Lentecyclus 2012: "Dementie, een deficit in de samenleving?"

donderdag, 24 mei, 2012 - 17:00 to donderdag, 24 mei, 2012 - 19:00
Paleis der Academiën
Hertogsstraat 1, 1000 Brussel
De Koninklijke Vlaamse Academie - Het Centrum voor Europese Cultuur
Lezing

De jaarlijkse Lentecyclus van de Koninklijke Vlaamse Academie en het Centrum voor Europese Cultuur is ondertussen een traditie geworden. Dit jaar vindt de cyclus plaats op donderdag 3, 10 en 24 mei 2012, telkens van 17u tot 19u. Zoals gebruikelijk wordt een maatschappelijk relevant thema in drie bijeenkomsten uitgediept. Voor de eerste maal wordt er ook samengewerkt met de KAGB, de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België.

Dit jaar is het thema "Dementie". Tijdens de lentecyclus worden de vele facetten ervan internationaal ontleed in “case (geval), cause (oorzaak), care (zorg) and cure (genezing)”.

Dementie, waarvan Alzheimer één van de belangrijkste vormen is, is vandaag een reeks aandoeningen waarmee iedereen vroeg of laat wordt geconfronteerd: wie kent er niet iemand in nabije familie- of vriendenkring die aan deze aandoening lijdt?

Welke impact heeft deze ziekte op de patiënt, naasten, artsen en zorgverleners? Is er een passende medicatie of zijn er alternatieve therapieën die het verloop gunstig kunnen beïnvloeden en zal dementie ooit volledig kunnen worden genezen of voorkomen worden? Met "Dementie: een deficit voor de samenleving?" zal een groep van toonaangevende Vlaamse experten, op uitnodiging van de KVAB en de KAGB voor een breed publiek en in het Nederlands al deze aspecten belichten op een heldere manier.

Voor de organisatie en leiding van deze cyclus konden we rekenen op  Prof. dr. Christine Van Broeckhoven, lid van de Klasse van de Natuurwetenschappen en wereldautoriteit inzake dementie. Al wie nieuws- en leergierig is, komt via deze link terecht op de website en kan zich nu al inschrijven. U kan er ook al een voorlopig programma vinden; het volledige programma volgt zo snel mogelijk.

• Wat? - Jaarlijkse Lentecyclus met als thema "Dementie, een deficit in de samenleving?"
  • Wanneer? - donderdag 3, 10 en 24 mei 2012, telkens van 17u tot 19u.
  • Waar? - Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1, 1000 Brussel.