Design & Build: a Legal Challenge in the Belgian Construction Sector?

dinsdag, 12 juni, 2012 - 19:00 to dinsdag, 12 juni, 2012 - 21:00
Promotiezaal
Faculteit Recht en Criminologie
Lezing

Design & Build, VUB lezing recht en constructieHet bundelen van “Design and Build” biedt zowel de opdrachtgever als de aannemers de mogelijkheid tot optimalisatie van het bouwproces door, vanaf het ontwerp van het project, de nodige know-how te integreren bij het opzetten en coördineren van complexe en multidisciplinaire projecten. Deze optimalisatiebeweging biedt een mogelijk scala aan voordelen: betere synergie tussen ontwerp en uitvoering, totale beheersing van budgetten en termijnen, aangepastere keuze van materialen en technieken, vrijheid bij het definiëren van uitvoeringsmiddelen, coördinatie van uitvoeringsstudies, waarborgen na levering.

Ofschoon de wetgeving inzake overheidsopdrachten reeds toestaat dat de opdrachtgever in bepaalde gevallen het ontwerp en de uitvoering samenvoegt, verbiedt de wet van 1939 tot op heden nog steeds uitdrukkelijk deze bundeling (duidelijke scheiding van de rol van aannemer en architect). Deze situatie leidt tot concrete contractuele en juridische moeilijkheden, bijvoorbeeld op het vlak van de onafhankelijkheid van de controle van de uitvoering.

Bijgevolg stellen de Leerstoel ADEB-VBA van Ondernemingen van Grote Bouwwerken en de Leerstoel PPS gesponsord door Deloitte, Laga en Grontmij een breed panel van stakeholders uit de bouwsector voor om ideeën uit te wisselen en hun bedenkingen hieromtrent te delen tijdens een avondlezing, georganiseerd door onze twee Brusselse universiteiten: VUB en ULB.

• Lezing Design & Build: a Legal Challenge in the Belgian Construction Sector?
  • 18:30 - Welcome
  • 19:00 - Verwelkoming - Didier Cartage (ADEB-VBA) & Yves Rammer (ULB- Chair ADEB-VBA)
  • 19:15 - Update over de juridische situatie van Design & Build in België - Kathleen de Hornois (Laga)
  • 19:40 - Standpunt van de architecten - Jacques Timmerman (Architect - Voorzitter G30)
  • 20:05 - Standpunt van de studiebureaus - Peter Van Hoegaarden (Grontmij)
  • 20:30 - Standpunt van de aannemers - Luc Neyrinck (Voorzitter - ADEB-VBA)
  • 20:55 - Synthese - Elvira Haezendonck (VUB, Chair in PPP)
  • 21:00 - Cocktail

De voordrachten worden gegeven in het Nederlands en in het Frans. Gratis deelname mits voorinschrijving. Klik hier om het inschrijvingsformulier te downloaden.

Meer info? Stuur een fax naar 02-771 30 93 of mail naar info@adeb-vba.be. U ontvangt een gedetaillerd toegangsplan na registratie.