De smaak van de stad. Een culinaire geschiedenis van Brussel in zes bedrijven

vrijdag, 4 mei, 2012 - 12:00 to vrijdag, 4 mei, 2012 - 13:15
Mort Subite
Warmoesstraat 7, 1000 Brussel
FOST
Lezing

Van de Brusselse wafels en caracollen die je op elke straathoek kan kopen over de tongstrelende bieren in de brasseries tot de geuren van de Rue de Bouchers en de reputatie van de vele toprestaurants die de hoofdstad telt, ze maken het meteen duidelijk: Brussel is een stad van culinaire geneugten. Maar het smakenpalet van onze hoofdstad is nog veel rijker dan dat. Het kent een lange geschiedenis van traditie en innovatie en van kruisbestuivingen met vreemde culturen.

Wil je meer te weten komen over de voortrekkersrol van Brussel in de opkomst van het restaurant? Over de invloed van Italiaanse en andere immigranten op de Brusselse keuken? Of ben je benieuwd naar hoe het Flageyplein de locatie werd waar de allereerste supermarkt op het Europese vasteland opende? De historici, archeologen en taalkundigen van de onderzoeksgroep FOST (Sociale & Culturele Voedingsstudies) vertellen je graag het antwoord op deze en andere culinaire vragen tijdens één van onze lunchlezingen met Brussels bier en een heerlijke boterham met ‘plattekeis’.

Programma

• 4 mei 2012:A la recherche du premier restaurant à Bruxelles vers 1800 - Prof. Dr. Peter Scholliers, Vrije Universiteit Brussel
  • 11 mei 2012:De wereld op je bord: de opkomst van etnische restaurants in Brussel, 1900-2000 - Drs. Steven Van den Berghe, Vrije Universiteit Brussel
  • 18 mei 2012:Grande hôtellerie et restauration: les touristes à Bruxelles avant 1940 - Dr. Virginie Jourdain, Université Libre de Bruxelles
  • 25 mei 2012:"Chaud! Chaud! Les marrons!" Straatventers in Brussel in de 19de eeuw - Dr. Anneke Geyzen, Vrije Universiteit Brussel
  • 1 juni 2012:Débits, restaurants et magasins italiens à Bruxelles vers 1900 - Drs. Olivier de Maret, Vrije Universiteit Brussel
  • 8 juni 2012:De ‘testrit’ met het winkelkarretje: Flagey verwelkomt de allereerste Europese supermarkt (1957) - Dr. Nelleke Teughels, Vrije Universiteit Brussel

De lunchlezingen vinden telkens plaats op vrijdag tussen 12 en 13.15 u.

Prijs: € 8, drankje en boterham met plattekaas (of beleg naar keuze) inbegrepen.

Waar: ‘A la mort subite’, Warmoesberg 7, 1000 Brussel

Inschrijven? Stuur een mailtje naar nteughel@vub.ac.be

Voor meer info: http://www.vub.ac.be/FOST