Studiedag: Samen werken aan de leraar van morgen

woensdag, 9 mei, 2012 - 09:00 to woensdag, 9 mei, 2012 - 19:00
Interfacultair Departement Lerarenopleiding (IDLO)
leraarvanmorgen@vub.ac.be
www.vub.be/iPAVUB/leraarvanmorgen
Studiedag

Op woensdag 9 mei 2012 van 9u tot 19u organiseert het Interfacultair Departement Lerarenopleiding (IDLO) van de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met het Brussels Expertisenetwerk Onderwijs (BEO) de tweede editie van de studie- en ontmoetingsdag “Samen werken aan de leraar van morgen”.

De studie- en ontmoetingsdag richt zich tot het brede onderwijsveld. Het streefdoel is een boeiende en activerende studiedag aan te bieden gekoppeld aan een aangenaam netwerkmoment.

Diversiteit in grootstedelijke context

De Brusselse lerarenopleidingen beogen de leraar in wording te wapenen met de nodige tools om succesvol om te gaan met diversiteit in de grootstedelijke onderwijscontext. De studie- en ontmoetingsdag 2012 plaatst deze pijler centraal en presenteert een gevarieerd aanbod rond het thema “diversiteit in de grootstad”. De grootstad biedt tal van mogelijkheden en uitdagingen voor het onderwijs. Daarom is het belangrijk om leerkrachten de nodige competenties mee te geven om met alle mogelijke vormen van diversiteit te kunnen omgaan.

• interactieve workshops rond differentiatie, multiculturaliteit & taal
  • sofadebat over uitdagingen en mogelijkheden van de grootstad voor onderwijs
  • netwerkruimte (met didactisch materiaal, vacatures, informatiestanden, …)
  • resultaten van het nieuwste onderzoek in onderwijs en lerarenopleiding
  • keynote over onderwijzen en diversiteit in de grootstad
  • internationale keynote met expertise rond onderwijs en taal
  • boekvoorstelling
  • lunch & receptie

We eindigen de dag met de persvoorstelling van een publicatie die tot stand gekomen is binnen het Brussels Expertisenetwerk Onderwijs (BEO): Expeditie PAV. Op het einde van de studie- en ontmoetingsdag krijgt u deze publicatie mee naar huis.

Project Algemene Vakken (PAV) is een vak binnen het beroepssecundair onderwijs, dat een aantal vakken samen in een nieuw kleedje onder éénzelfde noemer brengt. Binnen PAV worden leerlingen voorbereid op het zelfstandig functioneren in de maatschappij en op de werkvloer.

Expeditie PAV is ontwikkeld als een praktisch instrument voor leraren en lerarenopleiders. Met een aantal in de praktijk uitgewerkte en uitgeteste lesmaterialen is dit boek een bron van inspiratie voor wie betrokken is bij de vakdidactiek en de praktijk van het vak. Expeditie PAV werd samengesteld door de actiegroep ‘vakdidactiek’ van het Brussels Expertisenetwerk Onderwijs (BEO).

Op 9 mei 2012 van 9u tot 19u

Studie- en ontmoetingsdag met gastsprekers, interactieve sessies & netwerkruimte

Centraal thema: diversiteit in de grootstad

Doelgroep: leraren, mentoren, directies, leraren in opleiding, pedagogische adviseurs, lerarenopleiders, studenten, alumni, …