logo

U bent hier

Waarschuwingsbericht

Opgelet! Dit event heeft al plaatsgehad.

De bijdrage van chemisch onderzoek aan de kunst

vrijdag, 8 november, 2013 - 10:00 to vrijdag, 8 november, 2013 - 16:45
Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK)
Jubelpark 1, B-1000 Brussel (kant Renaissancelaan)
KVCV (Sectie Historiek), KNCV (Chemie Historische Groep) & Koninklijk Instituut vor het Kunstpatrimonium
www.kikirpa.be
Symposium

Kunst en wetenschap zijn van ouds unieke en ongeëvenaarde prestaties van de mens. Zij vertalen, elk op hun manier, de waarnemingen en ervaringen uit de menselijke omgeving op een subjectieve en objectieve manier. Maar ze beïnvloeden ook elkaar. Kunst kan wetenschappelijke hypothesen of processen begrijpelijk en artistiek voorstellen. Wetenschap is nodig om kunstuitingen in hun volle luister te laten schitteren en te bewaren.

Over dit laatste aspect gaat het symposium. Onze monumenten, schilderijen, kunstvoorwerpen staan voor nieuwe bedreigingen. Naast de bekende verkleuringen van pigmenten, afbladdering van beelden en gebouwen, herhaalde krimp en uitzetting, inwerking van schimmels en insecten, doen nieuwe uitdagingen hun intrede: klimaatveranderingen, nieuwe schadelijke milieucomponenten, moedwillige vernielingen, e.a. De scheikunde stelt haar arsenaal aan oude en nieuwe detectie- en verzorgingsmethoden ten dienste van het behoud van ons kunstpatrimonium. De eerste lezing zal hierover berichten. Vervolgens kijken enkele sprekers hoe dit praktisch in zijn werk gaat bij schilderijen, oude miniaturen en manuscripten, textiel en monumenten. Hoe chemici in een ver en recent verleden tegen kunstbescherming aankeken vernemen we in een andere lezing. We zullen leren waarom de beheersing van luchtkwaliteit een belangrijke vorm is van preventieve conservatie.

Deze studiedag richt zich niet alleen tot chemici die de evolutie van deze restauratie- en conservatiemethoden volgen, maar ook tot al wie bekommerd is om het behoud van ons cultureel erfgoed.