logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Ceramidase activity in the mammalian epidermis

dinsdag, 4 september, 2012 - 15:30
Campus: Brussels Health Campus
Faculteit: Medicine and Pharmacy
auditorium P. Brouwer
Evi Houben
doctoraatsverdediging

De barrièrefunctie van de huid is vooral gelegen ter hoogte van het stratum corneum, de meest oppervlakkige huidlaag. De structuur van het stratum corneum wordt beschreven als het ‘baksteen en cement-model’: een heterogeen systeem waarin de tot corneocyten gedifferentieerde keratinocyten zijn omgeven door een extracellulaire matrix van lipidenlamellen. Naast de vrije vetzuren en cholesterol, vertegenwoordigen de ceramiden hier de voornaamste lipiden. Niettegenstaande het feit dat de aanwezigheid van ceramiden zeer belangrijk zijn voor het goed functioneren van de barrière, werd bij aanvang van deze thesis de aanwezigheid van een ceramiden-afbrekend enzyme, ceramidase, gesuggereerd.

Ceramidasen, gekend van andere weefsels, splitsen ceramiden in vrije vetzuren en sphingosinebasen. Ze worden klassiek onderverdeeld volgens optimale pH voor activiteit of substraat-specificiteit. De vijf humane ceramidasen die tot nu toe geïdentificeerd werden zijn een zure, een neutrale en drie alkalische isovormen, waarvan één alkalisch ceramidase specifiek ceramiden met een phytosphingosine base splitst.

In dit doctoraatsproject wordt aangetoond dat elk van deze vijf isovormen tot expressie gebracht worden in de humane epidermis. Een vergelijking wordt gegeven met de expressie ervan in andere humane weefsels. Ons onderzoek naar het distributiepatroon van de verschillende ceramidasen in de epidermis toont aan dat voornamelijk de zure en één van de alkalische isovormen van belang zijn voor de barrièrefunctie van de huid. Om de specifieke biofysische rol voor epidermale cermidase activiteit met betrekking tot de barrièrefunctie te bestuderen, werd een geschikte inhibitor voor deze twee isovormen topisch geappliceerd op de huid van naakte muizen. Hieruit kan worden geconcludeerd dat epidermale ceramidase activiteit vrije vetzuren afsplitst uit epidermale ceramiden, hetgeen bijdraagt tot de betrekkelijk lage zuurtegraad van de huid. Deze bevinding is nieuw en opent perspectieven voor verder onderzoek en dermatologische toepassing.