logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

De Bantoe Filosofie

donderdag, 29 november, 2012 - 14:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
campus Etterbeek
D 108
UPV
02 629 27 50
upv@vub.ac.be
http://upv.vub.ac.be
Lezing

Op 29 november organiseert UPV | Uitstraling Permanente Vorming een lezing over de invloed van het boek Bantoe Filosofie van Pacide Tempels.

Voor de moderne academische Afrikaanse filosofie is de publicatie van het boek Bantoe Filosofie door de Belgische pater Placide Tempels een mijlpaal. Zijn boek (1945) betekende in kringen van missie en zending een revolutie. Waar voorheen de overtuiging gold dat Afrikaanse religies primitief zijn en filosofie in Afrika afwezig is, daar schetste Tempels de hoofdlijnen van een complete Afrikaanse metafysica die het leven van Afrikanen zou bepalen. Het basisidee is dat de wereld bestaat uit vitale kracht, verschil in kracht en uitwisseling van kracht. Deze kracht is de onzichtbare werkelijkheid van alles wat bestaat. Niet dingen (het zijnde) staan centraal, maar vitale kracht die in oplopende mate aanwezig is in de ‘dode’ natuur, de planten-, dieren- en mensenwereld, en in de wereld van de geesten en tot slot in het denken over god.

Met Prof. dr. Hubert Dethier, em., vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen, Vrije Universiteit Brussel. 

Info en inschrijving

Nodige gegevens: naam, voornaam, emailadres, telefoonnummer/GSM, inschrijvingscode. Deze gegevens zijn nodig om uw inshrijving te registreren en om u op de hoogte te houden van eventuele last minute veranderingen.

Over UPV | Uitstraling Permanente Vorming 

UPV | Uitstraling Permanente Vorming (vzw) is gespecialiseerd in wetenschapspopularisering en organiseert educatieve, culturele activiteiten om allerlei wetenschappen makkelijk en relevant te maken voor een breed publiek van volwassenen die duiding en een kritische blik écht belangrijk vinden.

UPV vzw is gespecialiseerd in wetenschapspopularisering met activiteiten verspreid over heel Vlaanderen en in Brussel voor al wie zich geen oor wil laten aannaaien.