"Men houdt me hier voor een vreemde": Jean-Jeacques Rousseau wordt 300

donderdag, 19 april, 2012 - 20:00
Koninklijke Bibliotheek van België
Keizerslaan 4, 1000 Brussel
De Koninklijke Bibliotheek van België, het Vlaams-Nederlands Huis deBuren, de Vrije Universiteit Brussel
+32(0) 212 19 30
www.deburen.eu
Avondgesprekken
Driehonderd jaar na de geboorte van Rousseau kijken Leo van Maris en Jozef Van Bellingen terug op zijn leven en zijn leer en wat deze betekend hebben. Leo van Maris gaat in op Rousseau's Bekentenissen en kijkt aan de hand van dit boek terug op het leven van de filosoof en zijn belang voor het ontstaan van de roman. Jozef Van Bellingen bespreekt de miskende Rousseau, één die zich beriep op Ovidius en schreef: ‘Barbarus hic ego sum - Men houdt me hier voor een vreemde’ om aan te geven dat hij niet altijd begrepen werd door de intellectuele elite van zijn tijd en zich door hen uitgesloten voelde. De avond wordt ingeleid door Paul De Hert.

Leo van Maris is vertaler en vertaalde ondermeer Rousseau's Bekentenissen en Overpeinzingen van een eenzame wandelaar in het Nederlands.

Professor Jozef Van Bellingen is verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Deze rustige filosoof, die dit jaar zestig is geworden, heeft generaties filosofen aan de Vrije Universiteit Brussel opgeleid. Zijn onderzoek richt zich hoofdzakelijk op de politieke filosofie en de rechtsfilosofie. Hij is bekend voor zijn grote belezenheid van moderne en hedendaagse denkers. In 1987 promoveerde hij met ‘De rechtsfilosofie van Carl Schmitt’, een monumentale analyse die Schmitt (opnieuw) introduceerde in het Nederlands taalgebied. Vandaag deelt hij met ons zijn liefde voor Rousseau.

Professor Paul De Hert is verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel.

Gratis, reserveren aanbevolen: http://www.deburen.eu/nl/programma/detail/de-actualiteit-van-jean-jacques-rousseau of +32(0) 212 19 30