logo

Kom terug naar d'unief! - programma Etterbeek

Onthaal - Slot 1 - Slot 2 - Plenaire afsluiter - Diner

UurOrganisatorTitelLocatie
14u - 14u30  

Fotowall: VUB door de jaren heen

Esplanade en Infopunt
 

Vraag je alumnipas aan

 

De VUB-shop

14u30 - 15u30

OSB: Oudstudentenbond

(Doorlopende activiteit)

 OSB Praatcafé en fotozoektocht

 Campus

Heb je zin om gezellig bij te praten met oude kameraden, uit het oog verloren vrienden of misschien wel oude professoren? Kom dan zeker langs bij ons OSB- praatcafé. Bovendien wil OSB aan de hand van een fotozoektocht die kantjes van de VUB in de kijker zetten die minder bekend zijn. De winnaar kan de VUB bewonderen vanuit een luchtballon! Neem deel en vertoef in hogere sferen! 

Bibliotheek

De bib achter de schermen

Bibliotheek
Aan de hand van anekdotes worden de uitdagingen en evoluties geschetst waarmee de hedendaagse bibliotheken geconfronteerd worden.

VUB 

(Doorlopende activiteit)

Fototentoonstelling: het VUB verleden 

D - 1 & 2
Ontdek aan de hand van een fototentoonstelling hoe het uitzicht van de VUB campussen wijzigde door de jaren heen.

Career center

(15u & 16u15)

Ben je een Porsche, of toch liever een Volvo? Zelf aan de slag met personal branding

Career Center

Personal Branding gaat niet over het kiezen van een hip logo of-godbetert- het creëren van een virtueel imago. Het is wel een andere manier om te kijken naar je talenten en je eigen professionele focus. Bovendien is het een aanleiding om na te denken hoe je daar anderen van kan (en wil) overtuigen.

In deze sessie staan we stil bij het wat en hoe van personal branding en wat dat kan betekenen voor jou en zelfs het bedrijf waar je werkt. Met enkele handvatten kan je daarna bovendien meteen aan de slag met jezelf als uniek en authentiek merk .

Rechten & Criminologie 

Pecha-Kucha / postertentoonstelling

 D - 3.05

20 * 20, dat is het uitgangspunt van Pecha-Kucha, Japans voor prietpraat. Het is een dynamische presentatietechniek waarbij een onderwerp besproken wordt aan de hand van 20 beelden die elk gedurende 20 seconden zichtbaar blijven. De opleiding Rechten stelt op deze manier haar onderzoeksgroepen voor en laat alumni aan het woord over de meerwaarde van deze opleiding aan de VUB.

Aansluitend lichten enkele onderzoekers van de opleiding criminologie hun onderzoek toeaan de hand van een postertentoonstelling

Taal- en Letterkunde

Taal: Het brein en meertaligheid

 D - 2.01 
Professor Piet Van de Craen gaat dieper in op de relatie tussen het brein en talen leren? Hij legt je bovendien uit waarom je eigenlijk best zoveel mogelijk talen kan kennen!
Sociologie

De tweede demografische transitie 

 D - 0.07

In 1986 werd de theorie van de tweede demografische transitie (SDT) voor het eerst omschreven door de nederlandse en belgische demografen vande Kaa en Lesthaeghe.

Professor Lesthaege zelf legt uit hoe het staat met deze theorie na 25 jaar: Of de kenmerken van de SDT zich ruimtelijk hebben verspreid buiten Europa? Of er aan de theorie gesleuteld moet worden? Of er een band is met verkiezingsuitslagen in bepaalde landen? ...

Solvay Alumni: Handelsingenieur, Toegepaste Economische Wetenschappen en Economische Wetenschappen

ça c'est du champagne

 D - 3.06
Gezellig bijbabbelen is de boodschap. En hoe kan dit beter dan met een glas champagne in de hand? Bovendien krijg je er de uitleg van een deskundige bovenop.
Kinesitherapie en Revalidatiewetenschappen

EHBO - Initiatie

L - "Judozaal"

Tijdens deze workshop leer je enkele baastechnieken en -vaardigheden die goed van pas kunnen komen in situaties waar eerste hulp is aangewezen in afwachting  van professionele hulpverlening.
VIrBr (Vereniging van Ingenieurs uit de Vrije Universiteit Brussel): Burgerlijk Ingenieur (Architect) en Bio-Ingenieur

Battle of the Engineers

K - Labo architectuur

Kom de kleuren van jouw afstudeerrichting verdedigen in een 'ingenieus' spel.
Wetenschappen en Bio-ingenieurswetenschappen

 Weerzie moment

CSB
Tijdens deze receptie kan je medestudenten van vroeger ontmoeten en bijpraten met proffen uit de opleidingen
Psychologie

