een trend waarin sociale media kunnen worden aangewend als schandpaal. 


EMSOC neemt de handschoen op
Naar aanleiding van het Twitter debacle organiseert EMSOC op 19 december 19u aan de VUB ‘Het echte debat’. De vele aspecten van privacy en sociale media zullen ten gronde bediscussieerd worden. Naast Jo Caudron (Dear Media), Willem Debeuckelaere (CBPL) en Paul De Hert (LSTS VUB en Universiteit Tilburg), komen ook Dominique Deckmyn (De Standaard), Ike Picone (IBBT-SMIT VUB) en Bart Lombaerts (Media Marketing) in het panel. De sprekers brengen hun ongezouten meningen en gaan ook de confrontatie aan met het publiek aanwezig. Het debat wordt gemodereerd door Jo Pierson, professor Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel.

Vragen op tafel
Over volgende vragen kunnen de panelleden en het publiek alvast nadenken. Wat vindt men van het gegeven dat burgers zelf 'overtredingen' gaan posten via sociale media? Is de huidige wetgeving rond privacy nog toepasbaar en voldoende gekend? Wat schort er; de regels of het besef en de toepassing ervan? Kan de sociale mediagebruiker gestraft worden voor een overtreding waarvan hij geen weet heeft? Welke rol is weggelegd voor wetgeving, onderwijs en beleid om in deze problematiek duidelijkheid te scheppen? En waarom is een betere regelgeving en kenbaarheid ervan ook voor commerciële organisaties van belang?