De CO2 problematiek: de ingenieur zal het moeten oplossen… maar niet alleen

donderdag, 19 april, 2012 - 17:00 to donderdag, 19 april, 2012 - 19:00
QA
Lezing

De Vrije Universiteit Brussel nodigt u op donderdag 19 april 2012 van 17:00 tot 19:00 uit voor een lezing van Bruno Vanderborght, directeur CO2-beleid van multinational Holcim in Zwitserland. Hij houdt een avondvoordracht voor studenten over de bijdrage die ingenieurs kunnen leveren aan de vermindering van CO2-uitstoot. Aansluitend wordt een drink gehouden. De lezing vindt plaats op de campus van de Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2 Etterbeek, in het auditorium QA. Het wordt georganiseerd door de Vakgroep Materialen en Chemie van de Faculteit Ingenieurswetenschappen.

In deze avondvoordracht spreekt Dr. Bruno Vanderborght over de problematiek van de vermijding van klimaatverandering en de rol van materialen, producten en industriële productieprocessen. In de inleiding wordt kort het broeikaseffect besproken: de theorie en de hypothesen over hoeveel de CO2-emissies zouden moeten verminderd worden om “gevaarlijke klimaatverandering” te vermijden. In de mate van het (on)mogelijke zullen we ook over enigheid en onenigheid van mening dienaangaande spreken.

De nodige vermindering van de CO2-emissies zal enkel mogelijk zijn door aanzienlijke technologische veranderingen van materialen, producten en productieprocessen alsook veranderingen in onze consumptie- en zelfs gedragspatronen. Dergelijke veranderingen zullen niet vanzelf komen en moeten gestuurd worden door politieke besluitvorming en economische drijfveren. Politiek Europa is op dit gebied de innovator sinds een tiental jaren, maar China en India zitten ons op de hielen. Deze politiek–economische context is de kern van het tweede deel van de avond.

In het derde deel bespreken we dan hoe dit nieuwe ontwikkelingen stimuleert in materialen, producten en productieprocessen. Voorbeelden uit de industriële sectoren staal, chemie, glas, cement en beton en nieuwe materialen voor de auto-industrie en woningbouw komen aan de orde.

Bruno Vanderborght is Senior Vice-President Climate Change bij Holcim, een multinationale onderneming voor de productie van cement en beton met hoofdzetel in Zürich, Zwitserland. Hij is lid van de Holcim Process Innovation Committee, de adviesraad van de European Cement Research Academy, Duitsland en van de internationale adviesraad van de groep Climate Strategies, Cambridge University.

Meer informatie: Herman Terryn, herman.terryn@vub.ac.be, 0478-881705