logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

De ontspoorde geschiedenis van Auschwitz

woensdag, 14 november, 2012 - 14:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
campus Etterbeek
D 108
UPV
02 629 27 50
upv@vub.ac.be
http://upv.vub.ac.be
Lezing

Op 14 november organiseert UPV | Uitstraling Permanente Vorming een lezing rond collectieve herinnering versus geschiedenis.

Wat herinnerd wordt, individueel of collectief, is aangepast aan of bruikbaar gemaakt voor het heden. Wat niet bruikbaar is, wordt niet herinnerd. Zo ook de collectieve herinnering aan de Jodenuitroeiing. Die wordt niet langer Endlösung genoemd, de daderterm, maar Holocaust, de slachtofferterm. Ook de geschiedenis van Auschwitz is ontspoord. De verschrikkelijke afloop wordt als oorspronkelijke bedoeling voorgesteld. Maar Auschwitz werd niet als vernietigingskamp gepland maar wel als onderdeel van een grootschalig project om de hele regio te verduitsen en te industrialiseren. De miljoenen bezoekers en toeristen, die zo gesteld zijn op authenticiteit en waarheid, hebben hier het raden naar. Daarom: een geschiedkundige reconstructie van Auschwitz, met beeldmateriaal.

Met prof. dr. Gie van den Berghe, ethicus, historicus, gastprofessor UGent.

Info en inschrijving

Nodige gegevens: naam, voornaam, emailadres, telefoonnummer/GSM, inschrijvingscode. Deze gegevens zijn nodig om uw inshrijving te registreren en om u op de hoogte te houden van eventuele last minute veranderingen.

Over UPV | Uitstraling Permanente Vorming 

UPV | Uitstraling Permanente Vorming (vzw) is gespecialiseerd in wetenschapspopularisering en organiseert educatieve, culturele activiteiten om allerlei wetenschappen makkelijk en relevant te maken voor een breed publiek van volwassenen die duiding en een kritische blik écht belangrijk vinden.

UPV vzw is gespecialiseerd in wetenschapspopularisering met activiteiten verspreid over heel Vlaanderen en in Brussel voor al wie zich geen oor wil laten aannaaien.