Academische openingszitting in het teken van Brussel

dinsdag, 24 september, 2013 - 15:00
Aula Q
Vrije Universiteit Brussel
Academische opening

Brussel hoofdthema academische openingszitting.

2014 wordt een cruciaal jaar. Dan vindt namelijk de zogenaamde moeder van alle verkiezingen plaats. Wat gebeurt daarna met Brussel? Wat zal de plaats zijn van de hoofdstad in het toekomstige België? Wat worden de uitdagingen voor de Nederlandstalige instellingen in de hoofdstad, zoals de VUB? De Vrije Universiteit Brussel neemt alvast een voorschot op de discussie en zet haar academische openingszitting 2013-2014 in het teken van Brussel.

Inschrijven →

Goed geplaatst voor een stem in het kapittel.
De VUB bekleedt een vooraanstaande plaats in Brussel. Zo is de universiteit de grootste Vlaamse werkgever in het gewest. Ze is ook veruit de grootste aanbieder van Nederlandstalig hoger onderwijs in de hoofdstad. Vanuit die positie speelt de VUB al sinds haar ontstaan een toonaangevende rol in het maatschappelijke debat rond de hoofdstad. Een positie van waaruit ze, haar principe van vrij onderzoek getrouw, geregeld verrassend uit de hoek komt.

Een extra boeiend begin van het nieuwe academiejaar
Bovenstaande vaststellingen zijn voldoende om de openingstoespraak van VUB-rector Paul De Knop met spanning tegemoet te zien. Ook van Brussels topminister en gastspreker Guy Vanhengel mag een snedige rede worden verwacht. Verder zijn er videoboodschappen van Rudi Janssens en Eric Corijn, twee gerenommeerde Brussel-experts van VUB-origine. Johan Verminnen – wie anders als het over Brussel gaat? – verzorgt het muzikale interludium. De gevarieerde, uitdagende en mulitmediale openingszitting wordt gepresenteerd door Kim Ponsaerts van stadsradio fmbrussel.

Programma/Programme 15:00
  • thema/topic: Brussel(s)
  • uw gastvrouw/your host: Kim Ponsaerts (fmbrussel)
  • inleiding/introduction:
    Eddy Van Gelder, voorzitter Raad van Bestuur VUB/chairman of the Board VUB
  • muziek/music: Johan Verminnen
  • video’s en presentaties/videos and presentations (studenten/students, dr. Rudi Janssens & prof. Eric Corijn)
  • gastrede door/guest lecture by:
    Guy Vanhengel, Brussels minister van Financiën en Begroting/Minister of Finance and Budget in the Brussels Regional Government
  • openingsrede door/opening speech by prof. Paul De Knop, rector VUB

Aansluitend wordt een receptie aangeboden.
You are kindly invited to the reception that follows the ceremony.

Schrijf u in

Ik zal de academische openingszitting op dinsdag 24 september 2013 bijwonen.

Inzenden via dit formulier is niet langer mogelijk.

De sprekers

Guy Vanhengel, gastspreker

Guy Banhengel, gastspreker academische opening VUB 2013

• Brussels minister van Financiën, Begroting en Externe Betrekkingen
  • Voorzitter Vlaamse Gemeenschapscommissie, onder meer bevoegd voor het Brussels Nederlandstalig Onderwijs
  • Geboren Brusselaar
  • Lid van de Open VLD.

Rudi Janssens, videospreker

Rudi Janssens

• VUB-professor faculteit Letteren en Wijsbegeerte
  • Senior Researcher bij BRIO, Brussels Informatie-, Documentatie- en Onderzoekscentrum
  • Werkt rond, o.a., de impact van taalpolitiek, onderwijs in een meertalige omgeving, en de verhuisbewegingen tussen Brussel en Vlaanderen
  • Laatst nog in het nieuws met een onderzoek naar hoe de inwoners van het Brusselse gewest hun institutionele toekomst zagen.
  • Drijvende kracht achter het bekende taalbarometer-onderzoek, dat om de vijf jaar het Brussels taalbeeld analyseert.

Eric Corijn, voordrachthouder

Eric Corijn

• Professor Emeritus aan de VUB
  • Medestichter van Cosmopolis, een interdisciplinaire onderzoeksgroep rond stedelijkheid.
  • Auteur van tal van studies naar de Brusselse situatie en de identiteit van de Brusselaar
  • Laatste boek: ‘Waarheen met Brussel?’, gepubliceerd in april 2013.