logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Recht en ethiek in de onderzoeksjournalistiek

donderdag, 22 november, 2012 - 14:00
Campus: Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus
campus Etterbeek
D 108
UPV
02 629 27 50
upv@vub.ac.be
http://upv.vub.ac.be
Lezing

Op 22 november 2012 organiseert UPV | Uitstraling Permanente Vorming een lezing over journalistieke deontologie.

Vaak is het moeilijk afwegen tussen het maatschappelijke belang van een verhaal en de deontologische code voorgeschreven door de Raad voor de Journalistiek. Misschien nog moeilijker is het voor journalisten om de soms heftige reacties op hun verhaal te incasseren. Ze kunnen onderzoeksjournalisten op zoek naar ‘de waarheid’ van de ene dag op de andere beroemd of berucht maken. Hoeft dit in vraag stellen van hun geloofwaardigheid deel van de job te zijn? Wat met undercover gaan, privacy, verborgen camera, bronnenbescherming, onnauwkeurige berichtgeving, e.d.? Hiervoor ontstond de roep naar duidelijke regels voor journalisten, maar het blijft balanceren tussen de grijze zone en de grens. En hoe moet het trouwens met beschuldigingen van misleiding bij reality-tv en onthullingen door programma’s als Basta, daar waar de journalistieke ethische codes buiten spel staan?

Met Prof. dr. Koen Lemmens, docent mediarecht VUB-EhB (o.v.) Dr. Jelle Mast, onderzoeker RITS EhB, UA (reality-tv) Wim Van den Eynde, onderzoeksjournalist, VRT-journalist (o.a. Panorama).

Info en inschrijving

Nodige gegevens: naam, voornaam, emailadres, telefoonnummer/GSM, inschrijvingscode. Deze gegevens zijn nodig om uw inshrijving te registreren en om u op de hoogte te houden van eventuele last minute veranderingen.

Over UPV | Uitstraling Permanente Vorming 

UPV | Uitstraling Permanente Vorming (vzw) is gespecialiseerd in wetenschapspopularisering en organiseert educatieve, culturele activiteiten om allerlei wetenschappen makkelijk en relevant te maken voor een breed publiek van volwassenen die duiding en een kritische blik écht belangrijk vinden.

UPV vzw is gespecialiseerd in wetenschapspopularisering met activiteiten verspreid over heel Vlaanderen en in Brussel voor al wie zich geen oor wil laten aannaaien.