Het leven zoals het is … de opleiding Psychologie

 
De opleiding Psychologie nodigt haar alumni uit in haar faculteitsgebouwen. Op het programma staan een bezoek aan het Atelier voor Testonderzoek, Observatie & Media (ATOM) en een presentatie van de verschillende onderzoeksgroepen en enkele belangrijke onderzoeksthema's. Tot slot wordt ook de nieuwe onderwijsstructuur van de opleiding toegelicht.  
Kunstwetenschappen en Acheologie

Omgaan met kunst, cultuur en erfgoed ná SKAR

 D - 2.09 
Kristine De Mulder, directeur-generaal van Europalia, en Clara Mathues, curator van het Brussels Museum van de Molen en de Voeding, zijn beide alumnae van SKAR. Kristine behoorde tot de SKAR pioniers van de jaren '70. Clara is één van de masters die in de laatste jaren is afgestudeerd. Beiden gaan ze om met cultuur, kunst en erfgoed in hun werk. Ze vertellen over wat ze doen en hoe SKAR daarbij een rol speelde.
Rechten en Criminologie

Uit de oude doos…

 D - 3.08 
Aan de hand van voorwerpen en foto's … gaat de Faculteit Recht en Criminologie op zoek naar leuke herinneringen, straffe belevenissen, succesverhalen en doorslaggevende momenten van alumni die ze beleefden aan de VUB of die gevolg waren van hun studie Rechten of Criminologie aan de VUB. 

Doorlopende kinderanimatie

Springkasteel (vanaf 3jaar)  
  Volks- en andere spelen (vanaf 3 jaar)
  Fun met chemie! (vanaf 8 jaar): Kinderen leren  douchegel, badzout, haargel en badschuim maken, en ze kunnen deze ook mee naar huis nemen. Een fijn geurende middag verzekerd
  Wat is kunst!? (9 -14 jaar): Aan de hand van een spannend verhaal ontdekken kinderen wat abstracte kunst is en hoe het tot stand komt. Erna maken ze hun eigen kunstwerk. Deze zullen tentoongesteld worden in de bibliotheek van de VUB.
  EHBO (vanaf 12 jaar): kinderen leren enkele basistechnieken en -vaardigheden waarmee ze anderen uit de nood kunnen helpen in situaties waar eerste hulp is aangewezen in afwachting  van professionele hulpverlening.
15u45 - 16u45

VUB 

(Doorlopende activiteit)

Fototentoonstelling: verleden - heden - toekomst 

D - 1 & 2
Ontdek aan de hand van een fototentoonstelling hoe het uitzicht van de VUB campussen wijzigde door de jaren heen.

OSB: Oudstudentenbond

(Doorlopende activiteit)

OSB-Praatcafé en fotozoektocht

 Campus

Heb je zin om gezellig bij te praten met oude kameraden, uit het oog verloren vrienden of misschien wel oude professoren? Kom dan zeker langs bij ons OSB- praatcafé. Bovendien wil OSB aan de hand van een fotozoektocht die kantjes van de VUB in de kijker zetten die minder bekend zijn. De winnaar kan de VUB bewonderen vanuit een luchtballon! Neem deel en vertoef in hogere sferen!  

Lerarenopleiding 

(Doorlopende activiteit met infosessies om 15u en 16u30)

 Wat was, wat is, wat komt … de lerarenopleiding door de jaren heen

 D - 3.04
Bezoek de tentoonstelling van de lerarenopleiding door de jaren heen en ontdekt wat er alemaal veranderde ten opzicht van de huidige situatie. Ook wordt aan de bezoekers de vraag gesteld wat de lerarenopleiding in de toekomst voor hen kan betekenen en wat hun noden en verwachtingen ten opzichte van de lerarenopleiding. 
Agogische Wetenschappen en Onderwijskunde

Een vat vol ideëen 

Kultuurkaffee

1e etage

Het alumniteam van de vakgroep EDWE gaat in gesprek met haar alumni. Het belangrijkste gespreksonderwerp is de verwachting van alumni met betrekking tot de interactie tussen alumni en vakgroep. Al het brainstormen wordt beloond met een wijndegustatie.  Dit onder deskundige leiding van alumnus en wijnjournalist Dirk De Prins.

Communicatiewetenschappen

Communicatiewetenschappen: Mediapronostiek 2022

 D - 0.02

In het debat Mediapronostiek 2022 worden de snelle evoluties binnen de televisie- en mediasector, de technische ontwikkelingen die oude en nieuwe media verbinden, de gewijzigde consumptiepatronen van mediagebruikers, de nieuwe spelers en veranderende machtsverhoudingen door een panel van experts becommentarieerd. Deze experts zijn allen alumni van de vakgroep Communicatiewetenschappen.

Er komt steeds meer concurrentie op alle denkbare platforms en toestellen. Wat betekent dit voor Vlaanderen en welke transities zullen we meemaken in de komende 10 jaren? 

Lees meer over het debat en de panelleden.

