Closing seminar International Francqui Professor Jostein Gripsrud

Pleinlaan 9
eerste verdieping
seminarie

Professor Jostein Gripsrud spreekt op vrijdag 3 februari aan de Vrije Universiteit Brussel over de mogelijkheid en onmogelijkheid van de Belgische constructie. Deze vooraanstaande Noorse communicatiewetenschapper sluit met een groot seminarie zijn internationale leerstoel Francqui af. Onder de titel “till the public sphere do us part” discussiëren vooraanstaande Belgische wetenschappers over de problematische Belgische identiteit en de rol van de media.

Jostein Gripsrud vindt dat België een overkoepelende band mist: de Rode Duivels, Eddy Merckx en frieten zijn niet bindend genoeg. De federale staat met al zijn verschillende eenheden vindt hij wel een goed idee, omdat het recht doet aan alle verschillende identiteiten in België. “Maar wie België wil handhaven, zal er toch voor moeten zorgen dat ook een emotioneel ondersteunde identificatie ermee in stand wordt gehouden en ondersteund.” Dit kan onder meer door het stimuleren van een Belgische publieke sfeer. Het niet bestaan ervan zou omgekeerd het voortbestaan van België kunnen hypothekeren. Media die meer aandacht hebben voor het andere landsgedeelte is een optie, maar volgt ook de mediaconsumptie?

De drie grote thema’s van het programma zijn: Belgische identiteitsconstructies in historisch perspectief, journalistiek en de publieke sfeer, en mediaconsumptie.

Professor Gripsrud is voor de International Francqui Chair voorgedragen door de Vrije Universiteit Brussel, de Université Libre de Bruxelles en de Universiteit Gent. Deze leerstoel moet de wetenschappelijke samenwerking met het buitenland versterken en het blikveld van jonge Belgische universitaire medewerkers verruimen.

Het volledige seminarie begint ’s ochtends om half tien. Het programma is als bijlage toegevoegd aan deze uitnodiging.Het afsluitende panel “Media, communication & news consumption in & amongst the regions” en de toespraak van Jostein Gripsrud beginnen om 16.00 uur. Om half zes is er een receptie met een hapje en een drankje. Het seminarie wordt gefaciliteerd door IBBT-SMIT (Studies Media Information Telecommunication) van de Vrije Universiteit Brussel. Het adres is Pleinlaan 9 in Elsene, eerste verdieping.

Registreren kan op de SMIT website.