logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Het Justitiepaleis, het meest volmaakte paleis?

dinsdag, 27 november, 2012 - 10:00
UPV
02 629 27 50
upv@vub.ac.be
http://upv.vub.ac.be
activiteitendag

Op 27 november 2012, in de voormiddag, organiseert UPV | Uitstraling Permanente Vorming een rondleiding in het Brusselse justitiepaleis. 

Wie was Joseph Poelaert? De Brusselaars noemden hem de ‘Schieven architekt’. Waarom was hij zo bezeten door zijn vak dat hij er overstuur van werd? Zo geobsedeerd dat hijzelf zijn meesterwerk, het justitiepaleis - het grootste bouwwerk van de 19e eeuw in heel Europa- niet voltooide? Een kameleon was hij, iemand die zich niet kon beperken tot één enkele stijl? Poelaert beschouwde zichzelf als een kunstenaar, een onderwijzer en een ethische richtingaanwijzer van de burgerlijke maatschappij. Het hele Justitiepaleis barst van verwijzingen naar de onafhankelijke rechtspraak in een 19e eeuwse staat met de scheiding der machten. En zo werd dit monument het meest exemplarische voorbeeld van symboliek. Hoogtes, breedtes, het aantal treden, getallen en symboliek vormen het zichtbare beeld van de onzichtbare werkelijkheid. Met dids van Nederlandstalige Korei vzw. 

Inschrijving

Nodige gegevens: naam, voornaam, emailadres, telefoonnummer/GSM, inschrijvingscode. Deze gegevens zijn nodig om uw inshrijving te registreren en om u op de hoogte te houden van eventuele last minute veranderingen.

Over UPV | Uitstraling Permanente Vorming 

UPV | Uitstraling Permanente Vorming (vzw) is gespecialiseerd in wetenschapspopularisering en organiseert educatieve, culturele activiteiten om allerlei wetenschappen makkelijk en relevant te maken voor een breed publiek van volwassenen die duiding en een kritische blik écht belangrijk vinden.

UPV vzw is gespecialiseerd in wetenschapspopularisering met activiteiten verspreid over heel Vlaanderen en in Brussel voor al wie zich geen oor wil laten aannaaien.