Politieke Wetenschappen

De gemeenteraadsverkiezingen: tussen Dorpsstraat en Wetstraat

 D - 0.08
Politicoloog Professor Kris Deschouwer gaat in op de vraag of de gemeenteraadsverkiezingen kunnen of moeten worden gelezen  vanuit de lokale context, dan wel vanuit de inzet die op het regionale en nationale niveau speelt. 
Lichamelijke opvoeding

Topsport en wetenschap

 L - 2.2.10
Tijdens een ronde tafel gesprek wordt ingegaan over de intensieve en noodzakelijke samenwerking tussen wetenschappers en topsporters en hun trainers
Fysica

Concilies van de kwantumrevolutie: de eerste Solvay Raden Fysica

 G - 1.020
Tijdens het eerste Concilie - de Solvay Raad van 1911 - kwamen leidinggevende fysici tot het besef dat het tijdperk van de klassieke fysica definitief voorbij was.
In deze uiteenzetting bespreekt Professor Franklin Lambert de verschillende stappen in de kwantumrevolutie in het licht van de eerste Solvay Raden Fysica. Er zal ook aandacht besteed worden aan de minder gekende aspecten van het Solvay Instituut Fysica, en aan de bijzondere gebeurtenissen die Ernest Solvay ertoe brachten Internationale Instituten op te richten voor de fysica en de chemie.
Computerwetenschappen

Kunnen robots een eigen taal ontwikkelen?

 G - 1.022
Professor Luc Steels, stichter van het Artificiële Intelligentie Labo van de VUB, geeft een overzicht van wat de Artificiële Intelligentie de laatste jaren tot stand heeft gebracht en focust hierbij vooral op onderzoek over taal en robots. Hoever zijn we nu al? Wat zijn de limieten? Wat kunnen we verwachten in de nabije toekomst. 
Ingenieurswetenschappen

De ECO marathon: wat is er veranderd?

K - labo werktuigkunde
Sinds enkele jaren zijn de ingenieurs van de VUB vaste aanwezige op de Shell Eco Marathon, een wedstrijd waarbij ingenieursstudenten van over de hele wereld de meest energie zuinige auto's demonstreren. Kom een kijkje nemen naar wat de vooruitgang is op het vlak van energie zuinige wagens, en welke de uitdagingen zijn waarmee de ingenieurs vandaag en in het verleden te maken kregen.
Chemie

Chemie anno 2012: 1 sessie, 2 lezingen

 G - 1.021

Prof. van Larebeke: Gezondheidseffecten door milieublootstelling aan lage dosissen. Uit onderzoek blijkt alsmaar duidelijker dat blootstelling aan lage dosissen chemische en fysische agentia, zoals die in het leefmilieu voorkomen, een belangrijk zijn in de inductie van beschavingsziekten waaronder kanker . Ontdek waarom.

Prof. Goldbeter: The Chemical Bases of Biological Rhythms. Rhythmic phenomena occur at all levels of biological organization, with periods ranging from a fraction of a second to years. The molecular mechanism of biological rhythms relies on feedback from regulatory processes. This will be illustrated by two examples.

Geschiedenis

Debatteren over geschiedenis vroeger en nu

 D - 2.10
Een aantal professoren en onderzoekers uit de opleiding geschiedenis nemen plaats rond de tafel en debatteren over hoe de studie van geschiedenis en de geschiedschrijving door de jaren heen geëvolueerd is.
Recht en Criminologie

Uit de oude doos…

 D - 3.08 
Aan de hand van voorwerpen en foto's … gaat de Faculteit Recht en Criminologie op zoek naar leuke herinneringen, straffe belevenissen, succesverhalen en doorslaggevende momenten van alumni die ze beleefden aan de VUB of die gevolg waren van hun studie Rechten of Criminologie aan de VUB. 

Doorlopende kinderanimatie

Springkasteel (vanaf 3jaar)  
  Volks- en andere spelen (vanaf 3 jaar)
  Fun met chemie! (vanaf 8 jaar): Kinderen leren  douchegel, badzout, haargel en badschuim maken, en ze kunnen deze ook mee naar huis nemen. Een fijn geurende middag verzekerd
  Wat is kunst!? (9 -14 jaar): Aan de hand van een spannend verhaal ontdekken kinderen wat abstracte kunst is en hoe het tot stand komt. Erna maken ze hun eigen kunstwerk. Deze zullen tentoongesteld worden in de bibliotheek van de VUB.
  EHBO (vanaf 12 jaar): kinderen leren enkele basistechnieken en -vaardigheden waarmee ze anderen uit de nood kunnen helpen in situaties waar eerste hulp is aangewezen in afwachting  van professionele hulpverlening.
17u - 18u    

Plenaire sessie

Tijdens een geanimeerde plenaire zitting – met optreden van zanger en VUB-alumnus Frank Vander linden -  gaan we dieper in op de vraag wat de VUB nu precies tot VUB maakt.

Aula QA
 
 
18u - ...  

Diner

Menu:
Zwarte pensen met appelen, krieken en spekjes
OF
Brusselse karbonades met Geuze
OF
Veggie: Quornfilet Archiduc met gebakken witloof

Voor de kids: Balletjes in tomatensaus met frietjes

Studentenrestaurant