logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

Tweespraak Vrouwenstudies 2012: “Quo vadis Quota? M/V van politiek tot bedrijfsleven” op 20 april in de Senaat

vrijdag, 20 april, 2012 - 09:00 to vrijdag, 20 april, 2012 - 17:00
Belgische Senaat
Zaal M, Leuvenseweg 7, 1000 Brussel
instituut voor PostAcademische vorming van de Vrije Universiteit Brussel
02-629 20 93
iPAVUB@vub.ac.be.
www.vub.be/iPAVUB
Studiedag

Als één van de eerste in Europa nam België een drastische maatregel om de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek te verbeteren. De zogenaamde wet Smet-Tobback van 1994 legde genderquota op voor de samenstelling van de kieslijsten. In 2002 werd deze wet verstrengd. De man-vrouwverhouding op de kieslijsten is nu 50/50 en mannelijke en vrouwelijke kandidaten wisselen elkaar af op de eerste plaatsen op de lijst.

10 jaar na de zogenaamde 'pariteitswetten' lijkt de tijd rijp om de resultaten van de electorale quota in België te evalueren. Daarenboven worden quota steeds vaker gehanteerd om de ondervertegenwoordiging van vrouwen ook in andere sectoren zoals wetenschap, justitie en de bedrijfswereld weg te werken. Waar hebben de quota ons gebracht? Hebben ze geleid tot een radicale hertekening van de man-vrouwverhouding in de politiek en daarbuiten?

De studiedag op 20 april kadert de Belgische politieke ervaring met quota binnen een aantal internationale ontwikkelingen. Na een wetenschappelijke reflectie op de efficiëntie en de visie op quota binnen en buiten de politiek, volgt een gesprek vanuit de politieke praktijk met voor- en tegenstanders van quota.

Klik hier voor meer informatie en het volledige programma.