Gemeenschappelijke Sint-Verhaegenherdenking ULB-VUB

dinsdag, 20 november, 2012 - 08:00
Dupréelzaal (hal van de eerste verdieping)
ULB-campus Solbosch, Jeannelaan 44, 1050 Brussel
Herdenking

Standbeel Théodore Verhaegen ULB-VUB150 jaar geleden stierf Pierre-Théodore Verhaegen, de stichter van de Université Libre de Bruxelles. Met de stichting realiseerde hij zijn ambitie: een van staat en kerk onafhankelijke universiteit op te richten, waar academische vrijheid  zou heersen. Uit de ULB ontsprong, in 1969, de Vrije Universiteit Brussel. Daardoor alleen al kan het belang van Verhaegen voor de vrijzinnigheid in België moeilijk overschat worden.

Naast stichter van de ULB was Pierre-Théodore Verhaegen ook een tijdlang voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en grootmeester van het Grootoosten van België. Zijn burgerlijke begrafenis werd een liberaal-maçonniek evenement, waar in katholieke middens met schande over gesproken werd.

Sint-Verhaegen 2012: een viering van de vrije geest

Zoals elk jaar getuigen de VUB en ULB hun trouw aan het gedachtegoed van hun stichters en hun erkentelijkheid tegenover degenen die het uitdragen en verdedigd hebben met een gemeenschappelijke Sint-Verhaegenherdenking. Die vindt zoals gebruikelijk plaats op 20 november en begint om 8u met koffie en croissants in de hal van de Dupréelzaal op de ULB-campus Solbosch. Om 9u en 10u30 volgen er bloemenhuldes (aan de gefusilleerden Nationale Schietbaan, bij het graf van Théodore Verhaegen, bij het monument ‘Groupe G’ en tenslotte aan het monument Verhaegen aan de ULB). Na de gemeenschappelijke zitting van de VUB-ULB in de Dupréelzaal vertrekken er autobussen naar het Stadhuis van Brussel waar burgemeester Freddy Thielemans een Glas van de Vriendschap aanbiedt aan de aanwezigen.

Maatregelen voor een extra veilige st V-optocht

In 2011 vond een tragisch ongeval plaats tijdens de traditionele st V-optocht door het centrum van Brussel. Dit jaar hebben de studenten van de VUB en de ULB, de stad Brussel, de politie en de brandweer maatregelen genomen om de stoet zo veilig mogelijk te maken. Er wordt door ULB’ers en VUB’ers ook een herdenking georganiseerd voor Anthony Heureux, de student van de KULeuven die het leven liet tijdens het ongeval van verleden jaar.

Concert VUBorkest met muzikanten van de ULB

VUB Symfonisch OrkestNaar aanleiding van Sint-Verhaegen is er op zondag 25 november eveneens een concert van het VUBorkest samen met muzikanten van de ULB. Het unieke VUB-ULB-concert vindt plaats in Aula Q op campus Etterbeek en start om 15 uur.

Op de website van het Symfonisch Orkest van de Vrije Universiteit Brussel vindt u alle informatie.

Programma Sint-Verhaegenherdenking

• 8u00 - Koffie en croissants, ULB-campus Solbosch, hal van de Dupréelzaal (eerste verdieping), Jeannelaan 44 - 1050 Brussel
  • 8u30 - Vertrek autobussen aan de Jeannelaan 44
  • 9u00 - Bloemenhulde gefusilleerden Nationale Schietbaan, Kolonel Bourgstraat – 1030 Brussel; Bloemenhulde Begraafplaats Brussel bij het graf van Théodore Verhaegen