Law & Criminology Talk "Transculturele Psychiatrie"

donderdag, 16 februari, 2012 - 18:00
Faculteit: Law and Criminology
Promotiezaal D2.01
Vakgroep Criminologie
Talk

Vanaf academiejaar 2011 – 2012 is Transculturele Psychiatrie een nieuw opleidingsonderdeel in het curriculum van de opleiding criminologie. Tot op heden werd de transculturele psychiatrie amper onderwezen in het ons omringende academische landschap. Het is bijgevolg een vrij onbekende discipline die vele andere domeinen moet overbruggen, zoals de antropologie, etnologie, psychologie, somatische geneeskunde, psychiatrie en criminologie, allemaal disciplines met eigen onderzoeksmethoden en paradigma’s.

Op het eerste gezicht hebben de recente massamoorden van Luik en Colombineheel wat elementen van overeenkomst met “Amok”, een Maleisisch cultureel gedetermineerd syndroom. Aan de hand van de evoluties in het benaderen en begrijpen van dit klinisch fenomeen, alsook o.a. de evolutie van de heksenprocessen in de XVIII° Eeuw, leidt Jan Snacken ons rond in de evoluerende paradigma’s waarmee de Westerse wetenschap “exotische” fenomenen onderzoekt.  Deze paradigma’s worden toegepast op enkele “marginale” fenomenen in onze huidige Westerse maatschappij.

Jan Snacken is sinds 1983 als clinicus werkzaam in de Brusselse Openbare Universitaire Ziekenhuizen (ULB & VUB) en momenteel Diensthoofd Psychiatrie in het UMC St-Pieter.

Deelname is gratis, maar wel vooraf inschrijven bij nele.de.clercq@vub.ac.be - 02-629 39 13